Nyheter

Høyrepolitiker: –Legg setet til Ås

Regionreform: Eksordfører Rune Kjølstad (H) i Buskerud foretrekker Ås som hovedsete for en ny storregion, fremfor Akershus-forslag om Oslo.

Torsdag kom utspillet i NRK fra Akershuspolitikere om at administrasjonslokalene i Oslo de har i dag ville være det beste stedet å administrere et nytt kjempefylke fra. Akershus fylkeskommune eier også en tomt på Lillestrøm som de ellers kunne tenke seg som hovedsete for region Viken.

Det fikk fylkespolitiker i Buskerud Rune Kjølstad (H) til å rykke ut med et uventet forslag i går: Landbrukskommunen Ås, på motsatt side av Oslo for buskerudfolk.

– Drammen er førsteprioritet for vår del, det er det ingen tvil om. Men allerede tidlig i forhandlingene sa Østfold at de ønsket å legge administrasjonsoppgavene til Oslo, og dermed falt Drammen før det engang var diskutert. I uformelle samtaler kastet jeg da ut at Ås burde vurderes. Beliggenheten er interessant, i Akershus, men på grensen til Østfold, og lett tilgjengelig fra Buskerud. Vi vet jo at det kommer en ny fjordkryssing, enten det blir bru eller et nytt tunnelløp, sier Rune Kjølstad til Dagsavisen Fremtiden. Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap), som før Buskerud Ap sluttet seg til den sentrale Ap-skepsisen mot reformen var positiv til Viken, røper på sin side ingen reaksjon.

– Jeg har ingen kommentar til det, nå må vi først se hvilke oppgaver som kommer, og hva som blir regjeringens forslag og stortingsvedtaket til slutt. Det vil vi først vite utpå høsten – etter valget, sier Ryberg. Dette betegner Kjølstad som politisk spill, enda han selv tilhører et parti som primært vil legge ned fylkeskommunen.

Mener du personlig at Viken er en god idé?

– Prinsipielt mener jeg vi kunne klart oss med to nivåer, men med klart flertall på Stortinget for å beholde tre, så mener jeg dette er riktig. Jeg tror utspillet om Oslo kommer mest for å gjøre det minst mulig spiselig for Buskerud og Østfold. Ap vil demonstrere hvor håpløst prosjektet er, sier Kjølstad.

Mer fra Dagsavisen