Nyheter

Daglig dose bra damer

– Før vi starter: Vær så snill og ikke spør meg hvem jeg ville stå fast i heisen med! sier kvinnen som denne måneden daglig gir deg et lokalt forbilde på Instagram og Facebook.

Konsulent Marianne Brattum (34) i Drammen kommune InterKultur jobber med innspurten til gratisarrangementet Den Internasjonale Kvinnedagen på Union Scene 8. mars.

Det nærmer seg kvinnedagen, og du er den som daglig «drypper» sterke damer på Instagram og Facebook. Fortell om kampanjen «Dagens dame»!

– Vi har 30 damer, hovedsakelig drammensere, men også noen utover i Buskerud, som forteller hva kvinnedagen betyr for dem. Vi har valgt profilerte kvinner, men også noen i nærmiljøet og blant ungdom fordi vi ønsker å rekruttere flere yngre til arrangementet. Unni Helland, Ana Maria Silva Harper, Gunn Cecilie Ringdal, Gven Rigi og Tuva Lau er blant dem som har vært så langt.

Hvem er den maskerte «Girl gang» som er avbildet, og hvem er de inspirert av?

– Vi har involvert en gjeng med jenter som drive geriljamarkedsføring rundt i byen, for å skape blest om arrangementet og trekke inn flere unge. Denne uka kommer det første stuntet, og det vil bli mer utover. Om de har noen internasjonale forbilder? Litt vanskelig å svare på deres vegne, men jeg tror ganske sikkert det vil komme fram hvem de er slik at de kan si noe selv etter hvert.

LES OGSÅ: - Vi blir regelrett tråkka på

Skisprinten på torget fortrenger toget fra den faste ruten i år. Får dere reaksjoner på det blant dem dere snakker med?

– Jeg sitter mest med sosiale medier og har ikke sett så mye om det der. Vi håper det kommer mange på vårt arrangement, i fjor kom det over 700 og vi håper på like mange i år.

Fortell om arrangementet?

– Det begynner kl 18 og det blir mat, underholdning, debatt og sceneshow. Alle kvinner over 13 år er velkomne. Menn også, men det retter seg i hovedsak mot kvinner. Slagordet er «Mot til å våge» og kvinner som Gry Stålsett, Faridah Shakoor og Safia Abdi Haase kommer for å tale. Flere har opplevd utfordringer i forhold til det å være kvinne, og vil snakke om skam, forbundet med kroppspress, skjønnhetspress og «mødreskam».

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kan jeg si to? «Forbrytelse og straff» av Dostojevskij, og «Det jeg elsket» av Siri Hustvedt. Jeg leste den siste først.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å jobbe med kultur, og familien min. God mat og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Hadde jeg noen? Kanskje Pippi, jeg husker TV-serien veldig godt. Foreldrene mine leste mye for meg også.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drikker vin og spiser veldig mye ost

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Likestilling og kvinners rettigheter.

Går du i år?

– I år må jeg nok være her på Union og gjøre i stand hele dagen.

Er det noe du angrer på?

– Nei.

Og så kommer det du fryktet: Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Å! Jeg er utdannet journalist og liker best å stille spørsmål til andre, jeg hater å bli stilt til veggs selv. Jeg har så mange alternativer at jeg ikke klarer å bestemme meg.

Mer fra Dagsavisen