Nyheter

– Bydelen taper

Etter nitid arbeid siden i sommer, måtte naboene i Jernbanetunnel under ditt hus se lokalpolitikerne plangodkjenne traseen de minst ønsket.

Det hjalp ikke at Frp etter en lengre disputt om utsettelse, valgte å støtte Masud Gharahkhanis og opposisjonens alternative vedtaksforslag, som truer med å åpne planprosessen på nytt dersom Jernbaneverket skulle gå tilbake på sitt valg om å bygge løsmassetunnel i stedet for «åpen byggegrop».

– Bydelen taper uansett på dette, sa Arild Tjomsland resignert i rådhuskorridoren etter tirsdagens behandling av kommunedelplan med konsekvensutredning for den nye toglinjen på Vestfoldbanen.

Sammen med en sterk gruppe naboer har han jobbet systematisk med å gå Jernbaneverkets utredninger etter i sømmene, for å finne en mer skånsom løsning enn den anbefalte «korridoren» Vest for Nybyen under samlet.

– Kan det ses som symbolsk viktig at dere fikk inn forpliktelsen?

– Kan være. Jo mer presisjon, jo mer kan nok JBV holdes i ørene framover, sa Tjomsland, og innrømmet at det var en tung kveld å komme hjem til Danvik, vel vitende om at flere må flytte.

Les også: – Jernbanetrasé må utredes mer

– Å miste huset sitt og heimen sin er sterkt følelsesmessig. Jeg vil berømme naboene som har vært svært konstruktive likevel, sa Aps Arve Vannebo om den tette kontakten med aksjonsgruppen som ledet til vedtaksskjerpelsen.

Han vil foreslå at kommunen skal se på mulighetene for å finne tomter til berørte, i tillegg til oppkjøp av hus.

Jon Helgheim (Frp) gikk tidligere i høst ut og talte for å velge Sundland Vest-alternativet, og stemte sammen med Bylistas Haydar Øzbal for å utsette behandlingen til utredningen av denne var blitt kvalitetskontrollert mer.

– I en så viktig prosess skal alle steiner snus. Det har ikke skjedd her, sa Helgheim.

Det provoserte MDGs Ståle Sørensen, som pekte på at Frps andrekandidat til Stortinget tidligere i høst følte seg informert nok til å anbefale en trasé.

– Hvordan kunne de ha grunnlag for å fatte en beslutning i oktober, før alle andre, mens de nå etter byutviklingsdirektør Horvlis oppsummering, mener det er så svakt at det må utsettes. Det er et spill for galleriet, sa Sørensen.

Høyres representanter led nederlag for sin skepsis til det Tove Paule mente var et for detaljert forslag som vil åpne for senere tolkning.

– Vårt forslag forplikter både JBV og oss folkevalgte, og det er viktig, svarte Masud Gharahkhani (Ap).

Mer fra Dagsavisen