Nyheter

Piggdekk til folket

Alt du behøver å gjøre er å kjøpe det ene dekket selv, resten av regningen tar Buskerudbyen.

– Vi håper mange vil benytte sjansen til å oppdage at det går helt fint å sykle om vinteren også, bare man bruker piggdekk, sier Bjørn Vidar Larsen, butikksjef hos Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva.

Dette er en av de fire sykkelforhandlerne som samarbeider med Buskerudbyen om «Pigg med pigg»-kampanjen. Målet er å få flere til å la bilen stå, og heller ta pedalene fatt.

Fram til 31. mars ordner Bjørn Myhre Sport, Intersport i gågata i Kongsberg, Tri Sport på Gulskogen og Greenspeed i Globusgården med ett sykkelpiggdekk, vintersjekk av sykkel og omlegging til piggdekk til alle som vil begynne å sykle på vinterføre. Deretter kan man innen 31. mai også få med gratis vårsjekk og dekkskift tilbake til sommerdekk.

Flere fordeler

– Det er nok fortsatt mange flere som sykler vinterstid i Oslo, der det naturligvis også er mer tid å spare – siden trafikken praktisk talt ikke beveger seg i rushtiden. Men stadig flere får øynene opp for fordelene ved å sykle her i distriktet også, sier Larsen.

Han minner om at trafikken ut av Drammen om ettermiddagen slett ikke er noen spøk den heller.

– Om du bor slik til at det ikke er noe tid å spare på å sykle, så er likevel fordelene mange. Ikke bare sparer du miljøet – folkehelseaspektet skal heller ikke undervurderes.

Treningen unnagjort

Larsen synes det må være et pluss at dagens trim unnagjøres på vei til og fra jobb.

– Bor du i Nedre Eiker sykler du fint til jobb i Drammen på en halvtime. Til sammen blir det en times trening per dag det.

Butikksjefen selv tar seg imidlertid til og fra jobb til fots, da han bor i 10 minutters gangavstand fra butikken.

Avslutningsvis råder han nye vintersyklister til ikke å bruke den nyeste sykkelen om vinteren, om de har en annen. Vegsalt, sand og skitt er tøffe saker for blanke sykler.

Perfekt for sykling

Trond Solem mener milde vintre er perfekte for sykling.

– Samarbeidspartnerne i Buskerudbyen har budsjettert med en god sum til dette prosjektet, så vi håper det er mange som kan tenke seg å ta fram sykkelen ekstra tidlig i år, sier Solem, som er prosjektleder sykkel i Buskerudbysekretariatet.

Selv er han vintersyklist på andre året og får ikke fullrost alle fordelene.

– Ikke skal en være så redd for kulda heller. Det er bare å kle seg som for en skitur. Selv tar jeg bare bussen under kraftige snøfall.

Solem har en mil til jobben, og det med god høydeforskjell.

– Både formen og humøret har blitt mye bedre, insisterer den relativt nyfrelste helårssyklisten.

Mer fra Dagsavisen