Nyheter

Prosten vil ikke knebles av Frp: – Må reagere

Kjell Ivar Bergers oppgjør med beskyldningene om at kirken driver venstrepolitikk når de taler for å hjelpe flyktningene.

«De politikere som ber Kirken eller dens representanter holde kjeft, når de oppriktig mener at en politisk løsning ikke er i tråd med de verdier som Kirken faktisk forfekter, har misforstått både sin egen og Kirkens oppgave», skrev drammensprost Berger i et innlegg på Facebook.

Vårt ansvar

Til Dagsavisen Fremtiden utdyper han hvorfor han måtte besvare innvandringsminister Listhaugs kirkekritikk.

– Vi som har vært med på denne reisen en stund, og som husker hvordan kirken måtte ta stilling i Sør-Amerika på 60- og 70-tallet, ser tydelig viktigheten av at kirken sier ifra når urettferdigheten blir for stor. Riktignok var frontene noe tøffere der, men vi i Norge i dag kan heller ikke la oss kneble. Om vi ikke tør å si ifra, både som enkeltmennesker og som kirke, svikter vi vårt samfunnsoppdrag. Det er vår plikt å handle når menneskers fundamentale rettigheter rokkes ved, sier Berger.

LES OGSÅ: Refser Listhaug

Ser flere sider

Selv om dagens prester kanskje ikke ble rekruttert fra fullt så «velmøblerte» hjem som de gjorde tidligere, ser Berger ingen grunn til at ikke folk fra høyresiden skal kunne finne sin plass i dagens kirke. Og teologistudiene er åpne for alle, uavhengig av politisk ståsted.

– Kirken var jo i utgangspunktet svært konservativ og borgerlig, mens i dag er de fleste prester fra mer eller mindre vanlige hjem – som meg. Den største forskjellen dette medfører er nok at vi også ser litt andre sider ved samfunnet.

I god tro

Angående Sylvi Listhaugs utsagn den siste tida, mener Berger hun sikkert handler i beste mening ut ifra egne synspunkter.

– Men om det å vise solidaritet med svake og utsatte er venstrepolitikk, ja, da får de heller anklage oss for det. For meg handler det om menneskeverd, konstaterer prost Berger.

– Viderefører tvilsom arv

STØTTE: Lavrans Kierulf (Frp) bruker Facebook til blant annet å rose partifelle Listhaugs frontal­angrep på kirken. Han mener Lippestads VG-intervju fra kirkebenken er «trist bruk av kirkerommet» og han slår gjerne ned på «sosialistkirken».  Prost Bergers innlegg har han heller ikke mye til overs for. 

– Han viderefører med all tydelighet den tvilsomme arven etter prost Magelssen, sier Kierulf. 

Nevnte Øystein Magelssen, som byttet jobb i sommer, gjorde seg blant annet bemerket ved å tale tiggernes sak og var flere ganger i klinsj med Drammen Frp. Kierulf understreker at ytringsfriheten selvfølgelig også gjelder for prester, proster – og biskoper med.

– Men det er kanskje litt uklokt å gå ut på denne måten, når de samtidig påstår at de er en folkekirke? Selv trodde jeg faktisk kirken skulle være et sted der alle, uansett politisk ståsted, kunne møtes i felles tro. Det er det tydeligvis ikke, når kirkerommet kan brukes til politisk agitasjon på denne måten – enten det handler om flyktningsaken eller motstand mot oljeboring i nord, konstaterer gruppelederen i Buskerud Frp.

Han trekker fram hvordan Vårt Land i sommer skrev at fem av seks bispekandidater i Nord-Norge hadde tilknytning til enten Ap eller SV. Én svarte han ikke hadde noen partitilhørighet.

– Også her i Drammen er det jo kjent at flere av prestene har en partipolitisk historie, påpeker Kierulf, som hevder å ha et godt forhold til vår Herre, men undres over hans valg av bakkemannskap.

Mer fra Dagsavisen