Nyheter

Krim, politikk og lyrikk

Debattbøker om ytringsfrihet, integrering og annerledeshet setter sitt preg på Aschehougs vårliste.

Jostein Gaarder gir ut sin første voksenroman på åtte år. «Dukkeføreren» handler om den middelaldrende lektoren Jakop, en underlig skrue som lever et ensomt liv, men som likevel stadig havner i bisarre situasjoner. Boka utkommer 1. mars.

Britiske Nick Hornby skal være i storform, og boka «Morodame» er visstnok spekket med varme og humor. Den er ventet i april, mens de som gleder seg til nye underfundigheter fra finske Arto Paasilinna i boka «Verdens beste bygd» må vente til 9. mai.

Blant vårens 32 skjønnlitterære forfattere er det imidlertid kun fem kvinner.

Samtidsblikk

Flere av vårens dokumentarutgivelser retter blikket mot samtiden.

I «Fryktens makt – Frihet eller taushet i terrorens tid» tar redaktør Vebjørn Selbekk opp spørsmålet om medier og politikere har latt seg påvirke av truslene fra terrorister og ekstremister. Boka kommer ti år etter at Selbekk som redaktør for den kristne avisa Magazinet valgte å trykke de omstridte Muhammed-karikaturene i 2006. Valget fikk uante konsekvenser.

I boka «Norsk islam» har Aftenposten-spaltist Mohammad Usman Rana samlet tanker om hvordan elske både Norge og Koranen samtidig, mens Geir Lippestad tar et oppgjør med annerledeshet og fordommer i boka «Et større vi».

Psykolog og samlivsekspert Sissel Gran gir en stemme til dem som bestemmer seg for å gå ut av et forhold i boka «Det er slutt».

I tillegg har Sven Kærup Bjørneboe gravd seg ned i livet til Roald Dahls ugifte tante, som bodde alene i en staselig murvilla i Homansbyen.

Bjarte Breiteig har skrevet en essaysamling om å skrive – eller ikke å få det til, mens amerikanske Rebecca Dinerstein har skrevet «Sol hele natta», om å dra fra New York til Lofoten med et stipend i lomma og et ønske om å komme seg så langt vekk som mulig.

Ny Egeland-krim

Heller ikke i år blir det mangel på krim til påske.

Helten til den produktive krimforfatteren Tom Egeland, Bjørn Beltø, er i gang med et nytt mysterium, denne gang i bygda Juvdal. Boka «Djevelmasken» kommer i bokhandlene 1. juni.

Den svenske krimduoen Hjorth og Rosenfeldt kommer med en ny bok i Sebastian Bergman-serien. Rosenfeldt er også mannen bak TV-dramaet Broen.

En annen svensk krimforfatter forlaget knytter forventninger til, er Stefan Ahnhem og hans «Den niende graven». Hans forrige bok, «Offer uten ansikt», ble Sveriges mestselgende debut i 2014.

Lyrisk vår

I tillegg har seks lyrikksamlinger og 24 barne- og ungdomsbøker fått plass på lista.

Blant dem er Nelly Sachs, den første kvinnelige lyrikeren som har fått Nobelprisen i litteratur. Aschehoug gir ut «Dikt i utvalg», et tverrsnitt av hennes lyrikk som omsider er kommet i norsk utgave.

Andre lyrikere på lista er Helge Torvund, vinner av Tarjei Vesaas debutantpris Stein Versto og Arild Vange, som regnes som en av våre mest interessante samtidslyrikere. (NTB)

Mer fra Dagsavisen