Nyheter

Valgfag nabofest

Her forbereder niendeklassingene morgendagen. Da samler de naboene på eldrehjemmet og i barnehagen til kaker og kultur.

Bilde 1 av 6

Strømsø Bo- og Sevicesenter har hatt Marienlyst ungdomsskole som nabo i fem år. Ruth Lunde Kløvstad har hatt sitt hjemmekoselige rom på senteret det siste av dem, og i høst har hun vært en av seniorene som har gått turer, småpratet og blitt bedre kjent med noen av ungdommene som gjennom valgfaget «Produksjon av varer og tjenester» valgte seg et svært lokalt prosjekt: Mellommenneskelig kontakt.

– Vi har mye å prate om, vi! De er veldig hyggelige, disse her, sier Kløvstad, som ikke har lyst til å bli tatt bilde av til avisen akkurat i dag. Ute er det grå novemberlyset i ferd med å skumre, og fordi temperaturen har falt har hun invitert Kaia og Vilde (begge 14) inn til seg.

Segway

– Ellers ville jeg nok tatt en tur ut med dem. Det er det det er mest mangel på her, sier Kløvstad. Praten går om geografi, den nye pleieren er nemlig fra Kongo, forteller hun jentene – men hvor i Afrika ligger egentlig det?

– Hva liker dere å se på TV da, Newton kanskje? Det er morsomt, følger hun opp. Jentene er enige, forskning er morsomt.

– Vi ble utfordret av en lærer på skolen til å tenke ut en ny ting eller tjeneste. Først føler man jo at alt er funnet på. Men så sa hun: Det svarte de jeg hadde for fem år siden også – og tenk på alt som er utviklet siden da!, sier Vilde, og Kaia innvier Ruth i spekteret av segway-varianter.

– Flygende biler er ikke så langt unna!

Nouara Rezkallah Imane (14) har aldri vært inne på et eldresenter før. Hennes bestemor bor i Algerie hos tanten og onkelen hennes, slik det er vanlig der familien kommer fra. Nå har hun med seg en plakat som inviterer beboerne på senteret til Marienlyst skole tirsdag ettermiddag. Der skal de få kaffe og kakemenn, og 11 elever på «Sal og scene» setter opp det omvendte spøkelsesstykket «Det men’sker».

Dele minner

– De inviteres sammen med barna i barnehagen ved siden av her: For at vi kan bli bedre kjent, oppleve noe og få noen gode minner sammen, forklarer Nouara.

– Så positivt!, sier førstesekretær Anne Lise Løvdal og tar imot plakaten. Som elevene tror hun det er verdifullt for de eldre å ha noen å dele historie og prat med – nye mennesker enn familien og de som jobber der. Som har tid.

– Vi har inntrykk av at det er hektisk for de ansatte, sier to elever.

Selvstyrt

Thomas Larsen er egentlig mat- og helselærer, og veileder 28 elever i valgfaget PVT. Fagets mål er vare- eller tjenesteproduksjon, styrt av elevenes egne ideer og avtaler. Først inviterte de en fra SBS som snakket om å være sammen med eldre. Å lese høyt, kanskje bare en lekse, kan skape en forandring i hverdagen. Underveis har elevene trukket sin andre nabo barnehagen inn i samarbeidet.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra begge leire, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen