Nyheter

– Politiet, ikke politikerne som bestemmer

– Stortinget har sagt svart på hvitt at dette spørsmålet skal avgjøres av Politidirektoratet, sier Anders Werp.

Bilde 1 av 2

Hvem skal få hovedsetet for det nye politidistriktet Sør-Øst? Politidirektoratet har innstilt på Drammen, men verken Tønsberg eller Skien har tenkt å gi seg uten kamp. I Drammen frykter man at justisminister Anders Anundsen (Frp) skal sende en hilsen hjem:

– Ja, det er Politidirektoratet som bestemmer, men justisministeren er fortsatt fra Vestfold, uttalte ordfører Tore Opdal Hansen (H) tidligere i uka.

En av årsakene til at Drammen oppfattes som mindre sikkert enn forslagene til administrasjonssteder i de andre politidistriktene, er en formulering i høringsnotatet.

Foreløpig konklusjon

For de andre 11 politidistriktene står det at: «Politidirektoratets forslag er at administrasjonssted i dette distriktet legges til ...» For Sør-Øst er «Politidirektoratets foreløpige konklusjon at administrasjonssted i dette distriktet legges til Drammen».

Mens de ti andre byene er klare forslag, er Drammen altså bare en foreløpig konklusjon. Dette er noe av bakgrunnen for at Drammen kommune har satt i gang en kampanje for å sikre at Drammen blir administrasjonssted.

Justispolitisk talsmann i Høyre, Anders Werp, er helt klar på hvem som skal ta den endelige avgjørelsen når forslaget har vært ute på høring.

– Stortinget har sagt svart på hvitt at dette spørsmålet skal avgjøres av Politidirektoratet, og at avgjørelsen skal tas på bakgrunn av politifaglige vurderinger, sier han.

– Styres ikke Politidirektoratet av Justisdepartementet?

– Det er ingen grunn til å mistenke noen for å ignorere et stortingsvedtak, svarer Werp.

Mange har hilst hjem

Han synes det er riktig av Drammen å være offensiv, og mener elvebyen er det beste alternativet. At Drammen allerede har en samlokalisert nødsentral for politi, brann og helse, trekker også opp.

– Den gjør at Drammen ligger ekstremt godt til rette for å bli valgt, mener stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H).

– Frykter du at justisministeren vil «sende en hilsen hjem»?

– Det kan skje. Det er mange politikere opp gjennom tidene som har gjort det, svarer Ørmen Johnsen.

Bundet til masta

Vestre Viken har investert mye i den samlokaliserte nødsentralen. Administrerende direktør Nils Fr. Wisløff er ikke i tvil om at prosjektet bør videreføres i Drammen.

– Politiet har bundet seg til masta ved å etablere dette prosjektet. Da kan de ikke forlate skipet uten å ha snakket med partneren sin først, mener han.

– Vår løsning er blitt modellen som Justisdepartementet legger til grunn. Da er det vanskelig å tro at Politidirektoratet skal avvikle det som er det eneste stedet i Norge hvor denne modellen er etablert.

Justisminister Anders Anundsen kan ifølge departementets kommunikasjonsavdeling ikke kommentere den pågående prosessen.

- Det er Politidirektoratet som har fått i oppgave å beslutte hvor hovedsetene i Norges 12 nye politidistrikt skal ligge. Forslagene er nå sendt på høring, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post.

Mer fra Dagsavisen