Neste uke reiser hun til hjemlandet Uganda. I seks uker skal Nassali gjøre feltarbeid til sin masteroppgave i menneskerettigheter og flerkulturalitet ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.
Siden 80-tallet har det vært borgerkriger nord i Uganda og i nabolandene Sør-Sudan og Kongo. Titusener av barn har blitt kidnappet og brukt som barnesoldater og sexslaver for de voksne soldatene. Nå har mange av dem klart å rømme eller blitt frigitt.
– Mange av dem har fått barn mens de har vært bortført. Jeg skal finne ut hvilke strategier som brukes for å integrere disse barna i skolen og samfunnet rundt, forteller Nassali.
Hun har vært bekymret for hvordan hun skulle finansiere feltarbeidet, men har nå fått 25.000 kroner i stipend fra Fritt Ord. Det samme har Nassalis medstudent Amit Kumar Singh, som kommer fra India.
Traumatiserte barn
De er de første studentene ved mastergradsprogrammet i menneskerettigheter og flerkulturalitet som får stipendet. Det skal deles ut til to studenter på hvert kull i årene framover.
– Da jeg fortalte folk om feltarbeidet mitt, oppfordret alle meg til å lese om de norske tyskerbarna fra andre verdenskrig. Det har jeg gjort, og jeg tror de opplevde mye av det samme som barna jeg skal studere i Nord-Uganda gjør, sier Nassali.
– I tillegg til fysiske og psykiske traumer, blir mange av dem behandlet uverdig. Mødrene blir renvasket, men det blir ikke nødvendigvis barna.
Nassali kommer fra den sørlige delen av landet, og snakker ikke samme språk som de gjør i nord. Likevel skal hun intervjue både lærere, tidligere kidnappingsofre og barna deres.
– Det er forsket lite på dette, så keg er veldig spent og forberedt på alt, sier Nassali.
Sensur av bøker og filmer
Den andre stipendmottageren, Amit Kumar Singh, planlegger et seks-ti måneders langt feltarbeid i India. Han skal undersøke indiske studenters oppfatning av konflikten mellom ytringsfrihet og religiøs intoleranse.
– Det er mye religiøs intoleranse i India, både fra radikale muslimer og ekstremistiske hinduer. Bøker og filmer risikerer å bli sensurert hvis de kan oppfattes støtende av muslimske eller hinduistiske trossamfunn, sier Singh.
Han skal analysere tilfeller av sensur, og undersøke saker hvor forfattere og filmskapere har blitt trakassert eller fått dødstrusler. Singh mener det er flere paralleller mellom India og terrorangrepene i København og Paris.
– Jeg håper å kunne bringe disse spørsmålene inn i det offentlige ordskiftet i India slik at vi unngår så harde fronter mellom religionene, sier han.
Singh er svært takknemlig for å få 25.000 kroner fra Fritt Ord:
– Jeg føler at det er en anerkjennelse av prosjektet mitt. Og for oss studenter som ikke får finansiell støtte gjennom kvoteordningen, er dette viktig, sier han.