Nyheter

Smekk fullt

I mai fikk 3.755 søkere tilbud om studieplass ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. I går møtte en stor andel av dem opp for studiestart i Drammen.

– Etter dagen i dag vil vi vite mer om det endelige antallet studenter, men allerede i våres så vi jo en klar økning i antall søkere. Til grunnskolelærerutdanningene var økningen på hele 20 prosent. Totalt var det tre søkere, med Drammen som førstevalg, for hver ledig studieplass ved disse utdanningene, fortalte kommunikasjonssjef Tania Marcelle Olsen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV).

Hun påpekte også hvor gledelig det var at søkere til barnehagelærerutdanningen også hadde økt med over 7 prosent. På landsbasis har det nemlig blitt færre søkere til dette studiet.

Populære studier

– Ja, det var god søkning, studiene ble raskt fulle – og det er lange ventelister til flere av utdanningene, sa rektor Petter Aasen.

Faktisk måtte nesten 1.000 av søkerne til sykepleierutdanningen i Drammen pent stille seg på venteliste.

Fra hele landet meldes det om økt interesse for utdanningene innen helse, sosial og skole, studier som gir en sikker jobb etter endt studietid. Man antar at økningen skyldes dystre tider innen både olje- og mediebransjen.

– Likevel har også våre ingeniørutdanninger på Kongsberg blitt temmelig fulle. De fleste skjønner at vi alltid vil ha bruk for ingeniører og teknologer, til og med når oljen tar slutt, sa Aasen.

Han fortalte også at nedgangen i søkere til disse studiene var under landsgjennomsnittet ved HBV.

Myk skolestart

I dag fortsetter markeringen av studiestart ved avdelingen i Drammen, og i morgen begynner «Studiestartfestivalen 2015» ved Campus Vestfold. Hele neste uke blir det også mye lek og festligheter, fra rebusløp til 80’s-party. «En myk start og en anledning til å riste litt løs», ifølge HBVs pressemelding.

5 på gata

Hvorfor Drammen, og hva skal du bli?

Marie Ødegård (25), Vestfossen: – Drammen er en fin by, ikke så langt hjemmefra og jeg hører det er et veldig bra studentmiljø. Jeg studerer økonomi og ledelse, men har ingen klar formening om hva slags yrke jeg vil ende med. Derimot håper jeg å bli gammel.

Ellen Marie Sørnes (20), Skedsmo: – Jeg studerte event- og sport management her i fjor, noe som finnes veldig få steder. Jeg bygger på med økonomi og ledelse i år, og valgte å bli her fordi jeg trives så godt. Jeg lurer også på hva jeg skal bli. Rik, kanskje – så jeg får reist masse?

Hanne Fosstveit (20), Gvarv: – Drammen var nærmeste høyskole med fulltidsutdanning i sykepleie. Jeg håper etter hvert å kunne jobbe på akutten eller intensiven. Jeg jobbet på sykehjem etter videregående og oppdaget at som sykepleier kan man faktisk gjøre en forskjell.

Jasmine Mordal (19), Kristiansund: – Jeg hørte det var veldig trivelig her, og det er nær Oslo uten å være like stort. Jeg har veldig lyst til å bli helsesøster, og da må jeg først fullføre sykepleierutdanningen. Det virker så hyggelig å jobbe med masse unge folk, og dessuten er det bra arbeidstider.

Håkon Tollum Næss (22), Drammen: – Det er lettvint å bli i Drammen, som er en fin by å leve i. Jeg går andre året på sykepleien, og håper å kunne spesialisere meg i anestesi etter hvert. Jeg valgte denne retningen fordi det er viktige jobber – og så tror jeg at jeg passer til det.

Mer fra Dagsavisen