Nyheter

Interessen for bier blomstrer

Interessen for birøkting har fått en ny vår. Men værmessig var våren i år den verste Nils Berthel Kvinge har opplevd siden han startet med birøkting for 56 år siden.

Bilde 1 av 4

– Mai og første del av juni var helt horrible. Jeg kan ikke huske å ha notert en så dårlig forsommer i noen av de 56 årene jeg har drevet med birøkting, forteller Nils Berthel Kvinge.

Han både husker og noterer mye, blant annet hvilke dronninger som er i hver av de rundt hundre bikubene hans.

– Men så kom en god uke med mye varme. Da vokste villbringebærene, og avlingen ser ut til å bli helt ok. I år er jeg fornøyd om jeg får 25 kilo honning fra hver kube, sier den pensjonerte politimannen.

Selv om årets sesong er så som så, er birøkting blitt populært: Hittil i år har 784 nordmenn vært på birøkterkurs, mot 500 i hele fjor og 250 i 2013. Det viser tall fra Norges Birøkterlag.

Antall medlemmer i Birøkterlaget har steget fra 2.522 i 2010, til 3.551 i år.

Snille bier

Kvinge står blant høyt gress og bikuber i nærheten av ridesenteret på Linnesvollen og tar av taket på en av bikassene sine.

– Jeg prøver å sette kubene mellom skog og dyrka mark, forklarer Kvinge og løfter opp en treramme full av bier, voks og honning.

– Én ramme kan ha rundt 2,2 kilo honning, forteller han med en sigarillo i munnviken.

Kvinge røyker ikke, han liker ikke engang smaken, men røyken fra sigarilloen roer ned biene.

– De fyller seg med honning, da blir det ikke så lett å bruke bakkroppen og bevege seg, sier Kvinge, som verken bruker røkterhatt eller beskyttelsesdrakt.

– Det er forskjell på temperamentet til biene. De fleste av dronningene mine er paret med utvalgte droner. Jeg har drevet avlsarbeid i mange år, og fått snille bier jeg kan hanskes med, forteller birøkteren.

Han synes ikke det er noen grunn til å frykte bier.

– Lar du dem være i fred, lar de deg være i fred, sier Kvinge.

Nybegynnerkurs

Siden slutten av april har Lier, Røyken og Hurum birøkterlag holdt nybegynnerkurs i birøkting. Hver mandag møtes en gjeng blivende birøktere på Lier Bygdetun.

– Det er viktig med mye praksis når man begynner med birøkting. Man må ha teorikunnskap om bienes liv og hvordan de oppfører seg, men jeg pleier å si at for ett gram teori trenger man ti gram praksis, sier Kvinge, som er instruktør på kurset.

På Lier Bygdetun er det skolebigård, så interesserte kan bare møte opp, de trenger ikke eie utstyr selv.

Det begynner å bli noen år siden Kvinge selv var nybegynner: Han fikk sine første kuber i 1959. Før det hadde han besøkt røktere i fire år for å lære seg faget.

– Jeg har vært interessert i bier og insekter siden jeg var guttunge, og har vel blitt en nerd på bier. Jeg lever ikke av, men for biene, sier Kvinge.

Mer fra Dagsavisen