Nyheter

Visste ingenting

Verken Høyre, Ap eller Frp er enig i rådmannens bruk av 500.000 på en studietur til Japan.

– Det er rådmannens ansvar, men som politiker i en kommune med store utfordringer, hadde jeg håpet på en annen prioritering av 500.000 kroner, skriver Sigrid Thielemann (H) i en SMS.

Hun er leder av helsekomiteen, og visste ingenting om studieturen som rådmannen har planlagt. Først etter at Ap stilte spørsmål rundt kostnadene i tirsdagens komitémøte, ble politikerne orientert per e-post.

– Vi ønsker en åpen kultur i kommunen, og hadde forventet å bli informert uavhengig av spørsmål i komiteen, skriver Thielemann.

Ikke råd til avslutning

Hun er ikke den eneste politikeren som reagerer på turen:

– På det siste møtet i helsekomiteen i denne perioden, fikk vi beskjed om at det ikke ble noen sommeravslutning på grunn av stram økonomi, sier Lavrans Kierulf (Frp) tørt.

– Så får vi høre at 12 ledere og ansatte skal reise på tur til Japan. Det er jo litt spesielt.

Kierulf er nøye med å understreke at studieturen ligger innenfor rådmannens rammer og ikke skal behandles politisk. Han tenker likevel sitt når kommunen skal bruke så mye penger på en åtte dagers studietur.

– Jeg regner med at rådmannen har gjort nøye vurderinger og kommet fram til at dette er helt nødvendig. Når han bruker så mye penger, håper jeg de blir veldig inspirert, sier Kierulf sarkastisk.

LES OGSÅ: Reiser til Japan

– Ekstravagant

Helse, sosial og omsorg har de siste årene vært gjennom en stor omorganisering og flere tøffe kuttrunder. Lin-Merete Carlsen (Ap) synes derfor studieturen sender helt feil signaler til de ansatte.

– Elverum sender to, mens Drammen sender 12. Det har ikke Drammen kommune råd til, sier hun.

– Jeg synes det er ekstravagant å sende så mange til andre siden av jorden. Vi kunne heller brukt pengene på noe konkret som mer teknologi i Schwartzgate (bofellesskap for demente journ.anm.).

NSF: – Riktig å dra til Japan

Mens Sykepleierforbundet blir med til Japan, har Fagforbundet bestemt seg for å takke nei.

– NSF er opptatt av innovasjon og tjenesteutvikling, og synes det er viktig å bli med når såpass mange i kommunen skal reise, skriver Ann-Kathrin Moen Johansen, hovedtillitsvalgt for Sykepleierforbundet i Drammen kommune, i en e-post.

– Drammen kommune er flinke til å ta med tillitsvalgte når de reiser utenlands for ny kunnskap. NSF er enig i at det er spesielt at kommunen ønsker å dra helt til Japan, men når dette nå er bestemt, ønsker jeg å delta.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Drammen kommune, Elin Kvarekval Hanssen, sa først ja til å bli med på turen. Etter noen dager ombestemte hun seg.

– I starten ble jeg litt blendet av det spennende programmet. Etter å ha tenkt meg om og snakket med andre i Fagforbundet, bestemte jeg meg for å takke nei, sier Hanssen.

Hun hadde opprinnelig tenkt å informere styringsgruppen om dette på et møte i dag. Drammen kommune trodde derfor Hanssen skulle være med da de oppga deltakerlisten til Dagsavisen Fremtiden onsdag.

– Å reise på en sånn tur koster mye penger. Det gir ikke noe godt signal til de ansatte når vi har det slik vi har det. Dét er årsaken til at jeg valgte å trekke meg fra turen, sier hun.

Mer fra Dagsavisen