Nyheter

Trangt om plassen

De som skal begraves i kiste, blir snart henvist til Åssiden eller Skoger kirkegård. I sentrum er det fullt.

Bilde 1 av 2

– De som allerede har reservert kistegrav, får det. Ellers går det mot at det bare blir urnegraver på de andre gravplassene, sier kirkeverge Ivar Nygård.

Årsaken er plassmangel. Det går inntil åtte urnegraver på én kistegrav. Heldigvis er Drammen på norgestoppen når det gjelder kremasjon.

– Rundt 80 prosent av dem som gravlegges i Drammen blir kremert. Vi har som mål at den høye andelen skal holde seg, sier Nygård.

Drammen Kirkelige Fellesråd har nå et forslag til plan for utvikling av gravplasser i Drammen ute på høring. Forslaget er utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra ulike trossamfunn og Drammen kommune.

Begraves utenlands

Planen skal både sikre at det er nok gravplasser til den økende befolkningen, og at hensynene til innbyggere med ulik kulturbakgrunn og tro ivaretas.

– Jeg opplever at innbyggere fra andre kulturer og religioner er lite kravstore. De er tvert imot veldig tilpasningsdyktige, forteller Nygård.

Rundt ni prosent av befolkningen i Drammen tilhører et muslimsk trossamfunn. Skoger kirkegård har allerede et felt forbeholdt begravelser etter muslimsk tradisjon. Arbeidsgruppen foreslår ikke å etablere slike felter andre steder.

– Vi ser ikke noe behov for det foreløpig. Fortsatt er det sånn at de fleste voksne muslimer begraves i opprinnelseslandet, mens barna begraves her, sier Nygård.

– Andre trossamfunn har ikke hatt noe imot å bli begravet side om side med kristne på de vanlige gravplassene.

Ny trend

Den nyeste trenden når det gjelder gravplasser, er navnede minnelunder. I motsetning til anonyme minnelunder kan pårørende delta på urnenedsettelsen. På et felles monument kan de sette opp et lite skilt med navn, fødselsdato og dødsdato.

Foreløpig er det bare Åssiden kirkegård som har dette tilbudet i Drammen. Men neste år blir det også en navnet minnelund på Bragernes kirkegård.

– Den navnede minnelunden på Åssiden har blitt så populær at vi allerede må utvide den. For mange er det godt å slippe å bruke tid på å stelle og vedlikeholde graven, sier Nygård.

Selv om de pårørende vet hvor i minnelunden deres avdøde er begravet, er det ikke lov til å legge ned blomster der. De må settes i et felles blomsterstativ.

– De pårørende er sikret at det alltid ser bra ut på graven. Samtidig synes nok noen at det er trist at det ikke lenger er tid til å ta seg av gravstellet, sier kirkevergen.

Arbeidsgruppen anbefaler også å vurdere etablering av såkalte kolumbarier. Det er vegger eller byggverk med nisjer hvor urnene kan stå. I tillegg mener gruppen at askespredning på et avgrenset område på gravplassen er noe som bør vurderes.

Mer fra Dagsavisen