Nyheter

Guide til norsk turkultur

DRAMMEN: Integreringsminister Solveig Horne er blant de besøkende til DNTs friluftsarrangement ved Blektjern søndag.

- Jeg tror det er veldig viktig å bli venn med den norske naturen for virkelig å kunne trives i Norge. I hvert fall har det vært sånn for meg, sier Havva Cukurkaya, opprinnelig fra Tyrkia.

Hun er Den Norske Turistforening (DNT) Drammen og Omegns fulltidsansatte integreringsmedarbeider, og har siden hun første gang fikk ski på beina - på et kurs i regi av DNT - jobbet utrettelig for at også folk med minoritetsbakgrunn skal oppdage gleden ved å komme seg ut på tur i skog og mark, fjell og vidder.

På naturlig vis

Det er en kjensgjerning at mange innvandrere er lite fysisk aktive. Cukurkaya tror dette for en stor del skyldes utrygghet og uvitenhet. Naturen her i nord føles fremmed, mange tror man trenger spesielt utstyr og egne klær for å ta seg fram - og i det hele tatt kjenner de ikke til den norske turkulturen.

- For meg har det vært veldig viktig å fortelle hvor enkelt det er. Du kan komme som du er. Det er bare å bli med, inviterer Cukurkaya.

Selv startet hun som frivillig, og inviterte med seg så mange kjente hun kunne.

- Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle jobbe for DNT, men jeg ble jo så godt mottatt fra første stund. Jeg følte meg inkludert og velkommen. Inkludering via naturen er så enkelt - og veldig effektivt, mener Cukurkaya, som også fortsatt bidrar med mye frivillig arbeid. I dag skal hun for eksempel på sopptur med en gruppe flerkulturelle.

- Dette er nok ikke en jobb man kunne gjort uten å brenne for oppgaven, ler hun.

Vekker oppsikt

Det er ikke rart arbeidet hennes er blitt lagt merke til. Da Cukurkaya startet i jobben for omkring et år siden, la hun merke til hvor få flerkulturelle som deltok på Kom deg ut-dagen ved Blektjern forrige høst. Til tross for at avstanden til «innvandrerbydelen» Fjell er veldig kort, deltok nesten ingen på det åpne friluftsarrangementet. På Kom deg ut-dagen i februar, i kulda og snøen, deltok omtrent 800 mennesker - hvorav rundt 70 prosent flerkulturelle. Nå er DNT Drammen og Omegn kjent som pionerer når det gjelder å få med seg folk med flerkulturell bakgrunn ut på tur. Dette vil integreringsminister Solveig Horne selv få oppleve, når hun besøker arrangementet ved Blektjern i morgen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen