Nyheter

- Slåss for det vi tror på

NAVN I NYHETENE: Han vil at Marienlyst skal beholdes som en grønn lunge, for rekreasjon og for idrett, eller bare for dem som vil gå seg en tur.

Thor Lund-Kristensen (81)

Pensjonist

Står bak aksjonsgruppa «Redd Marienlyst»

Fortell om aksjonen «Redd Marienlyst»?

- 7. oktober skrev jeg et leserinnlegg i Drammens Tidende, mot utbygging av Marienlyst-området. Etter det kom det mange andre innlegg fra folk som også syntes det var galskap å bygge ut der. Jeg klippet ut innleggene fra avisen og tok kontakt med hver enkelt. Vi samlet oss på kafeen på Papirbredden og dit kom Jan T. Røkås, Per L. Andersen og Per Erik Marheim og flere andre. Og siden har vi hatt ukentlig møter som nå har endt opp med underskriftkampanje. Vi har også nylig opprettet en egen Facebook-gruppe, «Redd Marienlyst». Der har jeg fått god hjelp av barn og barnebarn - jeg er litt dårlig på Facebook. Det er en stor interesse for å bevare Marienlyst, det er flere andre grupper på Facebook også.

Hvor mange underskrifter har dere fått på disse dagene, og hvor mange er målet?

- Jeg vet ikke hvor mange vi har fått ennå, vi tar en opptelling i kveld (mandag). Men vi har mange aksjonsplaner fremover og vil slåss for det vi tror på - kampen fortsetter.

Hva er tilbakemeldingene dere får?

- Veldig positive! Som jeg sier så sitter Marienlyst dypt i hver drammensers hjerte og sjel, og det er helt tydelig.

Hvorfor er det viktig å bevare Marienlyst i nåværende form?

- Vi skal slåss for at Marienlyst skal beholdes som en grønn lunge, for rekreasjon og for idrett, eller bare for dem som vil gå seg en tur. Marienlyst-området er altfor flott og verdifullt til å bygges ut med betong og boligblokker. Det bygges så mye ellers og det trengs grønne områder. Marienlyst er en gammel grønn plass med nødvendige idrettsanlegg og dette må være byens hovedarena. Og hvor skal barnetoget starte hvis vi ikke har Marienlyst? Det er litt på siden, men vi tenker alle sider!

Er det flest pensjonister som interesserer seg for denne saken?

- Nei, alle aldersgrupper engasjerer seg - og alle har sine ønsker.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Den jeg leser nå er fin, «Skogsmatrosen» av Jon Michelet, han skriver artig. Jeg er også glad i å lese dikt og spesielt Herman Wildenwey.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med familien, med barn og barnebarn. Og det gleder meg at de også gleder seg over å være sammen med oss. Vi spiser god mat og har det hyggelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var flere. Thorleif Haug, han var jo en fantastisk skiløper. Og Birger Ruud, han har jeg hilst på. Han bodde på Austad når jeg bodde på Danvik - da jeg var liten. Vi gikk på ski på Kiær-jordet (mot skogen over Austad gård, red anm.), der hadde vi hopp-bakker og alt mulig. Under krigen hadde vi en klubb vi kalte for «Birger Ruud-klubben» og Birger Ruud kom for å lære oss litt og for å se. Jeg var også veldig opptatt av Thomas Edison og Henry Ford.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kan være distré.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det har jeg sluttet med. Det går stille og pent for seg nå.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mot utbygging av Marienlyst!

Er det noe du angrer på?

- Nei, det er ikke så mye. Jeg syns det har vært greit, jeg.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Det må være kona mi, det da, Grete.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen