Nyheter

Ønsker seg flere bøssebærere

NAVN I NYHETENE: Hun kunne tenkt seg og hatt med Kringkastingsorkesteret hvis heisen skulle stoppe!

Anne Merete 
Jensen (55)

Fylkesaksjonskoordinator, 
TV-aksjonen Buskerud

Søndag 20. oktober er det TV-aksjon som i år går til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens

Hvor viktig er det at TV-aksjonen går til Nasjonalforeningens arbeid med demens?

- Det er veldig viktig fordi 70.000 mennesker i Norge har demens og 300.000 er pårørende. Dette er en sykdom hvor det ikke finnes vaksine eller som kan helbredes. Pengene blir derfor brukt på tre områder: Tiltak for dem med demens og til pårørende, til informasjonsarbeid og til forskning.

Hva er den største utfordringen for å gjennomføre en slik TV aksjon?

- Det er faktisk å få nok bøssebærere slik at flest mulig får besøk. Det er også en utfordring å få folk til å ta imot bøssebærerne.

Har du tidligere jobbet med lignende saker?

- Ja, jeg har relativt god kjennskap til frivillighetsjobbing. Jeg var ansatt i Buskerud Røde Kors i ni år hvor vi hadde flere aksjoner og innsamlinger, men det var uforutsette innsamlinger, i sammenheng med katastrofer rundt om i verden.

Hva er din jobb på selve aksjonsdagen?

- Det blir først og fremst å ta imot reservekorpset på Rådhuset. De skal trå til i de bydelene som mangler bøssebærere. Så skal jeg dra sammen med varaordfører Tove Paule til de områdene vi har i distriktet og se at alle har det greit. Om kvelden skal jeg være til stede i DNBs lokaler hvor opptellingen finner sted.

Vil dere ha flere bøssebærere?

- Ja, vi oppfordrer flest mulig til å melde seg! Folk kan ringe 02025 og vi tar hensyn til ønsker om hvor folk vil gå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er ei bok jeg husker veldig, veldig godt: «1984» av George Orwell skrevet i 1949. Det er en dyster spådom om hvordan framtida kan bli. Boka leste jeg lenge før året 1984. Det var en framtidsroman og jeg husker at jeg tenkte: «Er det mulig?» Den handler blant annet om overvåking i samfunnet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å sette meg ned å lese en bok og ha det rolig rundt meg. Høstfargene gjør meg også lykkelig akkurat nå, de er fantastiske!

Hvem er din barndomshelt?

- Henry Dunant, grunnleggeren av Røde Kors.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg iblant bruker energi på å irritere meg over små, uviktige ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Sjokolade spiser jeg hver dag, så det er ikke å skeie ut, men jeg tar meg et glass konjakk eller rødvin med mannen min - da skeier jeg ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg ville ikke gått i tog. Men jeg er veldig opptatt av menneskers verdighet. Det å få være seg selv og bli sett som det mennesket du er, og å bli behandlet med respekt uansett ballast og bakgrunn.

Er det noe du angrer på?

- Ja, det er mange ting, men det kan jeg ikke få gjort noe med.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Hvis det hadde vært en stor heis så ville jeg stått der med KORK (Kringkastingsorkesteret) og gjerne med en artist. Hvis det hadde vært en liten heis, så blir det med Leonard Cohen og Bob Dylan. Og heisen kunne stått lenge!

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no