Nyheter

- Sliten, stresset og utrolig stolt

POLITISK HISTORIE: Buskerud-jenta Rebekka Borsch (V) har sittet tett på norsk politisk historie denne uka. Og presset i det såkalte sonderingsarbeidet har vært så heftig at hun nesten ikke får sove om natten.

- Denne uka har mildt sagt vært veldig spesiell. Telefonen står ikke stille, det er FNs klimarapport, det er sonderinger, det er nesten så jeg må sette meg ned og trekke på smilebåndet, sier en lattermild Rebekka Borsch fra Venstre og Nærsnes.

Hun er den fra Buskerud som nå sitter tettest på det nasjonale dramaet som regjeringsforhandlingene har utviklet seg til å bli. Som en av Venstre-sjef Trine Skei Grandes rådgivere, kan Borsch ha hatt stor innflytelse på landets retning de neste fire og kanskje åtte årene. Og uka har vært en kamp for å unngå medienes mange spørsmål. Inn i regjering? Ut? Sammen med KrF? Eller bryter Venstre forlovelsen? Spørsmålene har vært uendelige.

Politisk kunst

Borsch er komfortabel med at forhandlingene om veien videre i norsk politikk er tøffe, men er glad for at de som nå sitter ved forhandlingsbordet tenker politikk og ikke partitilhørighet.

- Du skjønner, politikk er en form for kunst. Politiske spørsmål er veldig vanskelige - spesielt når man står langt fra hverandre. Men kunsten er å finne løsningene på ting som ser vanskelig ut. Ingenting er umulig, sier hun kontant.

- Føler du at Venstre nå sitter i en posisjon hvor de kan kreve?

- Ja, det føler jeg absolutt. Ellers hadde vi ikke vært med på sonderingene, sier hun.

- Så må jeg få si at jeg er stolt av å ha vært med på lage Venstres partiprogram. Det er dette programmet som nå er grunnlaget for de forhandlingene som foregår. De kravene vi nå stiller, er partipolitikk som partiet virkelig står inne for. Så i disse dager, med enormt mye jobb og stress, er jeg likevel utrolig stolt, sier Borsch.

Uredd folkets motstand

Midt i regjeringsforhandlingene dumpet det også en rapport ned fra FN som igjen understreker alvoret i klimaforhandlingene. At miljøpolitikken kommer til å koste samfunnet penger, er noe folk må få vite og akseptere, mener Borsch.

- Det viktigste i miljøpolitikken er at vi nå snart må få gjennomført det som allerede er utredet og vedtatt.

- Vi har et klimaforlik som kun er en forsiktig start, men er nå nødt til å få en storstilt utbygging av fornybar energi. Vi kan ikke bare satse på olje og gass. Det er ikke bærekraftig, sier Borsch.

- Men det koster jo penger med miljø og du står inne for at det må være et spleiselag?

- Ja, det mener jeg absolutt. Venstre vil ha en storstilt omlegging av skatte- og avgiftssystemet. Vi vil straffe de som forurenser og belønne de som velger grønt, sier hun.

Steilhet på skatt og miljø kan være grunner nok til at forhandlingene med de blåblå strander.

- Og det kan være upopulært å si til barnefamilier at nå skal det koste å forurense?

- Grunnen til at jeg tør å si det rett ut, er at vi har så mange økonomer bak oss som applauderer vår modell. Det koster altfor mye å velge for eksempel kollektiv transport. Hvis vi får til en total omlegging der vi belønner de som velger kollektivt og tvinger de som slipper ut mest CO2 til å betale for det, så er vi der hvor Venstre vil være, sier Borsch.

Ingen informasjon å gi

Et gedigent pressekorps jakter alle de som sitter i sonderingene sammen med landets neste statsminister, Erna Solberg (H).

Hver eneste dag kommer de samme spørsmålene, men Rebekka Borsch påstår at hun ikke blir utslitt, men heller synes det er ganske morsomt.

- Nå sitter ikke jeg direkte i sonderingen, men vet at det diskuteres politikk og ikke partinavn, og det tror jeg er viktig for å komme i mål. Og egentlig så er det litt morsomt at det er så stort trykk fra alle kanter. Jeg kan ikke spekulere i hvem som ender opp med hvem i en borgerlig regjering. Så egentlig er alt jeg ikke vet, det eneste jeg kan fortelle om, ler hun.

- Men er ikke det frustrerende?

- Nei, jeg synes ikke det. Det er spennende, men ikke frustrerende. Jeg kan heller si at det er ulidelig spennende å se hvor tett kortene holdes til brystet. Så jeg vet ingenting, om du lurer på det, sier Borsch med et smil.

- Så hvis jeg spør deg om du vet når sonderingene er klare - og om du kan gi meg beskjed om det?

- Skal jeg være helt ærlig?

- Ja, gjerne.

- Da kan jeg si så mye som at den informasjonen kommer til å gå fort. Så fort at jeg ikke tror noen kommer til å rekke å ringe meg engang, avslutter Borsch før hun går inn i pressekonferansen om FNs klimarapport.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Rebekka Borsch (V)

Født 11. november 1976 i Olpe, Tyskland. Kom til Norge i 2003. Norsk statsborger i 2011.

Utdannet journalist og statsviter fra Freie Universitet i Berlin.

Stortingskandidat for Buskerud Venstre, men ble ikke valgt inn. Fylkesleder siden 2010 og leder for Røyken Venstre fram til 2012.

Sitter i programkomiteen i Venstre og har vært med på å legge føringene for hvilken politikk Venstre skal føre om de kommer i regjering. Sitter også i Venstres Internasjonale utvalg.

Bor på Nærsnes i Røyken, der hun er valgt inn i kommunestyret. 1. vararepresentant til Fylkestinget. Hun er også medlem av formannskapet i Røyken kommune.

Mer fra Dagsavisen