Venstres gruppeleder i Drammen, Ulla Nordgarden, bryter samarbeidet med Frp. FOTO: KATRINE STRØM

Venstre dropper Frp etter netthets

Venstres gruppeleder Ulla Nordgarden gikk til angrep på Frp etter å ha blitt hetset på nettet. Nå vil hun ikke lenger samarbeide med dem.

- Jeg er villig til å ofre trygghet. Jeg er villig til å ofre velferd. Jeg er villig til å ofre det som skal til for at flere mennesker i verden skal få det bra, sa Nordgarden i forrige bystyremøte.

- Det er ikke bare mine barn som skal ha det bra. Alle barn skal ha det bra. Og jeg vet at det medfører større etniske konflikter, mer vold, mer kriminalitet, mer barnevern, mer helse- og omsorgsproblematikk. Men det er greit, for det vil også hjelpe langt flere mennesker.

Nordgarden holdt innlegget etter at Frp hadde foreslått at Drammen ikke skal ta imot flere flyktninger. Etter at Drammens Tidende gjenga det, spredte det seg raskt til flere høyreorienterte nettsteder.

I kommentarfeltene utsettes Nordgarden nå for grov hets og sjikane. Hun omtales i svært nedsettende ordelag og trues med både vold og overgrep av seksuell karakter.

 

Sendte e-post

Først mente Nordgarden at Frp-representantene Jon Helgheim og Lavrans Kierulf var med på å starte debatten som har ført til netthetsen. I en e-post til Helgheim, Høyres gruppeleder Johan Baumann og gruppeleder i KrF, Odd Gusrud, skriver hun at «debatten viser at Frp fremdeles er et rasistisk parti».

- Den e-posten ble skrevet i affekt og var upresis. I en ny e-post har jeg skrevet at det er feil, og at det jeg mener er at retorikken til Frp kan skape rasistiske holdninger, sier Nordgarden.

Hun understreker at hun ikke har hatt noe ønske om at saken skulle bli omtalt i media.

- Jeg trakk først den slutningen at debatten som førte til netthetsen startet på Facebook-sidene til Helgheim og Kierulf. Men jeg vet jo ikke om den kan ha spredt seg på andre måter, sier Nordgarden.

- Jeg synes debatten på deres sider var ufin, men netthetsen andre steder er selvsagt ikke deres ansvar. Det som provoserer meg mest, er Frps innlegg fra talerstolen.

 

Rasistisk parti

Med e-posten har Nordgarden sendt et skjermbilde fra et kommentarfelt med svært nedsettende karakteristikker av henne. Det er ikke hentet fra Facebook-sidene til verken Jon Helgheim eller Lavrans Kierulf. Gruppeleder Helgheim er kraftig provosert over e-posten.

- Hun kaller Frp et rasistisk parti og går langt i å kalle meg og Lavrans rasister. Sånn kan man ikke oppføre seg, sier han.

- At hun blir hetset, er hennes problem. Det er ikke vi som har startet hetsen av henne. Alt jeg har gjort, er å skrive et leserinnlegg.

 

Deltar ikke på nettet

Nordgarden mener Frp sprer frykt for andre kulturer. Selv mener Nordgarden at hun blir beskyldt for å spre frykt fordi hun innrømmer at det vil koste penger å ta imot flyktninger.

- Folk frykter for sin egen velstand. Jeg mener vi må gå i oss selv; er min velstand så viktig at vi ikke kan ta imot mennesker som trenger vår hjelp? spør Nordgarden.

- Venstres politikk vil alltid føre til en mulighet for mindre trygghet sammenlignet med politikken til Frp. Vi er blant annet mot overdreven bruk av varetektsfengsling, lange fengselsstraffer og dødsstraff.

Selv deltar Nordgarden aldri i debatter på nettet. Hun synes ikke det er riktig forum for en seriøs debatt.

- Jeg har fram til nå vært en veldig forsiktig debattant. Det skal lite til før jeg synes en debatt går over streken. Men det er mitt problem, og ikke Frps, sier Nordgarden.

- Både debatten i bystyret og på nettet har fått meg til å tenke at Venstre ikke får noe ut av å samarbeide med Frp. Vi står for langt fra hverandre både når det gjelder miljø og innvandring.

 

Monopol på moral

Helgheim er fryktelig skuffet over oppførselen til Nordgarden. Han mener hun ikke respekterer at Frp har et annet politisk ståsted enn Venstre.

- Det provoserer meg at de tror de har monopol på moral og menneskelighet. Hun mener jeg sprer fremmedfrykt når jeg peker på negative konsekvenser av innvandring, men selv bekrefter hun de samme negative konsekvensene. Da er det plutselig ikke å spre fremmedfrykt fordi hun er villig til å akseptere mindre velferd og mer vold, sier Helgheim.

Nordgarden har allerede varslet at hun ikke tar gjenvalg for Venstre neste år. Det er på sin plass, mener Jon Helgheim:

- Når man er så uprofesjonell, lite voksen og har så lav moral, bør man kanskje begynne med noe annet enn politikk.

 

- Trenger ikke tett samarbeid

Venstre og Frp har samarbeidet med Høyre og KrF i denne perioden. Nå vil ikke Venstre samarbeide mer med Frp enn det som er høyst nødvendig.

– Det er ikke noe dramatikk i det. Den koalisjonen har vært uformell hele tida, sier Venstres gruppeleder Ulla Nordgarden.

– Jeg kommer fortsatt til å ta alle samtaler som kreves mellom meg og Frp, men vi trenger ikke samarbeide mer enn nødvendig. Nå er vi ferdige med det siste budsjettet denne perioden. Da er det ikke behov for noe tett samarbeid framover.

– Kan Venstre komme til å velge Ap i neste periode i stedet?

– Jeg går ut, så det må de som tar over bestemme. Men de har et like anstrengt forhold til Frp som meg.

Frps gruppeleder Jon Helgheim tar ikke Venstres planer om å avslutte samarbeidet særlig tungt:

– Hun vil ikke møte på felles gruppeledermøter fordi jeg har rasistiske holdninger. Det tar jeg med et lett skuldertrekk, sier han.