Drammen

Skuffet over sine egne

DRAMMEN/OSLO: Per Olaf Lundteigen (Sp) møtte i går Dalai Lama. Etterpå var han oppgitt og flau over både stortingspresidenten og Buskerud-benken.

Dalai Lama har klart å skape enorm debatt i Norge, uten å ha sagt et eneste ord. Rett før flyavgang til Norge sa den tidligere nobelprisvinneren at han ikke kom til Norge for å snakke politikk. I går fikk de som ønsket det, møte Dalai Lama. To av dem var fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen (Sp) og Anders B. Werp (H). Dagsavisen Fremtiden snakket med Lundteigen rett etter møtet med Dalai Lama. Han var opprømt, men samtidig uttrykte han stor misnøye med hvordan norske politikere har oppført seg.

- Først vil jeg si at jeg både er veldig stolt og veldig glad for at jeg stilte opp for å møte Daila Lama. Spesielt når jeg hørte hva han hadde å si og hva slags budskap som lå bak hans besøk til Norge. Samtidig er jeg oppgitt over vår stortingspresident og en hel regjering, som har vist så stor motstand mot å møte ham. De har latt seg presse av totalitærstaten Kina, og jeg synes det er svært betenkelig og spesielt at de har takket nei til å ta imot en fantastisk mann, sier Lundteigen til Dagsavisen Fremtiden.

Buskerud stilte med to

Bakgrunnen for at regjeringen og stortingspresidenten har nektet å treffe Dalai Lama under hans besøk i Oslo, er at det vil kunne ødelegge et allerede betent forhold til Kina, etter at nobelkomiteen ga fredsprisen til menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i fjor. Kritikerne har ment at Norge lar seg presse av Kina og er redd for at denne holdningen har skadet Norges internasjonale stjerne i verden når det kommer til freds- og menneskerettighetsarbeid. Lundteigen sier han er svært skuffet over den politiske eliten i Norge.

- Stortingspresident Olemic Thommessen sa nei til å invitere Dalai Lama til Stortinget og det synes jeg er helt uhørt. Statsminister Erna Solberg (H) takket også nei, og jeg er svært overrasket over den holdningen Norge har hatt til Daila Lama og dette besøket, sier Lundteigen.

- Hva var grunnen til at det ikke var flere fra Buskerudbenken?

- Vi var bare to stykker til stede fra Buskerud - altså var vi svært beskjedent representert. Jeg hadde håpet det skulle være flere. Jeg kjenner at det koker litt over for meg når jeg ser hvordan vi behandler Dalai Lama. Dessverre har vi en politisk elite i Norge uten ryggrad, og akkurat i denne saken synes jeg det er flere som er ute og sykler, for å si det sånn, svarer Lundteigen.

Snart debatt

Førstkommende tirsdag skal Stortinget debattere menneskerettigheter i forbindelse med grunnlovsjubilèet. Det gjør saken bare enda mer spesiell, mener Lundteigen.

- Ja, jeg må innrømme at jeg synes det faktisk er upassende. Her skal vi diskutere flere elementer ved menneskerettighetene, på bakgrunn av grunnlovsjubileet. Nå skal vi gjøre det med denne regjeringens holdninger til en menneskerettighetsforkjemper som bakteppe. Det er spesielt, sier Lundteigen.

Var imponert

Knut Arild Hareide (KrF) holdt Dalai Lama i hånden i en time under møtet. Han uttalte etterpå at han var svært imponert over Dalai Lama og hans ord. Den oppfatningen deler Lundteigen uten å nøle.

- Han snakket mye om gjensidig respekt for ulike religioner og kulturer. Han snakket om Tibet som ikke hadde presset Kina til å bli en selvstendig stat, men ha de samme rettighetene som alle andre til både språk og kultur. Jeg ble mektig imponert over ham, og jeg er stolt over at jeg takket ja til å møte ham under besøket i Norge.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen