Nyheter

Savner tid til barna

– Vi er så få på jobb i dag at jeg egentlig ikke har tid til å prate med deg, sier Ann Helen Engmark-Fekjær.

Hun jobber i Sørbyløkka barnehage og er ungdomstillitsvalgt for Fagforbundet i Drammen kommune. Engmark-Fekjær er ikke overrasket over at grunnbemanningen i de kommunale barnehagene i Drammen er lavere både enn landsgjennomsnittet og sammenlignbare kommuner.

– Du føler at tida ikke strekker til, at du ikke får brukt kompetansen din. Drammen kommune har satt i gang mange fine tiltak og vi ansatte lærer mye bra, men vi får ikke tid til å bruke alt og gjøre alt vi vil, sier hun.

På småbarnsavdelingen hvor Engmark-Fekjær jobber, veksler tre og fire ansatte på å ta seg av 13 barn. Fredag var det sykdom i personalet, og to voksne hadde ansvaret for ni barn.

– Vi må hele tida prioritere for å få dagen til å gå i hop på best mulig måte. Barn og sikkerhet kommer først, og da kan vi for eksempel ikke prioritere å være sammen med barna i små grupper, forteller Engmark-Fekjær.

Driver effektivt

Drammen hadde i 2015 12.486 oppholdstimer per årsverk i kommunale barnehager, ifølge KOSTRA. Landsgjennomsnittet lå på 11.419 timer, noe som er ni prosent lavere enn timetallet i Drammen.

Utdanningsdirektør Jan Sivert Jøsendal forklarer den lave grunnbemanningen med at Drammen driver mest effektivt av alle sammenlignbare kommuner.

– Så det er et pengespørsmål?

– Det er en klar sammenheng mellom ressursramme og bemanning, men vi får mye ut av pengene vi investerer. Det ser vi på en gjennomgående veldig høy bruker- og medarbeidertilfredshet og lavere sykefravær enn sammenlignbare kommuner. I sum har vi høy kvalitet med den bemanningen vi har, sier Jøsendal.

– Kunne kvaliteten blitt enda bedre hvis det var flere ansatte?

– Gitt at man jobber like systematisk med flere ansatte, er svaret ja.

Kunne hjulpet flere

I fjor hadde nesten 34 prosent av barna i barnehagene i Drammen minoritetsbakgrunn, noe som er langt høyere enn sammenlignbare kommuner. Drammen har også en høyere andel barn som får tiltak fra barnevernet.

Ann Helen Engmark-Fekjær tror flere ansatte i barnehagene kunne gjort det enklere å fange opp og hjelpe barn som sliter:

– Da kunne vi fulgt hvert enkelt barn tettere og tilpasset hverdagen mer etter behovene til hvert enkelt barn, sier hun.

Engmark-Fekjær har egentlig ikke tid til å bli fotografert heller, men klarer til slutt å finne noen få ledige minutter.

Mer fra Dagsavisen