Foto: Privat

Maler lysets farger

Anne Kristine Thorsby (55)

Kunstner, stiller ut på Gulden Kunstverk fram til påske

Kan du fortelle litt om utstillingen, hva består den i?

– Det er malerier i hovedsak men også litografier. Jeg har helt konkret jobbet med malerier nettopp til denne utstillingen, og har holdt på intenst i over ett år. Så alle bildene er nye og det har vært utrolig inspirerende å jobbe mot Gulden og denne utstillingen. Jeg liker å jobbe i store formater, og dette galleriet gir mulighet til det. Walter Welo på Gulden er dessuten veldig flink og behagelig å jobbe med, og vi monterte utstillingen sammen.

Du hadde åpning hvor svenske Marie Bergmann spilte, hvordan kom det i stand?

– Bergman og jeg har tidligere samarbeidet på noen kurs med ungdom som hadde mye å slite med, hun med musikk og jeg med malerier, og det var veldig inspirerende å se hvordan de blomstret opp. Vi har noe felles, Marie Bergman og jeg, vi utfyller hverandre. Jeg hadde lyst til å få henne til å spille under åpningen på Gulden, og det passet bra siden hun likevel var i Norge på turné. Og det gir ringvirkninger; hun vil ha meg til Stockholm i juni, så dette blir trolig starten på et kunstnerisk samarbeid framover.

Hva er du opptatt av å formidle med din kunst?

– Jeg inspireres av mennesker og av naturen. Jeg er glad i fjell og vær og vind, og den energien man får da er en utrolig god energi, og det er den jeg ønsker å formidle i bildene mine. Jeg er opptatt av lyset i fargene, også i de mørke, selv en mørk blå kan lyse. Og jeg er opptatt av strukturer og finstemmer fargene. Jeg maler lag på lag med olje, tar bort, legger på, skyller av. Det er en lang prosess.

Du har hatt en rekke separatutstillinger og er lansert internasjonalt blant annet med deltakelse i Biennalen i Firenze og med utstilling i New York, er dette noe du søker å jobbe mer med?

– Det blir utstilling i Stockholm, det er gøy med utstillinger i utlandet, men det tar tid og er et skikkelig prosjekt med frakt og alt det praktiske rundt. Separatutstillingen jeg hadde i New York betydde mye for meg, både de gode tilbakemeldingene og drahjelpen det er for karrieren. Fordi jeg har et tettpakket utstillingsprogram framover, blir invitasjoner fra utlandet vurdert nøye. Alt er ikke like seriøst, men utstillingen i Stockholm, den gleder jeg meg til.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Akkurat nå er det Arven av Vigdis Hiort.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når et maleri er i kommet i mål. Da begynner jeg å hoppe, danse og synger høyt i atelieret.

Hvem er din barndomshelt?

– Martin Luther King og Jeanne d’Arc.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For barns rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke har laget fotoalbum av alle bildene jeg har tatt opp igjennom livet.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Anish Kapoor, en verdenskjent billedhogger, som bor og arbeider i London.