Ulla Nordgarden, gruppeleder i Venstre i Drammen bystyre. FOTO: KATRINE STRØM

Krever ny skadevurdering

FUNKISVILLA: Venstre vil ha en uavhengig vurdering av skadene på Villa Kamstrup. Ellers vil partiet stemme mot riving.

I går skrev Dagsavisen Fremtiden om den verneverdige funkisvillaen i Brannposten 8. Eier Rolf Næslund har søkt om å få rive huset ettersom det har vært ubeboelig på grunn av oljelekkasje i over fem år.

Villaen har høy bevaringsverdi, klasse B, og ligger i et bygnings- og kulturmiljø med svært høy bevaringsverdi, klasse A. Likevel anbefaler rådmannen formannskapet å si ja til riving.

- Jeg vil gjerne ha en uavhengig vurdering av om det er mulig å bevare huset først, sier Venstres gruppeleder Ulla Nordgarden.

Ifølge eierens forsikringsselskap, er Villa Kamstrup totalskadd og må rives. Eieren har ikke funnet noen som er villig til å gi han en fast pris og garanti for at huset vil bli beboelig igjen.

- Hvis det ikke blir flertall for å be om en uavhengig vurdering av dette, kommer jeg til å stemme mot riving i formannskapet, fastslår Nordgarden.

Hun stemte, sammen med Ap og SV, også mot riving av Villa Gleditsch, som bare ligger 200 meter unna Villa Kamstrup. Høyre og Frp sikret imidlertid flertall for å gi Terje Stykket tillatelse til å rive den verneverdige funkisvillaen.

Drammen kommune jobber nå med en verneplan, som skal gjøre det enklere både for eiere og politikere å ta stilling til slike saker. Nordgarden mener at kommunen kanskje også bør bidra med penger:

- Kanskje bør det opprettes et kulturminnefond, som eierne av verneverdige bygninger kan søke om støtte fra, sier hun.

silje.skiphamn@dagsavisen.no