Nyheter

Kreativ fødselshjelper konkurs

«Det vi skal leve av etter olja» fikk fredag én fadder mindre i drammensregionen.

Bilde 1 av 2

Da søkte nemlig Papirbredden Innovasjon (PINN) skifterettens aksept for å åpne oppbud, noe de fikk på tirsdag. Dermed er den 11 år gamle næringskatalysatoren konkurs, og fem ansatte mister jobben. Blant prosjektene PINN har vært med å utvikle, er velferdsteknologibedrifter som Vitensenteret, Arena helseinnovasjon, helseklynge Brakerøya; kulturutviklingsmiljøer som Brodahls gummivarefabrik (der også Dagsavisen Fremtiden er leietaker), Østfjelske kompetansesenter for musikk (ØKS) og Kreative Slemmestad, festivalen Sacred Music samt kunnskaps- og opplevelsessenteret Den magiske fabrikken.

De har også vært involvert i stedsutvikling flere steder i drammensområdet og Buskerud. PINN eier også Driv Inkubator, som tilbyr gründere rådgivningstjenester og tilgang til kompetanse, nettverk og kapital fra lokaler i Grønland 40 i Drammen, som del av det nasjonale SIVA-programmet.

LES OGSÅ: Gode drammensideer møtte Skei "Gründe"

LES OGSÅ: Jobber med alpakka gjennom Driv Inkubator

Sa nei til å styrke

På eiersiden står Drammen kommune med drøye 10 prosent, som en av 15 aksjonærer sammen med blant andre AS PLTZ Aass, Papirbredden eiendom, DNB, Høgskolen i Sørøst-Norge, Orkidhøgda Holding AS (Terje Stykket) og Røyken, Sande, Nedre Eiker og Ål kommuner. I fjor sa formannskapet i Drammen nei til å putte inn flere penger, og konstituert direktør for økonomi og næring Paul Røland opplyste tirsdag de politiske lederne om at kommunens aksjepost verdsatt 600.000 kroner må anses som tapt.

– Hadde ikke noe valg

Styreleder Heidi Kapstad, til daglig dekan ved Høgskolen i Sørøst-Norge, sier til Dagsavisen Fremtiden at styret ikke hadde noe valg.

– PINN har hatt merforbruk i år og i fjor, har tapt egenkapitalen og ikke fått med eierne på emisjon. Da har styret plikt til å handle. Vi holdt en ekstraordinær generalforsamling 13. september, der eierne fikk fremlagt frivillig akkord eller styrt avvikling, sier hun. Kapstad har sittet i styret i flere år, og har siden hun overtok som styreleder i juni jobbet videre for å restrukturere selskapet. Husleie er reforhandlet, ansatte har gtt ned i lønn og flere tiltak er satt i gang på flere nivåer uten at selskapet er reddet.

– Det er aktiva i boet som er meget interessante med virkemiddelapparat, noe jeg håper blir ivaretatt på en god måte videre, sier Kapstad.

PINNs prosjekter har som mål å tilføre regionen kompetanse og nye arbeidsplasser i samsvar med regionens satsingsområder. Samtidig har selskapet de siste årene slitt med økonomien.

Mer fra Dagsavisen