Nyheter

Møtte Skei «Gründe»

Renhold med sosial profil, fryseboks for truede planter og fiskebehovet i kinesisk kosthold – det mangler ikke på gode ideer i Drammen. Men for å gjøre dem om til levedyktige arbeidsplasser trengs penger og bedre rammer.

Bilde 1 av 5

Da Venstre-leder Trine Skei Grande denne uka la ut på gründerturné, var ikke oppfinnerne i Buskerud vanskelige å be, forteller Mette Thielemann i Driv Inkubator. Med eget drammenskontor på Grønland tilbyr de andre startup-bedrifter nødvendig infrastruktur for å ta de neste stegene på veien til etablering og lønnsomhet. En rapport som kom i mai slår fast at slike «rugekasser» fungerer: Gründerbedrifter som er i løp her gjør det bedre enn andre, innledet Thielemann minikonferansen, der flere caser ble presentert for Grande og hennes partikollega Rebekka Borsch.

Meningsfull vask

Morris Nokrach og Josef Senai bor i Drammen og er sammen med Radwan Zanhar i ferd med å bygge opp rengjøringsbedriften Pent Så Rent.

– Vår visjon er å skape arbeid for nyankomne flyktninger, så enkelt som mulig uten at det krever stor omstilling. Renholdsbransjen er en egnet arena, og vi vil koble nye nordmenn med langtidsledige, som ønsker en meningsfull hverdag og en mulig vei tilbake inn i arbeidsmarkedet, forteller Nokrach. Han har selv vært langtidsledig, og partner Senai som har fagbrev som bilmekaniker ha de siste to årene gått fra praksisplass til praksisplass. – Man blir deprimert og lei seg, når man vet man har mye mer å bidra med, sier Senai. Gjennom Driv er de i samtaler med både Nav og organisasjoner, og håper å være i drift til høsten. Men om sosiale entreprenører lettes for arbeidsgiveravgift ville veien opp å stå vært mye kortere, poengterer deres rådgiver i Driv Håvard Martinsen.

Rundt bordet sitter også Danvik-kvinnen Zhongying Kristoffersen, som de siste årene har gått fra markedssjefsjobb i Smartfish til et stort gjennombrudd med sitt eget firma Lion Healthcare Europe på det kinesiske ernæringsmarkedet. Likevel gjenstår det fremdeles mye før hun tør ansatte folk, sier hun og utfordrer gründerfrierne i Venstre:

– Et problem med det offentlige virkemiddelapparatet er at vi som snart lykkes ikke finansieres. Det er for sårbart å bare anta at vi klarer oss selv, sier Kristoffersen.

Banan på boks

Bjørnar Bjelland i Grønn næringskompetanse har som henne potensielt hele verden som marked, men jakter på en stor investor. Hans boks for langtidsfrysing av planter i flyende nitrogen, er utviklet i samarbeid med drammensstartup-en Piql, som er spesialisert på å lagre digitale data sikkert for framtida. Svalbard er den perfekte lagringsplass og har allerede en frøbank – men noen av verdens viktigste matvarer som potet og banan er foreløpig uten backup, ivrer Bjelland.

Skei Grande lytter oppmerksomt og er helt enig: Innovasjon er nøkkelen for framtidens arbeidsplasser og bærekraft. Venstre vil både bedre permisjons- og pensjonsordninger for selvstendig næringsdrivener, og kjemper for å fjerne arbeidsgiveravgift for en første ansettelse og dermed redusere risiko.

Buskerud Venstres listetopp Rebekka Borsch stemmer i: Det må bli lønnsommere å investere i småbedrifter, enn i en ekstra toroms andre må leie.

– Det trengs en holdningsendring, Norge heier ikke nok på dem som skaper sin egen arbeidsplass, og de diskrimineres fordi de ikke er så flinke til å rope om hjelp. Dere er den egentlige ryggraden i norsk økonomi, men det har ikke vært synlig nok bak olje og gass, sier Borsch.

Mer fra Dagsavisen