Nyheter

– Jeg fikk tilbud om å kjøpe tjenester

En huseier mener han fikk svi fordi han ikke ville bestikke den korrupsjonssiktede saksbehandleren.

Bilde 1 av 2

– Saksbehandleren ringte meg på kveldstid. Hun sa at utomhusplanen vår dessverre ikke var godkjent, men at hun hadde et eget arkitektfirma som drev og laget sånne planer, forteller mannen.

– Jeg svarte at jeg ikke hadde tenkt å få laget noen ny utomhusplan siden jeg allerede hadde brukt masse penger på arkitekt. Da startet helvetet.

Familiefaren hadde allerede fått både rammetillatelse og igangsettingstillatelse fra Drammen kommune da saksbehandleren ringte. Hun sitter nå varetektsfengslet siktet for grov korrupsjon. Kvinnen nekter straffskyld.

Det var en annen saksbehandler som ga mannen tillatelsene han trengte for å gå i gang med oppgradering av to hus og opparbeiding av utearealet på tomten sin. Da hun gikk ut i permisjon, overtok kvinnen som nå er siktet for korrupsjon.

LES OGSÅ: Siktet solgte bygård ulovlig

– Ville hevne seg

– Alt gikk fint fram til vi fikk ny saksbehandler. Jeg mener vi fikk svi fordi vi ikke lot oss bestikke til å kjøpe tjenester fra hennes firma. Hun ville hevne seg, tror mannen.

Dette skjedde ifølge huseieren i 2011. De eldste forholdene politiet nå etterforsker er fra 2013. Huseieren måtte tenke seg nøye om før han sa ja til å bli intervjuet. Selv om byggesaken ligger noen år tilbake i tid, har han fortsatt ikke glemt følelsen av å være helt maktesløs overfor byråkratiet.

Etter flere klager fra en nabo, krevde saksbehandleren full stopp i arbeidet med utearealet. Huseieren fikk igjen beskjed om å levere en ny utomhusplan. Nå starter en 14 måneder lang og utmattende kamp for å komme i gang igjen.

Ikke svar på sju måneder

Dagsavisen Fremtiden har gått gjennom dokumentene i saken. De viser blant annet at:

• Kommunens saksbehandler bruker svært lang tid på å svare på brev. I ett tilfelle går det nesten sju måneder.

• Lovnader om møter og befaring følges ikke opp av verken saksbehandleren eller avdelingslederen til tross for at de selv har satt frister.

• Selv om kommunen allerede har gitt nødvendige tillatelser, kreves stadig nye søknader og ny dokumentasjon.

• Huseieren mottar brev fra kommunen to måneder etter at de tilsynelatende er skrevet. Han mistenker at de er tilbakedatert.

LES OGSÅ: Null tillit til kommunen

Frustrert arkitekt

Sivilarkitekt Erik Rømcke sto som ansvarlig søker for huseieren. Flere år etter husker den nå pensjonerte 73-åringen fortsatt saken godt:

– Det var en veldig frustrerende sak å jobbe med. Jeg hadde stor sympati med tiltakshaver og gjorde det jeg kunne for å hjelpe. Her var det både vriene naboer og stemoderlig saksbehandling av kommunen.

Rømcke drev med byggesaker i rundt 40 år og hadde ifølge seg selv et «førsteklasses forhold» til saksbehandlerne i Drammen kommune. Denne saken var et unntak.

– På en skala fra én til ti var dette en toer når det gjelder saksbehandling, mener den erfarne arkitekten.

– De siste årene har jeg sett et stort forbedringspotensial i byggesaksavdelingen. Kvaliteten på saksbehandlingen har blitt dårligere, og det virker som at de som sitter med makta glemmer at de er der for oss.

– Total inkompetanse

Et drøyt år etter at huseieren ble pålagt å stanse byggearbeidene, koker det fullstendig over for advokaten hans. Han henvender seg til Sivilombudsmannen for fjerde gang for å få svar på et brev han skrev et halvt år tidligere. Sivilombudsmannen skal kontrollere forvaltningen.

«Jeg kan ikke forstå at forvaltningen kan leve med slike forhold. Min klient kan i hvert fall ikke gjøre det. Problemene med eiendommen hans har nå vart langt over ett år, og vi kommer ikke videre på grunn av total inkompetanse hos vedkommende saksbehandler», skriver advokaten i brevet.

«Det er helt umulig for både meg og min klient å ha noe tillit til en slik saksbehandler, og jeg forstår heller ikke at ledelsen i Drammen kommune kan ha det», avslutter advokaten.

Provosert av rådmannen

Etter at huseieren fikk høre om siktelsen mot sin tidligere saksbehandler, har han lurt på hvorfor hun har fått holde på så lenge uten å bli oppdaget. Han viser til at hele saken endte med at daværende sivilombudsmann Arne Fliflet selv sendte et brev til rådmann Osmund Kaldheim.

– Når rådmannen påstår at de ikke har hatt noen indikasjoner på at noe var galt, blir jeg provosert, sier huseieren.

– Da saksbehandleren stilte seg på naboens side til tross for at jeg hadde fått nødvendige tillatelser, tenkte jeg på korrupsjon.

Kaldheim opplyser at han ikke var kjent med brevet fra Sivilombudsmannen før Dagsavisen Fremtiden spurte han om det i går.

14 måneder etter at saksbehandleren stoppet byggearbeidet, fikk huseieren sette i gang igjen. Han anslår å ha brukt rundt 150.000 kroner på advokat og 50.000 ekstra til arkitekt i denne saken. I tillegg mener han å ha tapt minst 150.000 kroner i leieinntekter.

– Jeg må ha brukt nærmere 1000 timer av min egen tid på denne saken, forteller mannen.

Familien hadde ikke råd til å gå til søksmål mot Drammen kommune. Så fort byggearbeidene var ferdige, solgte de eiendommen og flyttet til en annen kommune.

– Vi orket ikke tanken på å måtte forholde oss til Drammen kommune igjen, sier familiefaren, som nå håper kommunen vil rydde opp i den uretten som er gjort.

Mer fra Dagsavisen