I Mjøndalens hender

Mjøndalen er en kamp unna opprykk. Uavgjort i Bergen i går kveld var over all forventning. Brann ble pepet av banen.

Onsdag kveld står slaget på Mjøndalen stadion. Prestasjonen i Bergen i går kveld skaper vibrasjoner foran returkampen.

Mjøndalen har en historisk sjanse til å komme tilbake til øverste nivå i norsk fotball for første gang siden 1992. Med 0-0 er opprykket klart.

Til gjengjeld har Brann 28 år på rad i øverste liga. Det sier mye om hvordan statusen til lagene er.

Men også returkampen er helt åpen. Ingen som var der glemmer hvordan Mjøndalen holdt på å glippe mot Bærum i forrige kvalifiseringsrunde.

- Det er en kamp igjen. Vi må hjem og glede oss til den også, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Det ble en kraftprøve på blytung bane i Bergen i går kveld. Nå handler det om å restituere og stille best uthvilt onsdag kveld.

Ut med høyt press

Mjøndalen var forberedt på et stormløp fra Brann fra kampstart i øsregnet i går kveld. I stedet ble det nesten motsatt. Mjøndalen startet med høyt press og tok luven av den eventuelle offensiven Brann hadde planlagt.

Det ble høy intensitet og tøffe dueller. Men nesten ikke målsjanser.

Helt til lederscoringen til Mjøndalen ble tilrettelagt av et stresset Brann-lag. Kampuret gikk mot det 37. minutt.

Armin Askar ble presset tilbake nede på Mjøndalens høyrekant og valgte å klarere ballen hardt inn midt i banen. Den gikk rett til Vamouti Diomande. Han dro kjapt av en motspiller og skjøt hardt ned i hjørnet forbi Branns reservekeeper for kvelden, Øystein Øvretveit.

Dermed kunne Mjøndalen gå til pause med en overraskende ledelse som trener Vegard Hansen frydet seg over.

- Men vi gir bort litt for mange dødballer. Og vi må tørre å holde på ballen lenger, sa han til TV 2 halvveis i kampen.

For selv om Brann først klarte å skape sin første målsjanse i omgangens siste minutt, hadde laget fått seks hjørnespark, Mjøndalen ingen.

Måtte bytte

Det sier noe om kampbildet.

Men kampbilder avgjør ikke fotballkamper.Marcus Pedersen fikk av gårde et hardt skudd på hel volley, men da viste Mjøndalen-keeper Ivar Andreas Forn at han hadde holdt varmen i regnværet.

Mjøndalen kom til Bergen lørdag og var nesten turister hele søndagen. Vegard Hansen twitret turistinntrykk fra byens attraksjoner.

Han hadde grublet litt på laguttaket. Hvem skulle erstatte Christian Gauseth? Svaret var Mads Hansen.

Midtstopper Ulrik Arneberg måtte trekke seg under oppvarmingen, dermed måtte MIF sette inn amerikaneren Rhett Bernstein i midtforsvaret. Men han gjorde jobben som skjeggete ryddegutt.

Førsteomgangen hadde vist at dette Brannlaget var i høyeste grad tilsnakkendes.

Da var det bare å nullstille seg etter pause.

Brann hadde satt inn tenåringen Kasper Skaanes. Og den ferske junior-norgesmesteren fikk Brann på skinnene igjen. For han var sist på ballen da det var lettere kaos i MIF-feltet sju minutter etter pause. Ballen trillet ut til Skaanes, som fikk ballen nærmest gjennom to MIF-forsvarere og i mål via stolperota.

Dermed var man like langt. Det vil si, fortsatt fordel Mjøndalen gjennom deres bortemål.

Det kan til slutt bli helt avgjørende.

Lang natt

Sanel Kapidzic har scoret 16 mål i årets 1. divisjon, og fikk ballen i nettet kvarteret før slutt også. Men scoringen ble annullert for angrep på keeper. Protestene mot avgjørelsen var ikke overveldende.

Og da alle ventet på Branns sluttspurt, kom den ikke. I stedet var det Mjøndalen som klarte å skape glimtvis panikk i Brann-forsvaret.

De over 14.000 tilskuerne på tribunene forventet mye mer fra hjemmelaget.

Onsdag skal alt avgjøres. Om nødvendig etter ekstraomganger og straffespark. Det er bare å stålsette seg for en lang novemberkveld før vi vet hvilket lag som blir det sekstende i neste års eliteserie.

- Mjøndalen er nærmest nå, sier Egil «Drillo» Olsen, som fulgte kampen som TV-kommentator.