Ifølge Frps gruppeleder Jon Helgheim (i midten) koster hver innvandrer det norske samfunnet fire-ni millioner i året. Det falt ikke i god jord hos Sadi Emeci (SV) (foran f.v.) og Haydar Øzbal (Bylista). FOTO: SILJE S. SKIPHAMN

Hisset på seg bystyret

- Hvis vi ikke stopper innvandringen nå, kommer Norge til å bli som de landene innvandrerne kommer fra, sier Jon Helgheim (Frp).

Under gårsdagens bystyremøte hisset han på seg flere representanter som selv har minoritetsbakgrunn. Frp var enig med Høyre, Venstre og KrF om økonomiplanen for 2015-18, men ett punkt kunne ikke partiet støtte: Bosetting av 130 flyktninger hvert av de fire årene.

- Innvandring koster samfunnet store summer. Det finnes tall som varierer fra fire til ni millioner per person i året. Oslo kommune har regnet ut at de går 85 millioner i minus hvert eneste år på bosetting av flyktninger, sa Helgheim fra talerstolen.

Frp la fram et forslag om å stoppe all bosetting av nye flyktninger «inntil Drammen kommune har løst alle integreringsutfordringene sine og staten dekker alle kostnader». Forslaget falt ikke i god jord hos de andre partiene.

 

- Hårsår

- Først vil jeg unnskylde meg for at jeg koster Drammen ni millioner i året. Vi er fem i familien, så vi koster kommunen til sammen 45 millioner, sa Haydar Øzbal (Bylista) ironisk.

- Dette var jeg faktisk ikke klar over før Frp sa det. Beklager at jeg skaper underskudd i Drammen, kjære bystyre.

Etterpå mente Helgheim at Øzbal var hårsår, og at måten han kommenterte forslaget på var useriøs. Frps gruppeleder var skuffet over at ingen av de andre partiene var villige til å ta debatten:

- Det er usaklig å ta det på den måten. Jeg mener det er en unnlatelsessynd å ikke ta debatten på en ordentlig måte, men bare flåse bort problemstillingene, sier han til Dags­avisen Fremtiden.

- De reagerte kanskje på at du ikke skilte mellom innvandrere og flyktninger?

- Det er litt knapp tid til å skille når man står på talerstolen, svarer Helgheim.

 

- den største trusselen

Basert på Oslo kommunes anslag, har Helgheim regnet seg fram til at flyktningene Drammen tar imot koster kommunen rundt 17 millioner i året. Han mener det er bedre å hjelpe dem der de er.

- Hvis vi ikke stopper innvandringen nå, kommer Norge til å bli som de landene innvandrerne kommer fra, sier Helgheim.

- Hvordan da?

- Se på den terrortrusselen vi har nå. I tillegg er innvandring den største trusselen mot velferdssamfunnet vårt.

Både KrF og Venstre tok til motmæle mot Frps forslag fra talerstolen. KrFs gruppeleder Odd Gusrud hadde håpet et samlet bystyre kunne stilt seg bak bosetting av de 130 flyktningene.

- Det er land som tar imot hundretusenvis av flyktninger, så kan ikke vi ta imot det lille tallet 130, sa han til bystyret.