Nyheter

Genial makeover

Cinevation ble til Piql – og fikk Merket for god design.

Bilde 1 av 2

– Som Cinevation var vi verdensledende på overføring av digital film til analog film – slik at det lot seg avspilles på kino. Som piql satser vi på å bli «The apple of preservation», ler Rune Bjerkestrand, som ikke kan la være å sette pris på ordspillet.

I går ettermiddag mottok drammensbedriften, som har kommet opp med en ny og banebrytende metode for langtidslagring av viktige data, den ettertraktede utmerkelsen Merket for god design – fra Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA). I pressemeldingen fra prisutdelerne legges det vekt på hvordan bedriften, med god hjelp fra Scandinavian Design Group, har gjenoppstått som en global tjenesteleverandør innen datalagring.

Nedsyltet data

– Vårt gamle navn var respektert så vel i Hollywood som i Bollywood, og var egentlig en forkortelse for Cinema Innovation. Men helt siden den siste analoge filmen ble spilt på en norsk kino, for fire år siden, har jeg tenkt at vi burde bytte navn og uttrykk. Vi trengte et navn som sier noe om hvem vi er i dag, forklarer Bjerkestrand, som er gründeren og oppfinneren bak selskapet som er i ferd med å bli en aktør å regne med innen langtidslagring av data.

De var innom flere aktuelle navneforslag før de falt ned på piql. Det nye navnet viste seg å være et smart valg på flere måter. Det spiller på det engelske uttrykket «to pickle» – som betyr å sylte eller konservere matvarer for lang holdbarhet. I tillegg er logoen satt sammen av bare ettall og nuller – som i en binær kode.

Ut til verden

I fjor sommer ble piql lansert med nye nettsider og ny strategi, der hensikten var å gjøre deres tjenester lettfattelige for kunder – heller enn å lovprise den kompliserte teknologien bak.

– Dette bidro til at vi skilte oss tydelig ut blant de andre aktørene som driver med datalagring, forklarer Bjerkestrand.

Dette var viktig siden piql faktisk tilbyr en helt ny lagringsmetode, som kort sagt går ut på å lagre data, av alle slag, på fotosensitiv film. Siden lanseringen har piql gått fra to til 16 tjenesteleverandører. Inkludert Innovasjon Norges utekontorer er de nå representert i nesten 30 land.

Avansert Reodor

– Gjennom 150 år har filmen allerede bevist sin holdbarhet og med vår metode kan både bilder, levende bilder, lyd, dokumenter og hele databaser lagres på dette fysiske mediet, som har bedre holdbarhet enn både CD-er, hard drives og nettskyer. Det blir som en mikrofilm, med inkludert software, slik at man ikke trenger noen spesifikk teknologi for å hente opp igjen informasjonen en gang i framtida, sier oppfinneren som også har utviklet lagringsbokser til filmene laget av en helt ny plasttype – med like lang holdbarhet som filmen.

Viktig jobb

For tida samarbeider piql blant annet med Grønn næringskompetanse om samlagring av kryopreservert plantemateriale og digitale data, for å sikre trygg tilgang til mat i framtida. Prosjektet mottok 4,8 millioner i støtte fra Oslofjordfondet i 2014.

Mer fra Dagsavisen