– Politikerne må legge bedre til rette slik at det blir lettere for folk å ta gode valg. Nå er det i altfor stor grad opp til hver enkelt å ta initiativ til å leve miljøvennlig, sier Lengali.
Hun er fersk som folkevalgt i Hurum, men har lang politisk erfaring. Lengali har blant annet sittet i kommunestyret i Gildeskål for Senterpartiet og vært nestleder i Nordland Sp. I 2009 meldte hun seg inn i Miljøpartiet De Grønne (MDG).
– Miljøsaken har alltid ligget mitt hjerte nært og før MDG var Senterpartiet det grønneste jeg fant, sier 46-åringen.
Hun var stortingskandidat for Buskerud MDG i 2013 og har sittet i partiets sentralstyre siden 2012. Nå vil hun ta steget helt til topps og bli nasjonal talsperson for Miljøpartiet.
Utfordrer valgkomiteen
Mens de andre partiene har én leder og én eller to nestledere, har MDG to sidestilte nasjonale talspersoner. På landsmøtet 8.–10. april skal det velges en kvinne og en mann som skal fronte partiet de to neste årene.
Valgkomiteen har innstilt MDGs eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson (61) og Une Aina Bastholm (30) som nasjonale talspersoner. Hilde Lengali stiller som motkandidat til Bastholm, som er 1. vara til Stortinget, hvor hun også jobber som rådgiver.
– Vi trenger mangfold og bredde, også i partiledelsen. Jeg kan tilføre et grasrotperspektiv for vi må ikke glemme at den nasjonale politikken er utformet på grunnlag av lokalpolitikken. Jeg tror Rasmus og jeg ville utfylt hverandre godt, sier Lengali.
– Vi må løfte miljøsaken til å bli enda større så vi kan endre samfunnet. Jeg har lyst til å være med og gjøre den jobben.
Les også: Bastholm innstilt som MDG-leder
Mor til seks
Lengali er oppvokst på Spikkestad i Røyken, men bor nå på Klokkarstua i Hurum. Hun elsker å bo på landet, og elbilen utenfor det selvbygde huset sørger for miljøvennlig transport til jobben i Oslo.
Alle forbinder Miljøpartiet med miljøpolitikk, men Lengali vil også synliggjøre partiets politikk på andre områder. Som seksbarnsmor (og bonusmor til én) er hun spesielt opptatt av familiepolitikk.
– Vi skal ha full barnehagedekning med god kvalitet, men det må også være mulig å velge å være hjemme med barna hvis man ønsker det, sier Lengali.
Hun mener kontantstøtten bør erstattes av en omsorgslønn, som er høyere enn det kontantstøtten er i dag. Omsorg for barn bør bli en mer verdsatt oppgave i samfunnet, synes talspersonkandidaten.
– Det vil også gi mer levende lokalsamfunn. Det er sjelden man kan se noen ute på Klokkarstua på dagtid. Det har blitt et sted folk bare bor og sover, sier hun.
Ble ledd av
Fra å være et lite, men fargerikt innslag i partifloraen, har Miljøpartiet blitt en maktfaktor i samfunnet. I Oslo sitter partiet i byrådet sammen med Ap og SV, og i Trondheim har MDG varaordføreren. I fylkestinget i Buskerud utgjør Miljøpartiet posisjonen sammen med Ap, SV, Sp og Venstre.
– Vi gikk fra null til 16 folkevalgte i Buskerud ved forrige valg. Mange av dem som stilte til valg hadde liten politisk erfaring og flere lokallag hadde blitt stiftet bare noen måneder før valget, sier Lengali.
Hun tror MDG vil bli mer og mer synlig etter hvert som de folkevalgte får mer erfaring. Selv har hun og hennes partifelle Helge Haugen blitt svært godt mottatt av de andre partiene i Hurum.
– De kom bort til oss allerede i valgkampen og ville lære om miljø. Det har skjedd en enorm utvikling siden jeg ble med i MDG i 2009. Da lo de andre partiene av oss. I 2013 var de sinte på oss, mens i 2015 var det mange som ville samarbeide, ler Lengali.
En ny stol
Selv lever hun så miljøvennlig hun bare klarer. Alle møblene i stua har familien enten fått eller kjøpt brukt. Det eneste som er nytt, er enn knallgrønn stol fra IKEA.
– Den klarte jeg bare ikke å motstå, tilstår Lengali.
Hun er helt klar på at folks forbruk må ned. Vi kan enten fortsette som nå og bli tvunget til å gjøre endringer når vi ikke har noe annet valg, eller vi kan forandre måten vi lever på mens det enda er tid.
– Jo mer vi kjøper og kaster, jo bedre går økonomien. Det er det helt umulig å fortsette med, fastslår MDG-politikeren.
Lengali mener at det ikke kan overlates til hver enkelt forbruker å velge miljøvennlig. Politikerne må for eksempel stille kvalitetskrav til produsenter slik at ting varer lenger.
– Jeg er sikker på at folk vil like å leve miljøvennlig hvis de bare får litt hjelp, sier Hilde Lengali.