Une Aina Bastholm. FOTO: NTB SCANPIX

Bastholm innstilt som MDG-leder

Une Aina Bastholm (30) er foreslått som ny nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Men før hun blir leder må hun vinne en kampvotering.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (61) får fornyet tillitten, og er også innstilt som nasjonal talsperson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kampvotering

Som Dagsavisen tidligere har omtalt, var flere kvinnelige kandidater foreslått inn til vervet etter at det ble kjent at Hilde Opoku ikke tok gjenvalg.

Til slutt har en enstemmig valgkomité landet ned på Bastholm.

– Det er veldig gøy å være enstemmig innstilt. Dette gjør meg spent på landsmøte - det er de som skal velge meg. Jeg har en motkandidat, så  det betyr at vi får mange gode diskusjoner fremover, sier Bastholm.

Hilde Lengali vil fortsette å stå som lederkandidat selv om hun ikke har valgkomiteen bak seg, noe som betyr at  det vil bli en kampvotering på MDGs landsmøte i april.

Les også: Ønsker nye nasjonalparker

Stuper på ny meningsmåling

Den største taperen i Dagens Næringslivs ferske meningsmåling er Miljøpartiet De Grønne, som faller 1,9 prosentpoeng til 2,6 prosent. Dermed faller partiet under den viktige sperregrensen på 4 prosent.

MDGs talsperson og eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, er ikke fornøyd.

– Sånt liker vi aldri. Det er ikke så lenge siden vi fikk 4,9 på en annen måling, så vi tar svingningene med en viss ro. Men det er bare et svar på sånt, og det er å skjerpe seg ytterligere, sier Hansson til Nettavisen.

Representasjon

Bastholm er i dag rådgiver for Hansson på Stortinget og hans vara. Forut for valgkomiteens innstilling har det pågått en debatt i partiet om representasjon:

Enkelte mener man må spre ledervervene utover i organisasjonen og at det er uheldig dersom partiets to nasjonale talspersoner sitter på Stortinget, mens andre mener det er viktig å ha talspersoner med nasjonal erfaring inn mot valget i 2017. Til Dagsavisen sa Bastholm at hun vil slutte som rådgiver dersom hun blir valg.

– Ja, jeg vil slutte i jobben og flytte over til partikontoret. Jeg vil fortsette å møte som vara de gangene det er aktuelt. Men jeg ser for meg å reise mye i jobben. Vi er en organisasjon i vekst og har behov for å møtes mye fremover, sier Bastholm.

Les kommentar: «Ap har fått et problem og en utfordring» (Arne Strand)