Annonse
Lagringsteknologi: Prosjektleder Katrine Loen Thomsen i Piql viser fram drammensbedriftens lagringsteknologi til kommunalminister Jan Tore Sanner (H). FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– Dette er utrolig interessant

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) lot seg imponere av ny lagringsteknologi fra drammensbedriften Piql.

Annonse
Lokale nyheter

Valgkampen er i gang, og i går tok kommunalminister og nestleder i Høyre Jan Tore Sanner turen til elvebyen, med utdeling boller og flygeblader på Drammen stasjon, kafébesøk hos Baker Klausen på Union Brygge, besøk hos drammensbedriften Piql og hjemmebesøk hos en familie som har fått kjøpt seg bolig gjennom ordningen leie til eie i Drammen. Ministeren kom blant annet sammen med sine to stortingskollegaer fra Buskerudbenken, Kristin Ørmen Johnsen og Anders Werp, samt leder i Drammen Høyre, Fredrik Haaning.

500 års lagring

Hos Piql på Union Brygge fikk ministeren og hans partikolleger servert en presentasjon av bedriftens teknologi for lagring av data for framtida – ny teknologi, basert på godt over 100 år gammel teknologi, blant annet moderne filmruller som skal kunne vare i 500 år.

– Det har blitt snakket om at det 21. århundre kan bli den digitale mørkealderen, sa Katrine Loen Thomsen i Piql under sin presentasjon, og understreket at Piqls forretningsidé er å komme opp med teknologi som skal sørge for at man unngår at nettopp det skjer.

Piql har fått bred pressedekning over hele verden i forbindelse med World Arctic Archive, dypt inne i den nedlagte kullgruven gruve 3 på Svalbard. Der skal de hypermoderne filmrullene kunne lagres og holde seg i minst 500 år.

Imponert minister

– Dette er utrolig interessant. Vi er inne i en tid hvor datasikkerhet og informasjonssikkerhet er på dagsorden, og dette kan være en måte å sikre data og historisk materiale for fremtidige generasjoner, sier kommunalminister Jan Tore Sanner til Dagsavisen Fremtiden.

Piql har møtt stor interesse for sin teknologi internasjonalt, men i Norge har det gått saktere med å få interesserte kunder på lista.

Kommunalministeren vil ikke love noe om hvorvidt hans departement kan tenke seg å bruke Piql for å lagre dokumenter.

– De er en kommersiell aktør, så jeg kan ikke si det her og nå, men det er absolutt noe som kan vurderes, sier Sanner.

Skryter av Drammen

Kommunalministeren mener Drammen er helt i front når det gjelder tilbudet leie for eie, som skal gjøre det lettere å kjøpe seg bolig for dem som ikke innfrir de vanlige kravene om egenkapital og inntekt som stilles til boligkjøp, og hvor Husbanken, som har hovedkontor i Drammen, er en sentral aktør.

– Drammen har vært en suksess og er blant de beste i Norge på dette, og vi ønsker at flere byer skal benytte seg av denne ordningen. Det er en ordning som sørger for at flere kan få seg en bolig, sier ministeren.

Annonse