Nyheter

– Det lukter desperasjon lang vei

Av åtte stortingspartier har fem blitt invitert til debatt hos Visjon Norge. Alle har takket ja. – Forkastelig, mener Marianne Johansen.

Bilde 1 av 2

Av Hanne Sofie Fremstad og Kenneth Lia Solberg

– Det lukter desperasjon lang vei. Her er det tydelig at man ikke bryr seg om moral i kampen om velgerne, mener Marianne Johansen.

Hun jobber som lærer og er personlig kristen. Hun har tidligere kritisert Visjon Norge-baron Jan Hanvold i Dagsavisen Fremtiden, og har lenge fulgt med på kanalen og trosbevegelsen generelt.

– De som ser på denne kanalen er skremt inn i en slags sekt, fordi de er redde for hva som skjer rundt seg i samfunnet. Å bidra til en sånn kanal er derfor forkastelig, mener hun.

Pengepredikanten

Det stormet rundt Visjon Norge etter at det i NRK Brennpunkt i fjor kom fram at kanalen, ledet an av Jan Hanvold fra Drammen, har hatt inntekter på en milliard kroner de siste 15 årene. Store deler av dette er donasjoner fra seerne – såkalte «partnere». I retorikken blir det fremstilt som om at pengene går til Gud, og tilbake skal man få helbredelse og mirakler. Minstepensjonister og uføretrygdede er de mest generøse giverne, ifølge NRK.

Som en del av valgkampen har kanalen nå invitert Høyre, Frp, Sp, Ap og KrF til debatt om innvandring. Venstre, MDG og SV har ikke fått invitasjon til debatten.

Ville uansett sagt nei

– Jeg hadde ikke stilt opp uansett, sier Rebekka Borsch, stortingskandidat for Buskerud Venstre.

– Jeg mener på generelt grunnlag at det er viktig at politikerne møter alle grupperinger i samfunnet, og særlig religiøse. Men anklagene som har kommet fram om denne kanalen er nok til at jeg ikke ville møtt, sier hun.

Ståle Sørensen, førstekandidat for MDG i Drammen, ville stilt.

– Jeg hadde møtt opp, men jeg ville satt det som forutsetning at vi også kunne diskutert hvordan kanalen opererer, sier han.

Han er også kritisk til at Hanvold mener de fem inviterte partiene er de mest relevante for kristne.

– Vi har mange kristne i våre rekker i MDG, sier Sørensen.

Heller ikke SV ville blitt med.

– Det er ugreit slik de har holdt på, og jeg ville ikke blitt assosiert med den kanalen på noen som helst slags måte, sier leder av Lier SV, Kathy Lie.

Uenighet i Arbeiderpartiet

Martin Kolberg (Ap) stiller i debatten fordi Arbeiderpartiet sentralt ba ham stille.

– Vi deltar på de arenaene hvor valget diskuteres. Men det betyr ikke at dette er noen godkjenning av Visjon Norges virksomhet eller når det gjelder deres syn på verdispørsmål og innvandring. Det er heller ikke noe uttrykk for godkjenning av forretningen bak kanalen, sier Kolberg.

Utover det påpeker han at han, på tross av at han ikke er kristen, synes måten de opererer på er merkelig.

– Det er veldig spesielt at man forsøker å skape inntrykk av at det er mulig å bli helbredet ved hjelp av penger, men til sjuende og sist er det den som gir, som tar dette valget, sier han.

– Er det noen debattarenaer du ikke kunne tenkt deg å stille opp på?

– Jeg klarer ikke komme på noen i farta.

– Hvis Nordfront hadde invitert til debatt, ville du stilt da?

– Nazisme er helt uspiselig, så der ville jeg ikke stilt, nei, sier han.

Partifelle og tidligere Drammen-ordfører Lise Christoffersen sier hun forstår begge sider av debatten, men ville ikke stilt selv.

– Jeg stiller gjerne opp i mange religiøse miljøer, men akkurat der har jeg satt grensa for min del, sier hun, og understreker at både TV-kanalens budskap og hvordan den drives er problematisk for henne.

Per Olaf Lundteigen (Sp) møter i debatten, men har heller ikke stor sans for Visjon Norge.

– Vi er veldig liberale når det gjelder hvilke arenaer vi møter på. Hvor grensen går for økonomisk lureri er vanskelig å definere, men generelt har jeg ikke sans for Visjon Norge, sier Lundteigen.

– Burde skjerpe seg

På tross av at oppmøte i debatten er en måte å nå ut til en stor gruppe på, mener fremdeles Marianne Johansen at det er forkastelig.

– Politikerne som bidrar til Visjon Norges sendeflate burde virkelig skjerpe seg, sier hun.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Visjon Norge-sjef Jan Hanvold, som selv ikke vil kommentere saken, men henviser til debattansvarlig Arne Pedersen i Visjon Norge. Dagsavisen Fremtiden har ikke lyktes med å komme i kontakt med Pedersen.

Mer fra Dagsavisen