Blaafarveværket åpnet dørene

Modum: Med joik, sang og heder ble sesongen blåst i gang.

Blaafarveværket inviterte til sesongåpning lørdag, og som alltid hadde trofaste gjengangere funnet veien til Modum for å overvære det mange kaller årets vakreste eventyr. Det var i alle fall det Stortingets andre visepresident Morten Wold (Frp), sa i sin åpningstale. I fjor var det statsminister Erna Solberg (H) som hadde det ærefulle oppdraget, i anledning av Blaafarveværkets 50 års museumsdrift.

Stortingets andre visepresident fortalte blant annet om sin tid som ung journalist i Fremtiden på tidlig 90-tall, hvor han røyk i tottene på ekteparet Steinsvik etter provoserende overskrifter. Da han så ringte Blaafarveværket fikk han klar beskjed fra kontorsjef Inger Røykenes i telefonen: «Ekteparet Steinsvik ønsker ikke å snakke med Dem mer, Wold.»

Men det er lenge siden, og stridsøksene er begravet en gang for alle. Morten Wold påpekte også at Blaafarveværket hadde en egeninntjening på 60 prosent i 2018, mens gjennomsnittet for landets museer er på 27 prosent.

– Det er musikk i ørene til en FrP-politiker, sa han.

LES OGSÅ: Slakteplassen var min lekeplass

Styreleder Åse Kleveland, var konferansier og bandt det hele sammen med patos og klar røst.

Hun introduserte Ánde Somby med å fortelle litt fra MGP i 1980 hvor Sami ædnan var Norges bidrag, og at det i år igjen er aktuelt med samisk i musikk-konkurransen.

Ánde Somby snakket om Aslaug M. Juliussen og hennes utstilling på Nyfossum, og han fremførte en joik for anledningen, en hyllest til kunstneren.

– Jeg må bare høre litt før jeg starter, sa Somby og plugget inn ørepropper og lyttet litt til sin mobiltelefon.

Og så ble det «Aslaugs joik» i Glasshytta.

Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) fikk fram latter i salen.

– Det er ikke gratis å hilse på Tone, sa han, og la til at Buskerud fylkeskommune er en meget stolt støttespiller til Blaafarveværket.

LES OGSÅ: Erna åpnet i 2018

Kurator Sandra Lorentzen fortalte om årets hovedutstilling på Værket, med Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (f. 1954), og om den lange prosessen, sammen med kunstfaglig medarbeider Sverre Følstad, for å få i stand utstillingen. Og hun roste kunstneren som var til stede;

– Tone Indrebø, du er en drøm å jobbe med!

En av de andre talerne på den offisielle åpningen var visepresident i Europa Nostra Irina Subotic. Siden Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik personlig ble kåret til vinner av EUs Kulturminnepris/Europa Nostra Award 2018, den høyeste utmerkelse innen sitt felt i Europa.

Sinding Steinsvik kvitterte med takk og glede.

– Jeg er stolt og beæret over all heder vi fikk til 50-års jubileet, kåringen som Årets museum pluss prisen jeg fikk i Berlin – det satte meg helt ut.

Direktøren måtte også rose medarbeiderne på Blaafarveværket.

– Vi er en grunnstamme av voksne og så har vi de energiske unge, det gir en gjensidig respekt og en god balanse, slik at publikum her på Blaafarveværket skal få de beste opplevelsene av kunst, natur og kultur.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no