Nyheter

– Bare en brun drammenser

Noen stygge, røde gardiner tente den politiske gløden i Yousuf Gilani.

– De var så stygge de gardinene! Røde med noe svart mønster. Jeg gjorde alt jeg kunne for å få dem byttet ut, forteller Venstres ordførerkandidat.

Han ser rundt seg i det lyse klasserommet på Fjell skole, hvor han har valgt å møte Dagsavisen Fremtiden. Skolen var ikke så fin da Gilani gikk der på 80-tallet, men de stygge gardinene hang på Galterud ungdomsskole.

– Det var ikke en stor og viktig sak, men den fikk meg til å skjønne at jeg kunne få ting til å skje. Jeg fikk satt gardinsaken på dagsorden, ler Gilani.

Første gutt født i Norge

Han var den første gutten med pakistanske foreldre som ble født i Norge. Faren kom som arbeidsinnvandrer i 1968, moren kom etter tre år senere. Gilani vokste opp som nummer fire i en søskenflokk på seks i en av blokkene like vel Fjell skole.

– Jeg er veldig glad for at foreldrene mine valgte Norge. Jeg er ekstremt heldig som har fått vokse opp i et samfunn hvor mennesker faktisk betyr noe.

Gilani har bare gode minner fra oppveksten på Fjell. Han hadde lærere som viste ham veien inn i storsamfunnet og fikk ham til å tørre å mene noe. Nå har Gilani selv blitt en markant stemme i norsk offentlighet. Under åpningen av Melafestivalen i august satt han på første rad sammen med blant andre statsminister Erna Solberg og den pakistanske eksstatsministeren og navnebroren Yousaf Raza Gilani.

– Hadde du trodd du kunne komme så langt da du var liten?

– Ha, ha, aner ikke. Men Norge er mulighetenes land. Hvis man deltar i samfunnet, kan man komme seg dit man vil.

Hoppet av jussen

I likhet med mange norsk-pakistanske ungdommer skulle Yousuf Gilani bli advokat. Mens han studerte jobbet han som lærervikar. Det førte til at han hoppet av jusstudiene og ble lærer i stedet.

– Det ble etter hvert uforenlig med politikken. Jeg møtte meg selv i døra da jeg som folkevalgt skulle kritisere min egen arbeidsgiver.

Selv om Gilani ikke har jobbet som lærer på 15 år, er engasjementet for en bedre skole fortsatt på topp. Han vil ha flere lærere, høyere lærerlønn og flere fra andre yrkesgrupper inn i skolen.

– Lærerne trenger mer tid til å være lærere. Det siste året jeg jobbet som lærer, hadde jeg en veldig vanskelig klasse. Jeg prøvde å følge dem opp så godt jeg kunne, men dessverre gikk det ikke så bra med alle.

Kunne ikke alfabetet

Nesten hver femte førsteklassing i Drammen trenger særskilt norskopplæring. Det betyr at de ikke har gode nok norskkunnskaper til å følge ordinær undervisning. På Fjell gjelder dette mange.

– Da jeg jobbet på Galterud, hadde jeg seks elever i samme klasse som ikke kunne alfabetet. Da har man ingen sjanse til å komme inn i det norske samfunnet, sier Gilani.

– Hva skal man gjøre med det?

– Språkhomogene klasser er ikke bra. Vi må gjøre Fjell attraktivt også for ressurssterke innbyggere. Fjell må bli noe mer enn bare en satsing på papiret.

– Kunne du tenke deg å bo på Fjell?

– Jeg trives veldig godt på Gulskogen, men kanskje en gang i framtida. Drammen kommune må satse på Fjell også etter at det slutter å komme statlige penger. Da tror jeg Fjell kommer til å bli et veldig populært sted å bo.

Vil inn på Stortinget

Gilani var først litt i tvil om det var på Fjell han ville møtes. Han ønsker ikke å bli oppfattet som en «innvandrerpolitiker», men vil være en politiker for alle uansett etnisk bakgrunn. Samtidig mener Gilani at hans flerkulturelle bakgrunn er verdifull.

– Jeg er stolt av bakgrunnen min og fronter den gjerne. Jeg er jo bare en brun drammenser. I Drammen er vi heldigvis forbi kvotering av innvandrere. De som blir valgt ut til å stå på lister her, blir det fordi de er dyktige.

– Får du flere stemmer fordi du har innvandrerbakgrunn?

– Jeg tror ikke det er noen fordel. Min største fordel som politiker er at jeg snakker med alle.

Om to år er det nytt stortingsvalg. Venstre har ikke hatt noen i nasjonalforsamlingen fra Buskerud på over 100 år. Gilani er ikke i tvil om hva han vil gjøre hvis han skulle få muligheten til å bryte mønsteret:

– Det er en utfordring jeg mer enn gjerne tar. Får jeg muligheten, takker jeg selvsagt ja.

Han er på fornavn med statsministeren, og har fått tusenvis til å demonstrere i Oslos gater mot islamsk ekstremisme. Men hvordan gikk det egentlig med de stygge gardinene unge Gilani ville ha byttet ut?

– Vi fikk ikke nye, men følelsen av å bidra til endring, kan ingen ta fra meg, ler han.

Mer fra Dagsavisen