Kultur

Rune fra Vestfossen: – Dette blir vel det nærmeste jeg kommer en Nobelpris

Den eneste som har gitt ut årets Nobelvinner på norsk, er forfatter Rune Christiansen

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

– Her har Svenska Akademien gjort en god jobb ved å løfte fram et betydelig forfatterskap. Helt uavhengig av at Louise Glück er utgitt i serien der jeg velger ut forfatterne: Dette er en stor glede, sier forfatter Rune Christiansen, som er bosatt i Vestfossen i Øvre Eiker.

Torsdag ettermiddag sto han og foreleste for USN-studenter i Bø mens telefonen hans begynte å kime, da nyheten kom om at den amerikanske lyrikeren Louise Glück (77) var tildelt Nobelprisen i litteratur for 2020.

Glück er en av USAs mest anerkjente og prisbelønte poeter. I 2015 ble hun tildelt utmerkelsen National Humanities Medal av daværende president Barack Obama, etter hennes tolvte og hittil siste diktsamling «Faithful and Virtuous Night» (2014). Da hadde hun allerede fått det meste som er av litterære utmerkelser i hjemlandet. Og nå også verdens fremste litteraturpris.

Bare en av hennes bøker er oversatt til norsk: «Averno», som i 2017 kom i forlaget Oktobers serie for gjendiktet samtidspoesi, utvalgt av forfatter Rune Christiansen.

Rune Christiansen hadde skrevet dikt og romaner i nærmere tretti år før romanen hans om en ensom veterinærs stille tilværelse, «Ensomheten i Lydia Enemanns liv», plutselig ble folkelesning. FOTO: MIMSY MØLLER

Forfatter og lyrikkredaktør Rune Christiansen. Foto: Mimsy Møller

Gjennom over 20 år og 30 bøker har Christiansen redigert poesiserien sin for Oktober. «Averno» er gjendiktet til norsk av Per Petterson.

– Louise Glück er en forfatter jeg har lest i mange år, og lenge ønsket å ha med i serien. Det var Per Petterson som kom til meg med «Averno» og mente jeg burde gi den ut. Og dermed sa han for første gang ja til å oversette lyrikk, sier Rune Christiansen.

Den amerikanske poeten Louise Glück er tildelt Nobels litteraturpris 2020. Her ved tildelingen av National Humanities Award i 2015 med daværende president Barack Obama. Foto: AFP/NTB

Den amerikanske poeten Louise Glück er tildelt Nobels litteraturpris 2020. Her ved tildelingen av National Humanities Award i 2015 med daværende president Barack Obama. Foto: AFP/NTB

Les også: Ensomheten i Rune Christiansens serie

«Averno» ble opprinnelig gitt ut i 2006, og viser hvordan Glück arbeider som lyriker med å ta mytologi – her gresk – inn i nåtiden og hverdagen.

###

– Det er gledelig at Nobelprisen av og til løfter fram forfatterskap som ikke ligger på topp 10-listene, sier Christiansen, som konstaterer med et smil:

– Dette blir vel det nærmeste jeg kommer en Nobelpris.

Mats Malm, Permanent Secretary of the Swedish Academy, is seen during the announcement of 2020 Nobel Prize in literature at Borshuset in Stockholm, Sweden October 8, 2020. TT News Agency/Henrik Montgomery/via REUTERS      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT.

Mats Malm, leder for Svenska Akademin, annonserer årets Nobelprisvinner i litteratur. Foto: Reuters/NTB

«Louise Glück tildeles Nobelprisen for hennes umiskjennelige poetiske stemme, som med streng skjønnhet gjør det enkelte menneskets eksistens universell» het det i Svenska Akademiens begrunnelse.

Akademiens leder Mats Malm fremhevet også Lousie Glücks bitende vidd og humor. I begrunnelsen som Svenska Akademiens leder Mats Malm leste opp, da dørene åpnet seg til Akademiens ærverdige lokaler i Stockholm, ble «Averno» kalt «en mesterlig samling, en visjonær tolkning av myten om Persefones nedstigning til helvete».

KOMMENTARPoeten Louise Glück er langt fra det verste valget svenskene kunne gjort

Gluck, som nå er 77, er professor ved Yale-universitetet. Hun reagerte med glede og overraskelse over pristildelingen, meldte Akademien, som var i kontakt med henne torsdag morgen.

– Det er veldig hyggelig at Nobelprisen i år går til en kvinne. Det er ikke så mange kvinner som har fått denne prisen. Og at den går til en poet er gledelig, uttalte forlagssjef i Oktober Ingeri Engelstad til NRK torsdag.

Omstridt

De siste årene har Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, vært herjet av strid, utmeldelser og uforsonlige debatter. Det økte på i fjor da prisen gikk til den omstridte østerrikske forfatteren Peter Handke. Men tildelingen til Louise Glück er med på å gjenreise Nobelprisens litterære omdømme, mener Rune Christiansen.

– Det er lett å kritisere Nobelprisens interne forhold. Men med en utdeling som dette, som åpner opp for et stort forfatterskap, løfter Nobelprisen, synes Rune Christiansen.

KOMMENTAR: «Blir det enda en hvit, vestlig mann, beviser juryen enda en gang hvor verdensfjerne de er»

Mer fra: Kultur