Protester mot litteraturprisvinner

Noen land boikottet nobelfestlighetene i Stockholm i protest mot litteraturprisvinner Peter Handke.

NTB-TT-AFP

Noen timer før den høytidelige seremonien samlet en mindre gruppe demonstranter seg på Hötorget i Stockholm for å uttrykke sin avsky over Svenska Akademiens valg av prisvinner.

Blant demonstrantene var bosniere som anklager Peter Handke for å bagatellisere serbernes overgrep under krigen på 1990-tallet og som blant annet viser til hvordan den østerrikske forfatteren holdt tale i begravelsen til den folkemordtiltalte serbiske lederen Slobodan Milosevic i 2006.

– Be ofrene for folkemordet i Srebrenica om unnskyldning, lød teksten på et av demonstrantenes bannere tirsdag.

Bland talerne var lege og forfatter Christina Doctare, som var ekspert i krigstribunalen i Haag. Også journalist og forfatter Roy Gutman, som vant Pulitzerprisen for sine saker om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene i Kroatia og Bosnia på 90-tallet, var blant talerne, skriver svenske Dagens Nyheter

Doctare fortalte før seremonien tirsdag til Dagens Nyheter at om den svenske kongen ikke markerer mot Handke, vil hun levere tilbake sin Nobel-medalje tilbake i prostest.

– Om han later som ingenting under prisutdelingen, da vil jeg løfte denne medaljen og si: «Jeg leverer denne til Dem deres majestet, sa Doctare til Dagens Nyheter før demonstrasjonen.

Og kongen tok Handke i hånden og gratulerte med prisen.

Kong Carl Gustav gratulerer Peter Handke.
Foto: Henrik Montgomery/TT News Agency via AP / NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

En time senere stilte Doctare seg på scenen på Norrmalmstorg og talte til publikum. Hun fortalte om sitt arbeid og minner om krigen, kritiserte Akademiet og avsluttet med å ta av seg Nobelmedaljen, skriver Dagens Nyheter.

Boikottet

Mens noen protesterte høylytt mot prisutdelingen, valgte andre en mer stillferdig protest. Ambassadørene fra Tyrkia, Albania og Kosovo boikottet alle festlighetene i den svenske hovedstaden.

Albanias utenriksdepartement viste til Handkes støtte til Milosevic, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var også klar i sin tale om årets prisvinner.

– At man på FNs dag for menneskerettigheter deler ut nobelprisen i litteratur til en skikkelse som benekter folkemordet i Bosnia, er det samme som å belønne brudd på menneskerettighetene, sa Erdogan til tyrkisk TV.

Les også: Handke-debatten kommer tilbake

Vil forfølge

Forfatteren, regissøren og politikeren Jasenko Selimovic mener årets valg av prisvinner for evig og alltid vil «forfølge Svenska Akademien».

– Vi gir ikke priser til historierevisjonister. Ikke til dem som benekter folkemord heller. Like utenkelig som det hadde vært å belønne David Irving eller Robert Faurisson, burde det ha vært å belønne Peter Handke, skriver Selimovic i Dagens Nyheter.

– Hvordan våger dere, spør Selimovic, som flyktet fra Bosnia til Sverige i 1992. (NTB)

Les også: Gir fra seg prispengene