Kultur

Slik blir kulturhøsten for barn og unge

Avlysninger, utsettelser og programendringer, men arrangørene er optimister i en bransje som er hardt rammet av koronarestriksjoner.

Søndag 6. september skulle Lier Kulturscene sette opp barneforestillingen «Tertus og Tubi gifter seg», men slik blir det ikke.

– Vi har rett og slett ikke solgt billetter, forteller Marte Bergsland, kulturkonsulent ved Lier Kulturscene, og fortsetter; Vi sitter nå og funderer på hva årsaken kan være.

Bergsland tror mangel på forhåndskjøp av billetter kan skyldes at den økende smitten i samfunnet holder barnefamiliene tilbake.

LES OGSÅ: Feirer mangfoldet til tross for koronarestriksjoner

Tror folk er skeptiske

– Jeg tror folk er litt skeptiske nå, og da er det vanskelig å prioritere denne type fritidsaktivitet. Jeg ser det også på meg selv og mine barn, vi begrenser oss og tør ikke helt å gå på større arrangementer enda.

Bergsland tror likevel det er viktig med forestillinger for barna.

– Vi tror jo det er et behov for kulturaktiviteter, i tillegg til alt det andre. Men vi trenger alle litt tid på hvordan vi skal kna det hele sammen så det passer, og som arrangør må vi være såpass fleksible at vi kan justere litt underveis. Det er en krevende øvelse, og vi må bare bruke tiden fremover på å forholde oss til smitteutviklingen og til å lete etter gode løsninger.

Så vidt jeg har forstått er det jevnt over vanskelig å selge billetter om dagen, men familiedagene på Lier Bygdetun har hatt mange besøkende, men det er jo et ute-arrangement. Vi må derfor analysere hvordan det skal fungere hos oss.

Inntjeningskravene varierer

– Planen er at alle arrangementer utover høsten skal gå som planlagt, men vi trenger litt mer tid enn jeg trodde på å justere. Vi hadde håpet vi kunne kaste oss ut i det. På biblioteket har vi også forskjellige arrangementer, både for barn og voksne, også der med påmelding i forkant. Der er det gratis, og vi har ikke det samme inntjeningskravet som på kulturscenen, så det blir litt forskjell, sier Marte Bergsland, som likevel er optimist med tanke på kulturhøsten i Lier.

Hvordan skal dere avvikle forestillinger rent praktisk?

– Vi har nok plass og har en antallsbegrensning som vi følger. Men rommene er store, som gjør det enkelt å holde én meters avstand. Og så blir det jo spriting av hender ved ankomst og når publikum går. Vi har to seter mellom hver familie og vi legger ikke ut puter på gulvet som vi pleier. Barna må sitte på stoler, de også.

Lene Myrvold Velle ved Øvre Eiker bibliotek forteller at folk reserverer billetter i god tid. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

LES OGSÅ: Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Kongeriket»: Makabert, morsomt, mørkt, spennende og litt alvorlig

Endret høstprogrammet

På Øvre Eiker bibliotek har de også tatt noen koronagrep. Program- og kommunikasjonsansvarlig Lene Myrvoll Velle oppsummerer hvordan de tenker seg kulturhøsten;

– Vi har kuttet ut barnearrangementene på lørdager, de såkalte «Løvelørdagene». Vi velger heller å holde fokus på fem forestillinger for barn, med billetter og forhåndsreservering, selv om det er gratisarrangementer. Barneforestillingene settes opp i festsalen, som gir oss bedre oversikt. De vanlige, åpne lesestundene er også vanskelig å gjennomføre fordi vi ikke aner hvor mange som kan dukke opp, informerer Myrvold Velle og fortsetter;

Tidlig ute med billettbestilling

– Fredagsverkstedet på biblioteket hver fredag, og ungdomsarrangementene KulT, én gang i måneden, går uten påmelding. Der dukker det sjelden opp så mange at det vil bli en utfordring. Vi fører uansett lister over deltakere med tanke på smittesporing.

Myrvold Velle forteller videre at folk er veldig glade for at det skjer ting på biblioteket i Eiker, og er tidlig ute med å bestille billetter.

– Det er også mange barn som oppholder seg på biblioteket etter skoletid, både til leksejobbing og som et «hengested», et sted å være.

Avlyser før og etter

Union Scene i Drammen har lang tradisjon med aktiviteter for barn hver lørdag formiddag. Slik blir det også denne høsten. Linn Silje Rohdin er koordinator for hele Union Scene for barn, og forteller om et bra program for de yngste.

– Vi er så glade for å få til det, vi gleder oss til å gi publikum gode opplevelser. Salene vil av smittevernhensyn være rigget litt annerledes enn de pleier, og vi legger ikke ut matter på gulvet. Alle må sitte på stoler.

Rohdin forteller også om avlyste aktiviteter før og etter forestillinger.

– Vi må kutte ut tegnebord og workshops denne høsten.

Senere i høst kommer forestillingen «Den lille store reisen» til Union Scene for barn. Foto: Union Scene

LES OGSÅ: Skoger gamle kirke feiret 800-år med folkefest

Er ikke bekymret

Hvordan er det med billettsalget, merker dere at dere ikke forhåndsselger så mye som før?

– Vi selger nok færre billetter enn tidligere, men vi har allerede forhåndssolgt en del billetter på noen lørdager. Jeg tror en del har fått med seg at det er lurt å forhåndsbooke i høst. På arrangementer for barn pleier folk å kjøpe billetter i døra, så det er vi litt spente på. Nå må de inn på nett og kjøpe, men vi tror de kommer til å gjøre det, rett før forestillingene. Vi er ikke så bekymra, konstaterer Rohdin men legger samtidig til at kulturlivet er en bransje som er veldig hardt ramma. Hun er likevel optimist foran høstens program;

– Vi går for en fantastisk kulturhøst med masse magiske og fine opplevelser.

Dette skjer i høst

 • 4. september: Fredagsverksted, hver fredag, Øvre Eiker bibliotek
 • 5. september: Rockekonsert med kulturskolen, Union scene
 • 5. september: Barneforestilling: Snipp, snapp, snute, Øvre Eiker bibliotek
 • 12. september: Sacret scene for barn «reisen», Union scene
 • 19. september: Globus for de minste: «Mini-Afrika»
 • 3. oktober: Forestilling: Rommet i mellom, Brageteatret
 • 8. oktober: Ungdomsarrangement: KulT, Øvre Eiker bibliotek
 • 10. oktober: Figurteater: Den lille store reisen
 • 15. oktober: Leselystfestival, Øvre Eiker bibliotek
 • 16. oktober - 4. november: Snødronningen, Basert på H. C. Andersens eventyr, Brageteatret
 • 17. oktober: Teater: Ruffen
 • 24. oktober: Bowie for barn, Union scene
 • 31. oktober: Filmklubb: Robin Hood
 • 31. oktober: Barnekonsert med mandarinsaft, Øvre Eiker bibliotek
 • 7. november: Fortellerstund med Kristine Haugland, Øvre Eiker bibliotek
 • 7. november: Konsert: Gjøkungen, Union scene
 • 8. november: Disney i Lier – en forestilling av og med Tranby Skolekorps, for hele familien.
 • 15. november: Meg og kammeraten min, Lier kulturscene, for barn i alle aldre
 • 21 november: PK med nytt show: Naturfag rocker enda mer, Lier kulturscene, passer fra 5 år og oppover
 • 21. november: Filmklubb: Polarekspressen, Union scene
 • 27, 28, 29: Jungelboken, Lier kulturscene
 • 28-29 november: I nattens lys – gjestespill, for barn fra tre år
 • 5. desember: Turbotroll julespesial, Union scene