Kultur

Slik blir den norske kinovåren 2020

To store norske filmer om jødedeportasjonene kommer på kino i 2020. Den første er klar i februar.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Tirsdag presenterte Norsk Filminstitutt den norske filmvåren 2020, med tilsammen 12 kinopremierer: Sju spillefilmer og hele fem kinodokumentarer.

Våren 2019 var det bare seks norske kinopremierer, noe som ble karakterisert som «et krisetegn» av bransjeaktører.

I 2019 var det tilsammen 20 norske filmer som hadde kinopremiere, med både spillefilmer og dokumentarer inkludert.

Les også: «Tunnelen»: – Vi holdt stand mot Hollywood

Årets første norske kinopremiere er «Selvportrett», dokumentarfilmen om Lene Marie Fossen, som døde av anoreksi 33 år gammel. Produsent og medregissør er Margreth Olin.

Populære Elfrid fra NRK Super får sin egen spillefilm «Elleville Elfrid» 24. januar.

14. februar er det premiere på «Flukten over grensen», en familiefilm om to jødiske barns flukt fra Norge til Sverige under jødedeportasjonene høsten 1942, basert på Maja Lundes barnebok.

Utover i februar kommer også den nye versjonen av komedien «Fjolls til fjells», og Andre Øvredals nye norsk-amerikanske spenningsfilm «Torden», fantasy basert på norrøn mytologi.

Filmatiseringen av Maria Navarro Skarangers prisbelønte Romsås-roman «Alle utlendinger har lukka gardiner» får premiere 6. mars.

På selveste fredag den 13. (mars) er det premiere på en ny norsk grøsser som leker med skrekkklisjeer: «Alle må dø», der Viktoria Winge og en jentegjeng drar på utdrikkingslag til skogs.

13. mars er det også premiere på Mariken Halles eksistensielle komedie om en barselgruppe, «Vi er her nå».

Dokumentar-våren på kino omfatter «Alt det jeg er» om veien videre etter seksuelle overgrep,  «iHuman» om teknologi og overvåkning, «Vær her» om livet med demens, og «Bortebane» om Norway Cup og spennende møter på og av fotballbanen.

Les intervjuet med Norsk filminstitutts nye direktør: – Det viktigste er at flest mulig ser filmene, ikke hvor de ser dem

Nicolai Cleve Broch i «Den største forbrytelsen», som er satt opp for premiere i oktober

Flere norske storfilmer er satt opp for premiere i høst: «Den største forbrytelsen» (bildet) tar utgangspunkt i Marte Michelets bok om de norske jødenes skjebne under krigen. Regi er ved Eirik Svensson, som har fått gode kritikker for filmer som «Natt til 17.» (2014) og «Harajuku» (2018). I rollene er blant andre Nicolai Cleve Broch og Jakob Oftebro.

Les mer om det norske filmåret: Her er årets norske kinofilmer 

Mer fra: Kultur