Nyheter

Forandringshuset fikk millionbeløp til ekstra aktiviteter

I utgangspunktet planla ikke Forandringshuset Drammen stor aktivitet i sommer, men etter å ha fått en million kroner i ekstrabevilgning hev de seg rundt og planla åtte uker med aktivitet for store og små.

På grunn av koronaviruset fikk Forandringshuset nasjonalt en ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjett på litt over seks millioner kroner for å skape ekstra aktivitet i sommer, og rundt én millioner kroner gikk til Forandringshuset Drammen. Mandag var konstituert barne- og familieminister Ida Lindtvedt Røse (KRF) på besøk for å se hva den lokale millionen har gått til i Drammen.

– Det å få en statsråd på besøk var veldig hyggelig. Det betyr mye for oss å bli lagt merke til på den måten, og det gir oss i Forandringshuset og den jobben vi gjør en troverdighet og et kvalitetsstempel. Det viktigste for oss er å nå ut til målgruppa vår, men at vi også blir lagt merke til hos politikerne og de som sitter med makta er viktig for oss, sier Kim André Vian Bjerkestrand til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Plenen videreføres som sommerfestival

Hev seg rundt og planla åtte ukers sommerprogram

Han er virksomhetsleder ved Forandringshuset Drammen, og sier at de i utgangspunktet ikke hadde lagt opp til spesielt mye aktivitet gjennom denne sommeren.

– Av den ekstrabevilgningen vi nå fikk i revidert statsbudsjett har det meste gått til de aktivitetene vi tilbyr nå i sommer, pluss at litt også går til å styrke tilbudet gjennom høsten. Vi gikk fra at vi egentlig ikke skulle ha spesielt mye aktivitet, til at vi plutselig planla full aktivitet gjennom åtte uker i sommer, forteller Bjerkestrand.

Virksomhetslederen forteller om hektiske uker med planlegging for å sikre årets sommerprogram, som statsråd Røse fikk et lite innblikk i da hun gjestet Drammen i dag.

– Det er ikke til å stikke under stol at det har vært en veldig hektisk periode for oss. Heldigvis fikk vi gode signaler både fra departementet og direktoratet om at vi kom til å få denne bevilgningen, slik at vi fikk tjuvstartet litt på planleggingen. Vi har i løpet av tre-fire uker kastet oss rundt og doblet staben, ved å ansette sju nye ungdommer, og fått samarbeidspartnere med på laget og søkt opp mer midler. Det har absolutt vært hektisk ja, sier Bjerkestrand og smiler.

Les også: Nå kan idretten søke om flere Raja-millioner

– Et viktig tilbud til barn og unge

Denne uken står blant annet teaterlek for barn i 1.-4. klasse på agendaen, der det er aktiviteter gjennom hele uken før et teaterstykke skal fremføres på lørdag. For de litt eldre er det også muligheter for å lære hvordan en skal lage sin egen kortfilm, med instruktører som lærer bort manusskriving, flerkameraproduksjon, kamera, lyd og lys, regi og skuespill og redigeringskurs for å nevne noe.

– I forrige uke arrangerte vi hip-hop-kurs, og vi har allerede arrangert en jentecamp. Vi skal også arrangere en jentecamp til i august, i tillegg til at vi gjennom hele sommeren arrangerer fotballtreninger på tirsdager og torsdager med turnering på lørdager. Etter det viser vi Premier League-kamper på storskjerm og spiser pizza, sier Bjerkestrand som forteller at de også har arrangert mindre arrangement som paintball, hyttetur og Tusenfryd-tur.

Det var også teaterlek som sto på planen for statsråd Røse, som sier det er et hovedmål for regjeringen at alle barn og unge skal kunne delta på fritidsaktiviteter på lik linje med andre.

– Teaterlek i Forandringshuset i Drammen er en gratis aktivitet som er åpent for alle. Forandringshuset er et viktig tilbud for å inkludere og øke deltakelsen til barn og unge. Her kan de være seg selv i trygge fellesskap sammen med venner. Jeg er veldig glad for å se og oppleve hva dette tilbudet betyr for barna, sier Røse til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Nav-ansatt: – Jeg ønsker at ME-syke skal få raskere og bedre informasjon

De aller fleste aktivitetene er fullbooket

Både barne- og familieministeren og hovedutvalgsleder for kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune, Mads Hilden (Ap), skrøt av innsatsen som frivillige organisasjoner som Forandringshuset gjør for at alle skal få tilgang på fritidsaktiviteter gjennom sommeren.

– Jeg håper barn og unge får delta på en aktivitet eller et tilbud i sommer. Slik at de får gode sommerminner i år også, selv om vi er i en spesiell tid på grunn av smittevernsrestriksjonene. Jeg håper på en sommer hvor vi alle tar litt ekstra vare på hverandre, og særlig de som vi vet kan være ekstra sårbare. Jeg vet at mange organisasjoner, og frivillige, står på for å gi barn og unge et godt sommertilbud. Det betyr mye for mange, sier Røse.

– Vi er veldig heldige som har frivillige organisasjoner som KFUK-KFUM i kommunen vår som jobber hardt for å tilby aktiviteter for alle barn, også de som ellers ikke ville hatt noen fritidstilbud. Fritidstilbud er avgjørende. Å vokse opp i barnefattigdom skal ikke være ensbetydende med «en fattig barndom», skyter Hilden inn.

Og i Drammen er det ingen tvil om at aktivitetene Forandringshuset tilbyr er populære. Alle aktivitetene er stort sett fullbooket, med unntak av fotballtreningene der det fortsatt bare er å møte opp tirsdager og torsdager klokken 11.00–12.30 på fotballbanen på Fjell.

– Vi har nylig tatt over et lokale som Forandringshuset skal bruke som Lekelokale. Der arrangerer vi lekeonsdager, som stort sett også er fullbooket, men siden etterspørselen var så stor kommer vi til å sette opp flere arrangement, opplyser Bjerkestrand.

Les også: Norgesferien stopper ikke nordmenn fra å dumpe dyrene sine

Takknemlige for lokalmiljøets støtte

Det at arrangementene stort sett er fulltegnet, tror Bjerkestrand også har en del med koronasituasjonen å gjøre, som var hovedgrunnen til at de også nå fikk én million kroner i ekstrabevilgning.

–Det er nok mange som har fått avlyst planene sine, og derfor ikke har noe å gjøre eller ingen planer ut over den utenlandsferien de ikke fikk lov til å reise på. Samtidig vet vi også at mange av de med minoritetsbakgrunn bruker sommeren til å besøke familien i hjemlandet, og at veldig mange i vår målgruppe ikke nødvendigvis har ei hytte på Hafjell de kan besøke. Derfor er det fint å kunne tilby noe til de også, sier Bjerkestrand.

Han merker at Forandringshuset vokser, i takt med at Drammen som by også vokser, og ønsker å takke alle som benytter seg av Forandringshuset for tilliten de mottar.

– Nå som Drammen har blitt en større by etter kommunesammenslåingen, merker vi at vi når ut til folk i større grad, og at flere hører om tilbudene våre og har lyst til å være med. For oss i Forandringshuset har det vært en veldig spennende reise, fra idestadiet så sent som høsten 2018 til nå, sier han.

Les også: Reisebyråene merker økt pågang – men tror folk fortsatt sitter på gjerdet

Vil jobbe for mer forutsigbar finansiering

Mens Bjerkestrand hadde to profilerte politikere på besøk, benyttet han også muligheten til å snakke om den største utfordringen for videre vekst for Forandringshuset og andre frivillige aktører som tilbyr aktiviteter på lik linje som det Forandringshuset Drammen gjør.

– På de knappe to årene vi har eksistert har vi gått fra en idé, til at vi nå har 4,5 årsverk og 12.000 innom aktivitetene våre i år. Vi er veldig takknemlig for den tilliten og støtten vi har fått i lokalmiljøet, og ønsker bare å fortsette å levere aktiviteter til målgruppen vår som vi har gjort til nå. Nå finansieres vi i stor grad av prosjektmidler, og for å bli enda bedre på det vi gjør trenger vi økte driftsmidler, slik at vi får mer stabilitet i arbeidet og får muligheten til å jobbe mer kontinuerlig, forteller Bjerkestrand.

En mer stabil finansiering av frivillige aktører er noe også Aps Mads Hilden er opptatt av, og som han ønsker å jobbe for som hovedutvalgsleder.

– Vi politikere må jobbe sammen for å skape en mer forutsigbar finansiering av tiltak som Forandringshuset. Slik det er i dag er de avhengige av årlige tildelinger av prosjektmidler, noe som skaper usikkerhet for både arbeidstakere og familiene som bruker tilbudene, forteller Hilden.

Les også: Flere universiteter melder om økt eksamensfusk

Mer fra Dagsavisen