Nyheter

Flytter politiske møter fra kveldstid til dagtid

Flere av opposisjonspolitikerne er bekymret for rekrutteringen til politikken, og innbyggernes mulighet til deltakelse etter at posisjonspartiene sørget for å flytte utvalgsmøtene fra kveldstid til dagtid.

På tirsdagens møte i kommunestyret ble møtekalenderen for det første året i nye Drammen kommune bestemt. Posisjonens forslag om å flytte de politiske møtene i hovedutvalgene, minus utvalget for kultur, idrett og frivillighet, fra klokken 17.00 på ettermiddagen til klokken 09.00 ble vedtatt. Til store protester fra opposisjonen.

– Hvis målet er å få involvert befolkningen bedre i den politiske prosessen vil dette forslaget gjøre det mye vanskeligere. Det vil også gjøre at det blir vanskeligere for studenter og folk i fast arbeid å bli folkevalgte, og gjøre rekrutteringsprosessen vanskeligere i fremtiden, sa Høyres Christina Mørkve fra talerstolen.

LES OGSÅ: Drammens eksisterende kommunevåpen videreføres

– Umusikalsk av posisjonen

Høyre-representanten la frem sitt forslag om å flytte møtene tilbake til kveldstid, slik det fungerer i dag.

– Dagmøter blir også dyrere enn kveldsmøter, da flere må kjøpes fri fra jobbene sine og kompenseres for tapt arbeidsinntekt. Vi synes det er umusikalsk av posisjonen å bruke mer penger på dette når vi blir bedt om å kutte i alt annet, sa Mørkve som synes det er synd at forslaget legger til rette for de få heltidspolitikerne og ikke de mange fritidspolitikerne i kommunestyret.

Også Frps Ulf Erik Knudsen var bekymret for innbyggernes muligheter for medvirkning, og synes det er paradoksalt at posisjonen snakker varmt om nærutvalg og lokaldemokrati og samtidig hindrer folk i å møte opp på møtene deres.

– Jeg håper i det lengste at vi slipper møter på dagtid. Det vil gi oss økte utfordringer knyttet til tapt arbeidsfortjeneste, og fordi det vil bli vanskeligere for byens innbyggere å kikke oss i kortene. For oss i Frp er det viktig at innbyggerne skal ha muligheten til å kunne møte opp, selv om du er i utdanning eller fast jobb, men hvis posisjonen vil hindre folk i å møte opp vet vi at det bare er tomt snakk om innbyggermedvirkning, sa Knudsen fra talerstolen.

LES OGSÅ: Kierulf feiret uventet seier med whisky

– Umulig for småbarnsforeldrene

Også Høyres Fredrik Haaning er skuffet. Både over konsekvensene forslaget vil få, men også over samarbeidet med posisjonen som førte til at møteplanen ble vedtatt mot opposisjonens 27 stemmer.

– Da vi ble forelagt dette på det forrige kommunestyremøtet var vi veldig negative til forslaget, men strakk ut en forsonende hånd til posisjonen og spurte om vi kunne diskutere det videre. Siden saken ble utsatt tenkte vi at posisjonen kanskje heller ikke var helt enig med seg selv, og håpet at vi kunne få i gang en dialog, sier Haaning og fortsetter:

– Vi forventet at det ville komme et utspill fra posisjonen til oss, som vi kunne sett på. Vi foreslo klokken 16.00, klokken 15.00 og strakk oss til klokken 14.00, uten at vi hørte noe. Det ville sørget for at flere kunne fått noen effektive timer på jobb før de dro på sine politiske måter, sa Haaning fra talerstolen.

Posisjonens gruppeleder og Sps Simon Nordanger mente det ville skape en umulig situasjon for småbarnsforeldrene.

– De aller fleste barnehager stenger klokken 17.00, og det å starte politiske møter i det tidsrommet Haaning foreslår vil være praktisk umulig å gjennomføre for veldig mange. I dette forslaget har en sagt at en vil få med kommunens sektorer inn i møtene, og derfor vil en nå prøve ut klokken 09.00 som møtestart. Viser det seg at det blir helt feil, får vi heller endre på det etter en evaluering av hvordan dette går, forteller Nordanger.

LES OGSÅ: – Noen som ikke forstår betydningen av fellesskap, raushet og samarbeid

Slik ble møteplanen

Til slutt ble forslaget om å flytte hovedutvalgsmøtene, minus utvalget for kultur, idrett og frivillighet, fra klokken 17.00 til klokken 09.00 vedtatt med 30 stemmer mot 27 stemmer.

Endringen påvirker bare hovedutvalgsmøtene, og ikke for eksempel kommunestyremøtene eller møtene i formannskapet. De er fortsatt satt opp med møtestart henholdsvis klokken 17.00 og 14.00.

Partssammensatt arbeidsutvalg, og Klagenemnda møtes også klokken 09.00. Eldrerådet og rådet for personer med funksjonsnedsettelse møtes klokken 12.00, mens Ungdomsrådet møtes klokken 16.30.

LES OGSÅ: Drammen kommune forblir språknøytral

Mer fra Dagsavisen