Åpner opp 1.000 private hager

Søndag inviterer Det norske hageselskap alle hageentusiaster inn i private hager over hele landet, blant annet 11 i gamle Buskerud, 16 i Oslo og tre i Asker.

– Jeg synes jo det er moro, at vi får til dette samtidig over hele landet. Og jeg tror det kan bli bra med besøk i år, for hageinteressen har ikke akkurat blitt mindre nå som folk har måttet tilbringe så mye tid hjemme på grunn av koronapandemien, sier Brede Holst, leder i Konnerud og Strømsgodset hagelag.

Han forteller at de har merket økt interesse for flere av arrangementene og kursene hagelaget arrangerer.

– Vi har, som alle andre, måttet utsette enkelte planlagte aktiviteter, men vi er i gang igjen nå - det vil si i trygge former med tanke på gjeldende smittevernregler. Både blomstervandringen ved Hagatjern i Mjøndalen og seminaret om dyrking av tomater ble veldig godt besøkt. I frøhyllene hos hagesentrene er det også veldig utplukket denne sommeren, så det er liten tvil om at mange har brukt denne tiden til å plante og fikse opp i hagen.

Les også: Ut i vår hage anno 1960- og 70-tallet

Planteprakt på Konnerud

Holst presiserer at man slett ikke behøver å ha noen prydhage på flere mål, for å finne noe av interesse i hagene man kan besøke søndag. Enten man er opptatt av sjeldne roseslag, urter, historiske epletrær, balkonghager, stauder eller urbant jordbruk - blant 1.000 åpne hager finnes noe for de fleste.

– Og det samme gjelder for øvrig medlemsskap i et hagelag. Vi setter ingen krav til våre medlemmer, og har arrangementer som egner seg for såvel nybegynnere som de mer drevne, fastslår Holst.

Han synes naturligvis det er ekstra moro at en hage fra hans egen bydel Konnerud er blant stedene man kan besøke søndag.

– Hagen «Solgar» i Bernåsbakken 20, holder åpen hage klokka 14 til 17. Alle er velkomne. Om du vil treffe noen fra styret i Konnerud Strømsgodset hagelag, er det sikrest å komme etter klokka 15.30, tipser han.

Les også: Lilleheie med egen TV-aksjon for barna i Moria

Stor variasjon

Selv synes Holst noe av det beste med å ha hage som hobby er at det alltid er noe nytt å lære - og nye planter å prøve ut. I hans egen hage er det mye forskjellig, som for eksempel valnøtter, tomater, blomster og mange forskjellige frukttrær - og hagen er i stadig utvikling.

– Jeg har forresten lagt merke til at mange har blitt mer opptatte av å dyrke frukt og grønt de siste årene. De starter kanskje med noen salatslag i en pallekarm, og når de oppdager hvor tilfredsstillende det er å kunne hente mat i egen hage, har de brått endevendt hele hagen, sier hagelagslederen, som ellers er mest kjent som en av initiativtakerne til  brunsneglaksjonene på Konnerud – det som nasjonalt har blitt kjent som «konnerudmetoden».

Nå anbefaler han alle med litt grønnskjær på fingrene å gå inn på hageselskapet.no, der man enkelt kan søke opp aktuelle, åpne hager. Her finner man blant annet 11 hager i gamle Buskerud, tre i Asker og 16 i Oslo, alle med egne spesialiteter.

Les også: Ut og telle snegler

Les også: Hagepryd ble premiert

Les også: – En del av kretsløpet