Drammen

– 250 barn og ungdommer har mistet turntilbudet sitt

MIF turn mister treningslokalet sitt, som gårdeier har leid ut ulovlig til foreningen i 15 år.

Den 15. juni kom brevet med beskjeden fra Drammen kommune: MIF turn får ikke bruke «turnloftet» i Ryghgata i Mjøndalen etter 15. august. Daglig leder i MIF, Svein Erik Gevelt, forteller at MIF turn nå ikke har noe sted å være.

– Vi leier disse lokalene, så vi fikk brevet som en tredjepart – og vi blir knallhardt rammet. Nå står vi på bar bakke, og 250 barn og ungdommer har mistet turntilbudet sitt, sier Gevelt.

Les også: Adri (85) sykler Drammensfjorden rundt for 55. gang (+)

Ikke godkjent som turnhall

Årsaken til at turnforeningen nå står uten treningstilbud, er at lokalet de trener i, ikke er godkjent som turnhall, men heller som lagerhall. Skal lokalet brukes til noe annet enn lager, må gårdeier søke kommunen om bruksendring.

Gårdeier har med andre ord ikke hatt tillatelse til å leie ut til turnforeningen siden de begynte å trene der for 15 år siden.

Drammen kommune har nå pålagt gårdeier å stanse bruken av lokalet som turnhall innen 15. august, i tillegg til å tilbakeføre lokalet til lagerhall innen 15. oktober. Fortsetter foreningen å bruke lokalet til turntrening, må gårdeier betale 1000 kroner dagen i tvangsmulkt. Tilbakeføres ikke lokalet til lager innen fristen, må gårdeier betale ytterligere 500 kroner dagen.

Les også: Kapret teaterrettighetene til Yahya Hassans poesi

– Ante ikke det var ulovlig

Knut Borgersen driver firmaet Borgersen AS, som eier Ryghgata 2. Han hevder at han ikke visste at det var søknadspliktig å gjøre om lageret til turnhall.

– Vi hadde ingen formening om at vi bruke lokalene ulovlig. Både bankstiftelser og kommunen gir støtte til turnforeningen, og vi har til og med blitt oppringt av kommunen som lurte på om vi hadde flere ledige lokaler som de kunne bruke til lignende aktiviteter, som judo. Vi ante ikke at dette var ulovlig.

Borgersen AS er en transportvirksomhet som har eid Ryghgata 2 siden 1997. Knut Borgersen forteller at han trodde brannsikkerhet var det eneste som kunne bli et problem da de først leide ut lokalet i den øverste etasjen til MIF Turn.

– Vi hadde brannvesenet her etter at en ildsjel fra MIF turn spurte om å få leie lokalet og bruke det som turnhall. Da fikk vi beskjed om å etablere en mulig rømningsvei i begge ender av lokalet, så vi satte opp branntrapper, sier Borgersen.

Borgersen forteller videre at transportfirmaet hans har hatt noen knallharde år, og at de har måttet kjempe mot konkurs.

– Da blir fokuset litt annerledes. Vi fikk rett og slett for oss at det var brann som var problemet, men det viste seg å være bruksendringen.

Har søkt om bruksendring – for andre gang

Nå har de engasjert et firma til å sende inn søknad om bruksendring, slik turnforeningen kan fortsette å trene i hallen. Denne mottok kommunen 6. august. Ifølge svarbrevet fra kommunen kan det ta opp til tre måneder før søknaden er behandlet, men avdelingsleder Jade Kristiansen i kommunens plan- og byggesaksavdelingen presiserer at det ikke nødvendigvis tar så lang tid.

– Behandlingstiden på 12 uker er en standardformulering, så det betyr ikke at vi nødvendigvis bruker så lang tid. Denne saken har høy prioritet i kommunen, så vi tilstreber å få den ferdigbehandlet så fort som mulig, sier Kristiansen.

Hun legger at selv om turnforeningen ikke får fortsette å bruke lokalet, blir kravet om tvangsmulkt satt på vent mens byggesaken blir behandlet.

Les også: Ansatt ved skole i Drammen smittet av korona

Ble varslet i februar

Men dette er ikke første gang gårdeier Borgersen AS har søkt om bruksendring. Dette ble gjort i 2019, men grunnet mangelfull søknad ble denne avslått.

Gevelt forteller at MIF turn først ble varslet om den manglende brukstillatelsen for treningslokale i februar i år, da Drammen kommune etter kommunesammenslåingen avdekket den ulovlige bruken av lokalet. Da koronaviruset førte til en nedstengning av samfunnet kort tid etter dette, hørte ikke Gevelt mer fra kommunen, samtidig som alle turnaktiviteter ble avlyst frem til sommeren.

Ifølge en brevkorrespondanse med kommunen, mente gårdeier at bruken av turnhall var lovlig, og sendte inn ny informasjon om bruken av bygget i vår. Etter en befaring med kommunen, brannvesenet, grunneier og arbeidstilsynet i sommer, konkluderte kommunen likevel med at det ikke er lov å bruke lokalet som turnhall.

– Vi skulle ha startet opp med turn igjen etter sommerferien, men slik ble det ikke, sier Gevelt.

Les også: SIAN-nestleder frikjent for hatefulle ytringer

Savner «litt drahjelp» fra kommunen

Svein Erik Gevelt forteller at MIF turn gjerne skulle hatt «litt drahjelp» fra kommunen i dette tilfellet, da de ikke har noen alternative lokaler å bruke som turnhall – selv om han også erkjenner at det er bra kommunen gjør jobben sin ved å avdekke ulovlig bruk av lokaler.

– Dette er et sunt og flott tilbud som kommunen burde applaudert og heller bidratt til å få gjennomført. Det stikker at vi må kjempe for det, sier Gevelt og tilføyer:

– Kommunen burde ha vært mer rundhåndet i akkurat dette tilfellet.

Gevelt mener at kommunen burde ha gitt en midlertidig tillatelse til å bruke lokalet som turnhall frem til søknaden om bruksendring er behandlet.

– Det er helt uforståelig for meg at vi ikke får bruke lokalet i mellomtiden. Vi er en tredjepart som ikke har vært klar over forholdene, og det er vi som må lide for dette, sier han.

Ifølge Gevelt, er det å finne nye turnlokaler en omfattende prosess. Man trenger et fast lokale med plass til faste installasjoner som matter, madrasser og annet utstyr. Han forteller at turnforeningen har fått tilbud om å benytte lokaler i Hokksund og Skoger, men at dette ikke er aktuelt på grunn av for lang avstand.

– Vi vil jo at det skal være i nærområdet, slik at barna og ungdommene skal kunne gå eller sykle til turningen.

Les også: Skal Eva Weel Skram ta et glass vin, må det planlegges. – Da er det litt sånn; Yes!

– Ingen mulighet til å gi noen brukstillatelse nå

Avdelingsleder Jade Kristiansen byggesaksavdelingen mener derimot at dette tiltaket må behandles på lik linje med andre byggesøknader som kommunen mottar, uavhengig av tiltakets positive effekter for barn og unge.

– Det er kommunens oppgave å sikre at tiltaket er innenfor rammer for arealbruk og at det er forsvarlig. Selv om tiltaket er positivt for lokalsamfunnet har kommunen ingen mulighet til å gi noen brukstillatelse uten at det er søkt om og godkjent en bruksendring av lokalene.

Les også: Et liv i fellesskapets tjeneste (+)

Mer fra Dagsavisen