Fremtiden

Slik har ungdommene det med strammere tiltak: – Jeg har vært mer trist

På tirsdag kom nyheten; reglene skal strammes enda hardere inn. Men hvordan påvirker dette ungdommen i Drammen?

Etter at de nyeste strenge tiltakene tredde i kraft, har ungdommer landet rundt fått livene sine snudd på hodet.

Sahar Saleh (18) og Nagla Nadem (16) har gått fra å ha aktive og sosiale ungdomsliv, til å bli fortalt hvor mange de får lov til å henge med. Restriksjonene er en dugnad, men disse går utover den mentale helsen, mener Saleh.

Uten trening er det lettere å få dårlige tanker.

—  Sahar Saleh

– Vi ungdommer er veldig sosiale, så at så mange aktivitetstilbud blir stengt ned fører til at vi blir mer triste og ensomme. Jeg merker at flere av vennene mine er mye hjemme og er redde for smitten. Vi er kommet til et punkt hvor vi har hatt det slik så lenge og ungdommene begynner å bli lei, forteller hun.

Sahar Saleh utlevert med KFUK-KFUM Forandringshuset i Drammen sin alternative aktivitet «påskepakke».

Påvirker psyken

Eleven ved helse og oppvekst-linjen på Lier videregående skole, er åpen om at de nye tiltakene har gått hardt utover sinnsstemningen. Vanligvis er Saleh en jente som liker å trene og være med venner hver dag.

– I perioder har jeg vært veldig deprimert. Jeg er mye hjemme og sitter mye på rommet mitt. Selv matlysten har blitt dårlig. Man sitter mye for seg selv, noe som har gjort meg veldig reflektert. Samtidig kan det være veldig frustrerende å ikke ha den samme sosiale kontakten som før. Og uten trening er det lettere å få dårlige tanker, sier hun.

Måtte flytte

Vanligvis bor Saleh utenfor byen på en gård inn mot Kongsvinger, hvor det er lite busstilbud. Nylig flyttet hun til tanten sin i Drammen, slik at hun er nærmere skolen og kan møte opp fysisk. I tillegg har hun tilgang på flere aktiviteter som er i nærheten, og er aktiv hos KFUK-KFUM Forandringshuset.

Dette har utgjort en stor endring i hverdagen, forteller hun.

– Forandringshuset har betydd så masse. Det gir meg et lyspunkt og er en lettelse, og gjør at man kan være sosial selv om det er korona. Vi har hatt møter digitalt og utendørs med avstand. Jeg er med i en bake-gruppe, hvor vi har pleid å lage mat sammen. Når det ble enda strengere tiltak, møttes vi ute og bestilte mat heller, sier Saleh.

Jeg gleder meg til at det åpner og vi kan bli kjent med nye folk.

—  Nagla Nadem

Treffer et lyspunkt

Nagla Nadem går første året ved Åssiden videregående skole og har arbeidet i en ekspertgruppe i organisasjonen, hvor ungdom får være med på å bestemme tiltak og aktiviteter.

– Det har vært til god hjelp. Vi har møttes på Zoom, noe som gjør det lettere å bli kjent med nye.

Men Nadem synes også at den siste tiden har vært en ekstra påkjenning.

– Jeg blir påvirket av det. Det er ikke så mye å glede seg til lengre. Selv om det er ferie, er man fortsatt hjemme og må passe på meterne. Det er veldig kjedelig at man ikke får sett alle vennene sine, sier Nadem.

– Det er litt stress med hvem man skal være med eller hva man skal finne på når det er fritid, for det er ikke alltid man har lyst til å gå en tur. Vi savner å gå på restaurant og å shoppe for eksempel, legger hun til.

Likevel ser ungdommene framover og håper at ting blir bedre i sommer.

– Jeg gleder meg til at det åpner og vi kan bli kjent med nye folk, sier Nadem.

Nagla Nadem

Forandringshuset i Drammen har blant annet laget «påskepakker» for ungdommene i ferien. Disse skal inneholde aktiviteter man kan gjøre i ferien. Her blir blant annet rebus og quiz levert til dem på døren.

Påmeldingen ble full på kun to timer. Dette sier noe om behovet, mener Prosjektkoordinator ved KFUK-KFUM Forandringshuset Drammen Camilla Movik Gustavsen.

Det er en viktig aldersgruppe som blir glemt. Vi har måttet fortelle at vi ikke kan ha dem med.

—  Camilla Movik Gustavsen

Unge voksne blir glemt

Gustavsen forklarer at det har vært veldig mange aktiviteter som de har vært nødt til å avlyse, som følge av de nye strenge tiltakene. I tillegg pleier organisasjonen å tilby aktiviteter for aldersgrupper opptil 26 år, men dette må fravike med restriksjonene.

– Det har gjort at vi må begrense oss veldig. Når regjeringen har satt en grense på at unge opptil 20 år skal prioriteres, opplever jeg at det er en viktig aldersgruppe med unge voksne som blir glemt. Vi har måttet fortelle mange at vi ikke kan ha dem med.

Forandringshuset har arrangert flere aktiviteter for ungdom gjennom hele pandemien. Blant annet har de tilbudt fotballtreninger og kamper under sommeren. Nå er aktivitetene omgjort digitalt og kan ofte være quizer eller gåturer med avstand.

Når det kommer til ettervirkningene og psykisk helse kommer vi nok til å ha nok å gjøre i årene framover.

—  Camilla Movik Gustavsen

– Behovene har vært større for målgruppene våre enn tidligere, og vi har holdt ting i gang så langt det har latt seg gjøre. Vi har bare vært nødt til å tenke nytt for å kunne møte behovene, forteller prosjektkoordinatoren.

Likevel er Gustavsen bekymret for utviklingen.

Sahar Saleh og Camilla Movik Gustavsen fra KFUK-KFUM Forandringshuset Drammen.

– Vi vet at mange bor alene eller kanskje trangt med store familier. Noen bor også alene med lite sosial kontakt rundt seg. Da tror jeg at tilbudene som forsvinner kan få store konsekvenser, sier hun.

– Vi gjør mer nå enn noen gang. Når det kommer til ettervirkningene og psykisk helse kommer vi nok til å ha nok å gjøre i årene framover, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen