Annonse
MILJØKAMERATENE: Prisvinner Sten Helberg i samtale med Østfold MDGs fylkestingsrepresentant Erik Skauen.

– Denne prisen deler jeg med alle strandryddere

Det var en tydelig rørt Sten Helberg (50) som onsdag fikk det synlige besviset på at han er vinneren av Østfoldprisen 2017.

Annonse
Fredrikstad24

Helberg ble hyllet med stående applaus av et samlet fylkesting da Østfold fylkeskommunes hederspris skulle deles ut onsdag.

–  Dette er stort, og ikke alle forunt. Jeg er veldig stolt av å vinne i et så gjevt finalelag, og ikke minst at marin forsøpling blir satt på dagsorden. Det er jeg vedlig fornøyd med, sier prisvinneren til Dagsavisen Østfold.

Mange å takke

Allerede i slutten av november ble det klart at Helberg er årets vinner av Østfoldprisen, etter å ha blitt stemt fram som folkets soleklare favoritt i et finaleheat som ellers besto av Safia Abdi Haase og Dagfinn Enerly.

50-åringen får prisen for sin utrettelige kamp mot marin forsøpling, og for grunnleggelsen av Kystlotteriet – en strandryddeaksjon han startet opp i Fredrikstad og Hvaler for få år siden, og som nå har spredd seg til store deler av norskekysten.

– Sten Helberg har satt forsøpling av havet og i kystlandskapet på agendaen både i Østfold, nasjonalt og internasjonalt. Havets strømninger er grenseløse. Derfor er det faktisk ikke å overdrive når vi sier at initiativet Sten Johnny Helberg har tatt, er et tiltak som gir positive ringvirkninger over hele verden, sa fylkesvaraordfører og juryleder for Østfoldprisen, Siv Jacobsen i sin tale til Helberg.

I sin takketale trakk miljøildsjelen og grunnleggeren av Kystlotteriet fram både foreldrene sine, forloveden, Naturvernforbundet, Skjærgårdstjenesten og Hvaler kommune som viktige støttespillere. Og han er tydelig på at dette ikke bare er en pris til han personlig.

– Her skulle det egenttlig stått 5.000 navn, en for hver strandrydder som har vært ute. Jeg håper at det blir enda flere til neste år, at vi når ut til flere kommuner og steder langs kysten.

Viken-spøk

Østfoldprisen består av et diplom, 100.000 kroner og et spesiallaget kunstverk som i år var utformet som kartomrisset av Østfold.

– Dette kunstverket kan bli verdt mye om få år, sa fylkesordfører Ole Haabeth spøkefullt da han overrakte prisen – med klar hentydning til den forestående sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus.

Prispengene har Helberg allerede bestemt seg for hva han skal bruke på.

– De skal gå til en undervannsdrone som kan benyttes til å formidle kunnskap om hvor mye søppel som flyter rundt i kystområdene våre, og det dyrelivet som finnes der. Den skal også brukes til å kartlegge nye områder der det kan finnes marin forsøpling, fortalte han da det i november ble offentliggjort at han er årets vinner av Østfoldprisen .

Annonse