Nyheter

Start året ute!

Forskningen er tydelig: vi trenger å komme oss ut – og det er særlig viktig på denne årstiden å utnytte det lille dagslyset vi har.

Bilde 1 av 9

Ni av ti sier at de føler seg mindre bekymret når de er ute i naturen, viser en ny Ipsos-undersøkelse initert av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

At naturen har gode psykiske helsegevinster, underbygges også av forskning. I følge pressemeldingen viser en amerikansk studie fra tidligere i år at bare 10 minutter i naturen kan være nok til å redusere stress.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, mener dette er spesielt viktig å huske på i den perioden vi er inne i nå.

– Med dagens strenge koronatiltak kan jeg forstå hvis en del synes at dørstokkmila har blitt litt lengre i disse dager. Men faktisk er det akkurat nå vi trenger å komme oss ut, for å senke skuldrene og lufte hodet litt, sier hun.

Romjula på Mærrapanna bød på etterlengtede solstråler og speilblank is.

Romjula på Mærrapanna bød på etterlengtede solstråler og speilblank is. Foto: Henriette Ydse Krogstad

Etter en grå og regntung jul, er det kanskje akkurat dette nyttårsforsettet vi alle trenger: å komme oss mer ut. Men hvordan gjennomføre det slik at det blir til en del av hverdagsrutinene?

– Det skal ikke så mye til. Ta med deg en niste eller kjøp med take-away og ta middagen ute. Barna elsker det, du slipper oppvasken, og mat smaker alltid godt ute, oppfordret friluftsentusiast og turbokforfatter, Linken Raeng da vi snakket med henne tidligere i vinter.

Les også: En avstikker fra Bratliparken er Linkens lokale pusterom

5 tips til uteaktiviteter

###

Daglig leder i

, Marianne Storm (bildet), håper folk i distriktet vil ta oppfordringen fra Norsk Friluftsråd til å komme seg ut og jakte på nye, lokale turfavoritter. Her er hennes beste tips til å gi turene innhold og variasjon:

Tenn et bål! Å tenne bål i skogen trenger ikke være vanskelig. Ta med litt ved og opptenningsmateriale hjemmefra. Og det meste av måltider kan lages på bålet, her er det fantasien som setter stopper. Å sitte sammen rundt bålet er en hyggelig opplevelse for store og små. Det finns mange flotte bålplasser rundt omkring i Fredrikstad.

Gå på kamera-tur! I naturen finns det mange spennende format å ta bilde av. Og de forandrer seg utifra tid på døgnet. Ta med deg kamera eller mobilen og gå på en oppdagelsesferd. Løft blikket og se etter dagens bilde. Bruk vann til gjenspeiling og la været bli en del av bildet. Tåke og dis kan gjøre bildene mer interessante.

Ta et vinterbad! Å bade ute på vinteren er en forfriskende opplevelse. Følelsen etterpå er eufonisk. Første gang du vinterbader bør du være sammen med andre og gå rolig ut i vannet. Det kan være lurt å ha lue og badesko eller ullsokker. Ta gjerne med et sitteunderlag du kan stå på når du skal skifte. Lykke til!

Våger du en lommelykt-tur? Opplev skogens mørke på en ny og spennende måte. Hva befinner seg i skogens skygger? Hvilke lyder hører vi? Det er også oppkvikkende å ta en lengre gåtur i mørket med hodelykt. Sansene blir annerledes og du legger merke til nye ting.

Se på stjernene! Nå i mørketiden kommer stjernene virkelig frem. Finn et sted vekk fra byens belysning og se vår fantastiske stjernehimmel. Hvilke himmelobjekt kjenner du igjen? Husk at vi trenger nattesyn for å se stjernene best, så lys eller lommelykt må være av helst en halvtime før nattesynet får innstilt seg.

Les også: – En solnedgang har alle tid til (+)

Mat smaker best ute

Det er en grunn til at nistemat smaker så godt. Ikke bare vekkes appetitten av å bruke kroppen og være på tur, men maten smaker også annerledes i møte med luktene ute i naturen og den friske temperaturen. Det trenger ikke være veldig avansert, en enkel matpakke eller litt kjeks er ofte mer enn bra nok. Har du anledning til å fyre opp et bål, åpner det seg enda flere muligheter. Smell sammen et par blingser med sjokoladepålegg og banan i mellom, pakk dem inn i aluminiumsfolie og gi dem en liten runde på varmen. Voilà!

###

Hvem bryr seg om ruskevær om denne fristelsen er belønningen? Foto: Nadin Martinuzzi / brodogkorn.no

Pinnebrød med sjokolade og nøtter
Pinnebrød med sjokolade og nøtter er enkelt og morsomt å lage på bålet eller grillen. Denne søte versjonen passer fint som dessert.

###

Du trenger:
500 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje
2 dl lunkent vann
200 g sjokolade
200 g hasselnøtter eller mandler

Blande det tørre. Spe med vann og olje til du får en smidig deig. 
Grovhakk sjokolade og nøtter og elt det godt inn i deigen.
Del deigen i fire emner. Trill til pølser i passende lengder.
Tvinn dem rundt en pinne og stek på bål eller grill til de er gylne og deigen slipper pinnen.

Grove pannekaker

###

Grove pannekaker er gode som turmat. Hell hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg og melk på flaske, og stek på primus eller bålpanne. Server med syltetøy.

Du trenger:
1 ½ dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl lettkokte havregryn
3 egg
6 dl melk
½ ts salt
Smør til steking
Syltetøy til servering

Visp sammen hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg, melk og salt til jevn røre. La røren svelle i 30 minutter, og hell den på en plastflaske. 
Stek pannekakene gyllenbrune på begge sider i en stekepanne på primus eller bålpanne på middels-sterk varme.
Nyt grove pannekaker varme eller kalde, gjerne med syltetøy på.

Bæring i Fredrikstad: – Blir du med på Paa Brygga, på brygga?

Bøker til inspirasjon og nytte

Utenetter – en praktisk guide til friluftsliv med hele familien
Fredrikstad-mannen Oliver Halvorsrød og kona Nina Volstad står bak Instagram-profilen Friluftsflokken der de deler sine erfaringer med overnattingsturer ute sammen med sine to små barn. Boken deres er bygget som en håndbok med alt fra tips til enkle middager og morsomme anekdoter om våkenetter i friluft. Boken gir nyttige tips og praktiske triks, samt nødvendig kunnskap og formidling av tanker rundt livet utendørs.

###
###

Nye turperler i Østfold og Bohuslän

Linken Raeng er forfatter av flere turbøker og står bak bloggen

. Hennes ferskeste bok kom ut i november 2020, og bygger videre på samme konsept som bøkene

Turperler i Østfold og Bohuslän

og

Turgleder i Østfold og Bohuslän.

Guidebøkene gir stemningsfulle skildringer av hver tur, men også nyttig og konkret informasjon om turenes lengde, fremkommelighet, rasteplasser underveis og hvor godt de egner seg for barn.

###

40 trivelige turer i Østfold
Denne tredje utgaven, der blant andre Torsnes-mannen Svein Åstrøm er bidragsyter, legges det vekt på kystområdene. Hver tur er merket med tid og avstand i tillegg til praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for deg som sykler, padler eller triller barnevogn, vil ta en dukkert, oppleve kulturminner, eller bare drikke en kopp kaffe underveis, skriver forlaget om boken.

###

Sykkel på Hvalerøyene – på stier og gamle ferdselsveier
Hvaler-bosatte Gunn Hedberg mener folk ikke utnytter mulighetene som finnes i øy-kommunen godt nok, og med sin siste bok vil hun vise at Hvaler også byr på mange muligheter med sykkel, fortalte hun Demokraten tidligere i år. Sammen med mannen sin har hun testet ut og satt sammen 15 sykkelruter på Hvaler, og hver rute krydres med drypp av kunnskap og historie om områdene.

###

Mer fra Dagsavisen