Linkens turtips: Sentrumsnære Bratliparken

De kommende lørdagene vil Demokratens lesere få turtips fra forfatter Linken Raeng. Noen er hentet fra boken hennes, mens andre er små overraskelser fra distriktet vårt - som denne lille avstikkeren fra Bratliparken.

Selv om du bor midt i byen, er det relativt kort vei opp til Bratliparken. Nettopp derfor er den tilgjengelig for så mange. Ukas tips fra Linken Raeng krever at du tar en avstikker fra turstien, og premien er en liten, «hemmelig» turskatt med fantastisk utsikt.

Saken fortsetter under bildet. 

Himmelen malt vakker sett fra Bratliparken om kvelden.
Foto: Linken Raeng
Solnedgangen her oppe er helt nydelig, og Linken mener alle bør ta seg tid til en liten solnedgang i hverdagen. Foto: Linken Raeng

Linkens tur

For over hundre år siden ble Bratliparken opparbeidet med planting av «jubileumstrær» og utbedring av dammene. I dag er den en bynær turperle som byr på flott utsikt og minner fra tidligere tider.

På en infoplakat leser vi om parkens historie, deretter følger vi grusveien opp over haugen og rett nordover under de store løvtrærne. Snart ser vi den lille dammen. Den er nokså igjengrodd med gress langs kantene og kun et lite vannspeil. Nord for dammen fører en bred grusvei opp mot skogen i vest, forbi et bolighus. Ved grusveien ligger en stor lagerbygning full av mer eller mindre uttrykksfull grafitti, og herfra slynger et tråkk seg inn i skogen. Vi går først mot vest og følger deretter fjellryggen mot sør, forbi tydelige spylerenner i fjellet. Stien fører oss etterhvert ut på et åpent fjellplatå der vi ser langt avsted; mot antenna på Sprinklet i Gressvikmarka og sørover ut Vesterelva. Utsikten er fantastisk også over store deler av byen, og det kjente landemerket «kranene på Værste» kommer nærme.

Her ved utsiktsplassen er det krigsminner i form av skytestillinger i fjellet. Fra dette strategiske punktet hadde okkupasjonsmakten et godt overblikk over byen og Vesterelva under 2. verdenskrig.

Saken fortsetter under bildet. 

Underveis i ukas turløype finner du krigsminner i form av skytestillinger i fjellet.
Foto: Linken Raeng
Underveis i ukas turløype finner du krigsminner i form av skytestillinger i fjellet. Foto: Linken Raeng

Les også: Skjærgårdstjenesten «vasser» i parafinvoks: – Flere tonn venter på å bli plukket (+)

Fra anlegget fører et smalt tråkk videre sørover, ned over mosegrodde steiner og tildels glatte fjellpartier, før det munner ut på en bred grussti der vi holder til høyre ned bakken. I bunnen svinger vi så første vei opp til venstre og står snart ved en nyanlagt aktivitetsløype med utfordringer for såvel liten som stor. Den er et morsomt turinnslag for folk i alle aldre!

Vi fortsetter opp bakken og tar så første vei til venstre for å rusle opp til lekeparken for de minste og fyre opp grillen som står like ved. Her, fra parkens høyeste punkt, kan en kopp varm kopp drikke og litt biteti meget vel nytes til den vakre utsikten mot Østerelva.

God tur!

Konkurranse: Hvor i all Fredrikstad?

Turfakta

Lengde: 2 km
En enkelt og veldig barnevennlig tur på grusvei, over fjell og gjennom parkområder. Lekeplass med sandkasse og huske for de minste, treningsplass/aktivitetsplass for hele familien. Stor plen i parken med super mulighet for piknik og ballspill. Rasteplasser, benker og grill. Et par bålplasser ved krigsminnene på toppen av fjellet.

Tips! Det er mulig å gå en lengre tur opp til Fredrikstadmarka og Bjørndalsdammane for den som ønsker det. Følg isåfall den brede grusveien nordover istedenfor å ta av inn på stien mot vest. Grusveien fører opp til Stjernehallen, hvorfra det går mange løyper videre til Dammane. 

Les også: Nå blir det mer attraktivt å gå tur i industriområdet (+)

Veibeskrivelse

Kjør til Fredrikstad og Glemmen videregående skole. Parker på p-plassen vest for skolen og gå gangstien vestover opp til overgangsfeltet. Kryss veien og følg den asfalterte veien opp i parken, ta deretter inn på grusveien til høyre. UTM33 Ø 268479 N 6571539

Andre kortgåtte turer:

Historisk topptur med rullestol og barnevogn

Topptur til Fugleleiken med noe attåt (+)