Fra fiasko til smil og 30.000 i Blodslitet

De to siste sesongene har vært blytunge for Kamilla Olaussen (24).

Per Olaussen har hatt to skranglete døtre denne sesongen. Selv var han mikroskopisk nære å vinne VM i 1997. Så han vet hva han snakker om.

Enkelt sagt: Det meste av orientering-sesongen 2016 har gått "rett i baret" for Kamilla Olaussen (24). Målet var selvfølgelig å kvale inn til VM i Strömstad i august, akkurat som sølvmedalje-vinner Heidi Bagstevold. Også hun FSK.

Isteden ble det sykdom på sykdom. Lange treningsavbrekk, et tretthetssyndrom. For en ung og ambisiøs toppidrettsjente med talent og enorm treningsvilje føltes det grusomt. Alle mål og ambisjoner falt i grus.

Under prøve-VM i Estland for en uke siden hadde Kamilla noe på gang. Det hadde løsnet skikkelig, men løypene var mye, mye kortere enn Blodslitets 16,2 km i 'bråsint' og kronglete Kråkerøy-terreng.

Æresprisen motiverte

I Kamilla's bakhode de siste ukene - det ørlille håpet om sammenlagt-seieren i Ragnar Weums Ærespris.

Det vil si beste løper i Blodslitet sammenlagt de siste tre årene 2014 - 2015 - 2016. Det sto fremst mellom Kamilla og superveteran Anne M. Hausken Nordberg (40).

Ville hun klare å henge med de beste like lenge som et maratonløp - 2.15 til 2.30 timer ...? Og ikke få for mange løpere mellom seg og farmasøyt Hausken Nordberg på resultatlisten.

Det sto om en sjekk på 30.000 kroner. En helt uvanlig høy pengepremie i skogsidretten. Der det mest går i ære, "knapper og glansbilder".

Kamilla Olaussen holdt - stikk mot de fleste odds - nesten helt inn i mål. Slått med åtte minutter av to-barnsmor Anne Margrete som etter mange år i Halden SK, nå løper for Nydalen SK.

Langløpspesialist og tidligere langrennsløper Betty Ann Bjerkreim Nilsen tok NM-sølvet. Mens bronse i Ultra NM og hele sjekken på 30.000 kr.  suste inn på student Olaussens konto.

VM i Estland 2017

— De pengene kommer vel med. Det blir ingen problemer med å finne noe viktig å bruke dem på, spøkte Kamilla.

Neste sommer allerede først i juli er det nytt VM i Estland.

Minst to FSK-jenter har håp og mål om å kvale inn på det norske VM-laget. Nemlig Emma Johansson, første reserve iår, Kamilla Olaussen - og kanskje også Marie Olaussen som er siste års senior i 2017. Om hun også holder seg frisk de neste åtte månedene - og tar det lille steget opp til senior-eliten.

Lørdag hadde Marie både Blodslit-seieren og NM-gullet i Ultra Lang i D19-20 årsklassen på gaffelen, bare tre poster fra mål. Men hun kjente også pusten fra junior-verdensmester Anine Ahlsand fra Nydalen i nakken.

17 sekunder fra gull

Marie vant ifor i D17-18 - men en liten mikrobom noen hundre meter fra mål ble 17 sekunder for mye. Det var bare det som skilte de to i spurten. Der det var tydelig at Marie ikke hadde like mye futt igjen. Som Anine etter over 13 km - vel og merke i luftlinje.

Marie's 2016-sesong har - som for søster Kamilla - også vært preget av sykdom og lange ufrivillige treningsavbrekk. Junior-VM gikk dessverre fløyten.

Men nå peker alle piler oppover for "arvtagerne" og søstrene Olaussen. Heidi Bagstevold, FSK's fremste løper de siste årene - har alt lagt opp og stilte ikke til start i Blodslitet. Det gjorde heller ikke Emma Johansson.