Sport

Lisleby har fostret alle tre gullvinnerne: – Vi er krigere. Det blir talenter av sånt

Mer kortreise gullmedaljer, enn de Grace Bullen og brødrene Timirbiev tok for Atlas i NM, skal du lete lenge etter.

– Hallo, det er norgesmesteren.

Noen kompiser eller klassekamerater flirer i bakgrunnen av hvordan Lors Timirbiev (16) svarer i telefonen når vi ringer uanmeldt for et intervju.

Det er ikke rart at en av Fredrikstad Bryteklubb Atlas’ åtte (!) medaljører i sist helgs NM i Lislebyhallen ennå svever litt. Få dager tidligere fikk det unge brytetalentet en gullkantet drømmedebut i et seniormesterskap, da han sørget for at den edleste medaljen og pokalen i 67-kilosklassen ble igjen hjemme på Lisleby.

– Det føltes veldig spesielt å vinne mitt første NM, og så veldig på hjemmebane som jeg var. Målet var topp tre, men så kom jeg til finalen og da var det bare å gi alt. Med mange venner som kom og støttet meg på tribunen, hadde jeg adrenalin på høyt nivå. Det var veldig deilig at det gikk så bra, forteller norgesmesteren, som han med rette og med stolthet kan titulere seg.

– Et spesielt sted

Noen måneder etter å ha tatt sin første VM-medalje på seniornivå, gjorde Grace Bullen som hun pleier i norgesmesterskap, hvor hun i 62-kilosklassen innkasserte sitt åttende NM-gull på seniornivå. 25-åringen fikk også med seg sin fjerde kongepokal.

Det tredje Atlas-gullet var det også et ungt talent som sto for: Lors’ bare ett år eldre bror, Idal (17), som ble best i 63-kilosklassen.

Alle tre er de vokst opp på nettopp Lisleby, bare et steinkast fra NM-arenaen. Så hva er det med Lisleby?

– Nei, her er vi vant med «hard work» og vi er krigere. Det blir talenter av sånt. Lisleby har et tett idrettsmiljø hvor mange kjenner og støtter hverandre på tvers av idretter. Lisleby er et spesielt sted, mener Lors.

Aller tettest har han selv vært med Idal. Brødrene har alltid vært treningspartnere, jobbet hardt sammen og stilt opp for hverandre, forteller han.

– Vi har sånn sett bidratt til hverandres suksess, men har også fått mye støtte fra pappa og onkel. Ikke minst har vi en fantastisk trener! Han har pushet meg hele veien, med trening i helger og to ganger daglig. Gheorghe har alltid vært der, og han har gjort meg til den jeg er i dag, sier Lors takknemlig, og sikter selvsagt til rumeneren med etternavnet Costin, som også Grace Bullen har framhevet en rekke ganger tidligere.

Lors Timirbiev (16) og storebror Idal (17, til venstre) ble begge gullvinnere for Atlas under NM hjemme i Lislebyhallen. Veien til topps har de gått sammen.

Den nybakte norgesmesteren tenker ikke å sveve alt for lenge på seiersrusen, for arbeidsoppgavene kommer på rekke og rad framover. Først er det NM for ungdom.

– Jeg må trene hardt til det. Bare gull er bra nok der nå, slår han fast, og håper med seniorgullet å ligge godt an til å bli tatt ut til Nordisk Mesterskap for ungdom, hvor målet i så fall er minimum topp tre og helst gull der også.

– Etter det håper jeg å kvalifisere meg til EM for ungdom, og kanskje VM. Europamesterskapet er det store målet i år, forteller Lors.

Historisk medaljerush

BK Atlas fikk endelig arrangere NM etter to utsettelser. Med åtte medaljer skrev Fredrikstad Bryteklubb Atlas historie, og ble dessuten beste klubb i sitt eget mesterskap.

– Jeg hadde nok ikke trodd på en slik storfangst av medaljer på forhånd, spesielt ikke da Othelie Høie ble syk og måtte kaste inn håndkledet. Så dette ble utrolig morsomt og veldig deilig for enkeltutøverne og for oss som klubb, sier Atlas-leder Klas Pettersen til Dagsavisen Demokraten.

Også han syntes det var spesielt å få tre gullvinnere fra samme sted – på hjemmebane og i samme mesterskap.

– Kanskje hadde de en ekstra fordel av hjemmebane?, fleiper en lattermild Pettersen.

Sju av åtte NM-medaljører for Fredrikstad Bryteklubb Atlas samlet med pokalene, og trener Gheorghe Costin med trofeet for beste NM-klubb. Nr. 2 fra venstre: Nicolai Toftdahl, Remi Vedvik Lindberg, Grace Bullen, Lors Timirbiev, Kaspar Pettersen, Idal Timirbiev og Elise Kvernberg. Thea Høvik Magnussen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Det ble imidlertid flere medaljer på NM-arrangøren. Elise Kvernberg tok bronsemedalje (85 kg) og hele fire Atlas-brytere tok sølv: Thea Høivik Magnussen (76 kg), Nicolai Toftdahl (87 kg), Remi Vedvik Lindberg (72 kg), Kaspar Gauer Pettersen (55 kg).

Med til sammen åtte medaljer, ble Atlas også beste klubb under NM og fikk trofeet som beviser det. Jubelen var stor på hjemmebane da trener Gheorghe Costin kunne heve den pokalen over hodet.

Stolt arrangør

Vi må tilbake til starten av 1960-tallet, i bryteklubbens storhetstid, for å finne liknende medaljefangst, ifølge brytenestor Tommy Skauen, som slår fast at helgen i Lislebyhallen ga tidenes medaljefangst for Atlas i et NM.

Åtte av elleve Atlas-deltakere tok altså medalje. Og det med en stor medaljekandidat satt ut av spill: Fristilfavoritten Othelie Høie, som tok sitt andre NM-gull i fjor, ble syk bare få dager før NM.

– Høie ville nok gitt Atlas enda et gull, tror Skauen.

Klubbleder Pettersen er en stolt mann etter helgen. Medaljene er en åpenbar grunn, men han er også stolt av måten klubben håndterte å være NM-arrangør.

– Vi har ikke trening med å arrangere store mesterskap fra før, men det ble likevel fantastisk fint. Det synes jeg, men det tyder også mange veldig hyggelige tilbakemeldinger på. Vi følte det gikk knirkefritt, og det fastslo også presidenten i bryteforbundet at det hadde gjort. Vi hadde også en veldig fin fest på banketten på kvelden, oppsummerer Pettersen.

PS! Toftdahls tvillingbror Ruben, med flere NM-medaljer for Atlas tidligere, tok bronsemedaljen bak broren for Oslo-klubben Sportsklubben 09.

Mer fra Dagsavisen