Sport

Espen Engebretsen ny FFK-topp – Heier blir sportssjef

Cupmester fra 1984 og sentral mann i Sarpsborg 08-suksessen, Espen Engebretsen, er ny daglig leder i FFK, som også oppretter en etterlengtet hel stilling som sportssjef.

– Det viktigste nå, og det kortsiktige hovedmålet, er å redde plassen. Og så er det å sette seg ned for å gjøre oss slagkraftige nok på alle områder. Vi må se på hvor fort vi klarer å utfordre toppen i OBOS-ligaen, og bli et av lagene som klarer å rykke opp, sier en offensiv Espen Engebretsen til Dagsavisen Demokraten.

Onsdag ble 58-åringen, som ga seg som daglig leder i Sarpsborg 08 i februar i år, presentert som FFKs nye daglige leder under en pressekonferanse på Fredrikstad stadion. Han starter i sin nye stilling allerede torsdag, og trengte ikke lang betenkningstid da jobbtilbudet kom.

– Jeg har jobba de 10–12 siste åra i en toppklubb, vært med og bygd, og så ga jeg meg for å se litt hva jeg hadde lyst til å gjøre de neste åra. Det jeg tenkte var at jeg i alle fall skulle kjenne på om suget ble for stort etter fotballen, og i så fall skulle jeg tilbake. Etter hvert som månedene gikk, kjente jeg at det er dette jeg har lyst til. Da Fredrikstad ringte, var det veldig lett å sette seg ned for å se om vi er enige om veien videre, og at vi må kjøre. Da kunne jeg være med, forteller Engebretsen.

Aksepterer ikke middelmådighet

For selv om han de siste årene har vært tilknyttet FFKs naborivaler, er Engebretsens eldre historie derimot rødhvit. Han var mangeårig spiller på 80- og tidlig 90-tallet, har båret kapteinsbindet og er spilleren med fjerde flest kamper for rødbuksene gjennom historien.

I løpet av sine seks år som daglig leder i Sarpsborg 08, var Engebretsen en sentral del av den unge klubbens spesielt gode periode, som toppet seg med at de blåhvite deltok i gruppespillet i Europaligaen i 2018.

– Det har vært en fantastisk reise, og blitt en solid klubb. Neste år spiller de den ellevte strake sesongen i Eliteserien, og det er vel bar seks av de andre lagene der oppe som har vært der lengre. Det har blitt en 100-millionersbedrift som er sunn og frisk, og som hele byen føler eierskap til. Der ligger lista for FFK også, sier Engebretsen.

– Den største erfaringen tror jeg er at vi må være 100 prosent ærlige om hva som er bra nok. Det er veldig fort gjort at middelmådighet blir akseptert som godt nok, og da er vi allerede på feil hylle. Vi må stille krav, og det må gi konsekvenser hvis vi ikke klarer å tilfredsstille dem. Vi må rett og slett bli bedre, alle mann, utdyper han om det viktigste han tar med seg fra 08-tida.

Espen Engebretsen, daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb.

Han trekker fram ekstrem utålmodighet som en av sine sterkeste sider, og klør etter å ta sin nye arbeidsgiver opp til norsk fotballs øverste nivå igjen, og at de etablerer seg der.

– Men det er alltid vanskelig, for man kan gjøre det kjempebra, men har ikke kontroll på hvor mye bedre de andre har tenkt til å gjøre det. Det handler litt om hvem som kommer ned – om de er litt skadeskutte, eller friske og raske og klare til å gå rett opp igjen, som Brann i år. Da er det trengt om plassen. Men det er klart, jeg er skrudd sammen sånn at hvorfor ligger ikke lista på at vi skal være med å kjempe om de to plassene i toppen? Så er det spillerstallen vår til seriestart som er avgjørende for om vi kan si med hånda på hjertet at vi har kommet langt nok, sier Engebretsen.

Forventer raske resultater

FFK-styreleder Jostein Lunde er godt fornøyd med å ha sikret seg en mann med fersk erfaring fra eliteserie-suksess i den øverste klubbledelsen.

– Vi håper først og fremst å kunne ta nye steg, utvikle oss. Espen med hans erfaring kommer til å gi oss både økt kapasitet og kraft, men også kompetanse. Det har vært litt av erkjennelsen, at hvis vi skal opp og spille på øverste nivå, må vi også ha flest mulig mennesker i klubben som faktisk vet hva som kreves og skal til, fastslår Lunde.

2022 har vært et turbulent år for FFK a-lag, som seks serierunder før slutt har kun sju poeng ned til nedrykksstreken i 1. divisjon – i stor kontrast til fjoråret som endte med fjerdeplass og exit i opprykkskvalifiseringen.

Denne nedturen resulterte i at hovedtrener Bjørn Johansen måtte forlate stillingen sin mandag denne uka, og hans assistent Joakim Klæboe har fått jobben med å lede laget ut sesongen. Onsdag ble det også bekreftet at han får med seg Jan Tore Ophaug som våpendrager på treningsfeltet.

– Vi legger ikke skjul på at denne sesongen har vært en stor skuffelse, det har vært overraskende for oss, og vi er mange som må ta selvkritikk på dette. Selv om Bjørn Johansen måtte ga av som hovedtrener, har han ikke det ansvaret alene. Det må vi ta alle sammen, men det var nødvendig nå å tilføre ny kraft, sier styrelederen om grepet som ble tatt etter søndagens tap mot Sandnes Ulf.

Styreleder Jostein Lunde i Fredrikstad Fotballklubb.

Ifølge ham er det imidlertid en tilfeldighet at rokeringen i klubbledelsen og den påfølgende satsingen blir presentert bare få dager etter at Johansen måtte forlate klubben.

– Prosessen vi har presentert i dag, startet i juni. Den har vært i arbeid over lengre tid, og sånn sett planlagt. Så har det nå materialisert seg med Espen Engebretsen som den rette kandidaten de siste ukene. Prosessen rundt hovedtrener ble litt mer akutt, selv om den også har pågått over noe tid, sier Lunde.

Han beskriver den siste uka som hektisk, og håper klubben nå får mer ro til å først og fremst gjøre den viktige jobben med å sikre 1. divisjonsspill også i 2023. Deretter er det klare målet å ta ytterligere steg i retning eliteserien, og se en helt annen FFK-utgave neste år.

– Det både forutsetter og forventer vi, og er også ganske sikre på at vi får nå. Ikke bare på grunn av Espen, men de erfaringene vi har høstet i år alle sammen, som vi skal bruke som læring, fastslår Lunde.

Lettet sportssjef

De siste fem årenes administrative FFK-sjef, Joacim Heier (36), har lenge sjonglert en slags sportssjefrolle blant sine mange oppgaver. Med Engebretsen inn, skal Heier nå jobbe fullt i nyopprettet stilling som sportssjef, en lenge etterlengtet rolle i FFK-satsingen mot nye høyder.

– Joacim har gjort en fantastisk jobb med å stå i spagaten mellom to krevende stillinger i mange år, og vi både unner ham, og tror det er sunt for både klubbens og Joacims utvikling at han nå kan konsentrere seg fullt og helt om sport, sier Jostein Lunde.

– Jeg tenker det blir bra, og har vært en del av denne prosessen selv. Dette er jo noe vi har sett behovet for over tid, og så har det vært begrensninger i klubben på hva vi har muligheten til. Nå får vi lagt ende mer kraft og kompetanse inn i to veldig viktige områder i klubben, mener Joacim Heier selv.

Sportssjef i Fredrikstad Fotballklubb, Joacim Heier.

Han ser ikke minst fram til å kunne vie mer tid til også å følge opp arbeidet som gjøres i utviklingsavdelingen i klubben, i tillegg til det som skjer rundt a-laget. Og han erkjenner at det etter hvert har blitt mer og mer krevende å sjonglere de to rollene sine.

– Det sier seg litt selv. En ting var på nivå tre, og i fjor gjennom Covid og den situasjonen som var da, så er det gjennomførbart. Men selv om vi nå ikke er den største klubben i tabellplassering, er FFK en ganske omfattende klubb med tanke på interesse, oppmerksomhet, arbeidsoppgaver og så videre. Det blir rett og slett ikke nok kvalitet i arbeidet ved å gjennomfør to sånne roller over lang tid, sier sportssjefen.

Nå har han stor tro på at omstruktureringen og nyansettelsen i klubbledelsen vil bære frukter inn mot neste sesong.

– Kortsiktig vil det neppe ha veldig stor betydning, men for FFK som klubb og A-laget som hovedprodukt inn mot 2023 er jo hele ideen at dette skal gi oss et solid løft, fastslår Heier.

– Så det er et tydelig signal om at man ikke er fornøyde med den tabellplasseringen man har per i dag?

– Ja, eller ligaplassering. Vi har jo ikke hatt konkrete målsettinger på når eller hvordan vi skal rykke opp, men har vært veldig tydelige på at FFK som klubb skal være på øverste nivå i Norge, og dette er et ledd i det arbeidet, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen