Sport

Slutt for Red Beavers

Stjernens trofaste supportergjeng gjennom de siste 18 år – Red Beavers – blir nedlagt.

?- 18 år er nok. Nå får yngre krefter ta over og forsøke å lage en ny supporterklubb, sier en av stifterne, Runar Sandsengen (34).

Han har vært sentral i supporterklubben siden Red Beavers så dagens lys en februardag før sluttspillet i 1991. Det er bare i to av årene han ikke har vært med i styret.

- Første turen gikk til Spektrum og kamp mot Furuset, mimrer han.

Idag legger han ut på det som kanskje blir siste tur med gjengen i en fullsatt dobbeldekker med kurs for Kristins Hall på Lillehammer.

- Det er på tide å la noen andre prøve seg. Vi trenger noen yngre ildsjeler med friske ideer for å skape ny interesse. Vi begynner å dra på åra vi som startet moroa. Mange har fått familier og endel annet enn hockey å tenke på, sier Sandsengen.

Stor interesse

Supporterklubben opplevde sin gullalder på slutten av 90-tallet.

- En stund var vi oppe i 280 medlemmer. Merkelig nok ettersom laget var dårlig på den tida, men det var godt samhold og artig å dra på kamp, medgir han.

Som alle andre opplever han at interessen rundt hockeyen i byen er dalende og har vært det i flere år.

- Interessen er merkbart mindre. Det har ikke bare med ishallen å gjøre; det har blitt langt større konkurranse om folks oppmerksomhet, påpeker han.

Altfor mange kamper

- Dessuten er det altfor mange kamper. To kamper i uka er mer enn nok. Spør du sjefen eller kjerringa om fri, blir det ikke alltid møtt med jubel. Folk har familie og forpliktelser, sier veteran-supporteren som selv har en 12 år gammel datter blant duskedamene i Stjernehallen.

?- Norge bruker mønsteret fra andre ligaer som Tyskland og Sverige der sporten har en helt annen status. I Tyskland bor det 80 millioner mennesker; det er kanskje ikke overførbart til norsk hockey. Det burde hockeyforbundet og klubbene ta inn over seg, synes han.

Imponert – tross alt

Sviktende interesse til tross – Stjernen-supporterne har holdt ut og støttet laget selv i tunge stunder.

- Jeg er egentlig litt imponert. Vi har 50-60 supportere som synger og støtter laget selv når det kun er 6-700 tilskuere i hallen. Det står det respekt av, synes han.

Hva som må til for at en ny supporterklubb skal kunne vokse seg sterk, er han usikker på.

En finale i år hadde kanskje gitt oss en ny start. Vi har ikke vært der siden '95 og vi har ikke vunnet noe som helst siden '87. En ny supporterklubb hadde kanskje også kunnet skape et nytt image? Evig eies kun et dårlig rykte, som Henning Kvitnes synger om.

Vi har gjort mye gærn't gjennom årene og mange oppfatter oss som en rølpegjeng, men dessverre glemmer man ofte at vi også har gjort mye bra. Alle de gangene vi har jobba dugnad for Stjernen hver dag i flere uker, alle ganger vi har stilt opp når klubben har trengt hjelp. Verken Stjernen selv eller media har fokusert mye på det, hevder 34-åringen.

Moro med supporterliv

Når Red Beavers nå legges død ved sesongslutt blir de gamle gutta sikkert fortsatt å finne på plass i Stjernehallen. Omtrent som gamlekara på galleriet i Muppet Show...

- Vi lærte en viktig ting da Plankehaugen var på frammarsj; det går an å være supporter selv når man har passert 30 år. Livet som supporter er veldig trivelig, men nå føler vi det er tid for å slippe til andre.

- Hva med årets sluttspill?

- Vi håper å avslutte med stil. Sparta i semifinalen, fullt hus og høy temperatur. Det er ønskedrømmen, sier Runar Sandsengen i Red Beavers.

Mer fra Dagsavisen